U Dalju rešen problem sa arsenom, pitka voda iz vlastitog crpilišta od 15. aprila

Voda u opštini Erdut trenutno stiže iz sistema vodovoda Osijeka. Od 15. aprila meštani će vodu dobijati iz vlasittog crpilišta koje trenutno u fazi obnavljanja,

Dunav Dalj
Foto: Radio Borovo - ilustracija

Na vodovodnoj mreži opštine Erdut više je od 3.500 priključaka i taj se broj svake godine povećava. Pitka voda u opštini Erdut potrošačima stiže iz vlastitog crpilišta. Vodovodna mreža i ovo crpilište briga su preduzeća Čvorkovac koje godinama unazad realizuje brojne projekte vezane za vodosnabdevanje.

U Čvorkovcu konstantno rade na održavanju kvaliteta vode te odgovaraju na zahteve Evropske unije koja po pitanju kvaliteta i zdravstvene ispravnosti vode ima stroga pravila. Upravo je zbog toga u toku obnavljanje vodocrpilišta koje bi nakon ugradnje trećeg filtera trebalo da proizvodi vodu koja u potpunosti odgovara evropskom standardu. Dosadašnji problem bio je prevelika zastupljenost arsena.

– Realizovali smo sve poslove vezane za zemljane radove projekta spajanja vodovodne mreže odnosno našeg crpilišta sa Osijekom. Ono što nam je ostalo je obnavljanje crpilišta u Dalju. Trenutno voda u opštinu stiže iz sistema vodovoda Osijeka i to bi prema planovima trebalo da traje do 15. aprila, nakon čega se vraćamo našem crpilištu. Reč je o realizaciji projekta vrednom preko 5 miliona kuna sa ciljem smanjenja sadržaja arsena. Trenutno ovaj element u vodi dostiže vrednost od 14 jedinica, a prema EU zahtevima mora biti ispod 10. EU je sufinansirala projekat te opština učestvuje sa samo 3,2 % ukupnih sredstava. Inače naše crpilište ima izuzetno kvalitetnu vodu što se vidi i prema reakcijama potrošača koji negoduju zbog vode koju trenutno dobijaju iz Osijeka. Kvalitet naše vode je isti, ali zahtevi EU su pooštreni te ugrađujemo još jedan, treći filter za koji se nadamo da neće previše uticati na kvalitet – objašnjava direktorka Komunalnog preduzeća Čvorkovac Anđelka Tomašević.

Komentariši