77. godišnjica od podizanja ustanka u Boboti

U organizaciji Udruženja antifašista opštine Trpinja i ove godine je obeležen dan kada je 25. jula 1941. godine Đoko Patković u Boboti pucnjima na ustašku patrolu podigao ustanak na ovom prostoru protiv nemačkih nacista i ustaške NDH.

Srđan Sekulić 28.07.2018.
antifašisti bobota đoko patković 2018

Tim povodom antifašisti Bobote i okolnih mesta okupili su se pored spomenika svim nastradalim Boboćanima tokom Drugog svetskog rata.

- Ovaj današnji datum izuzetno je značajan za meštane Bobote. Danas obeležavamo 77. godišnjicu oružanog otpora fašističkom okupatoru i domaćim izdajnicima. Na današnji dan se dogodio slučaj da je u Boboti iz ruke Đoke Patkovića ispaljen prvi metak na ustaški režim u ovom delu Slavonije i Srema. Zbog toga je ovaj dan i ovaj jubilej za Boboćane jako važan – rekao je predsednik Udruženja antifašista opštine Trpinja Jovan Tešanović.

Dok u Hrvatskoj buja proustaško rapoloženje, dotle antifašisti, iako malobrojni i mahom srpske nacionalnosti, obeležavaju značajne datume iz vremena otpora prema fašizmu. Ipak, primetno je da su i na ovakvim manifestacijama uglavnom zastupljeni pripadnici starijih generacija.

- Mi se nalazimo u mestu koje je nosilo naziv „Crvena Moskva“, u mestu koje je slovilo kao ustaničko gde je otpor gotovo svih građana u periodu 1941. – 1945. bio aktuelan, gde je puno meštana nastradalo u toku Drugog svetskog rata. Međutim, mišljenja sam da smo se i mi tokom prethodnih godina uljuljali, da se nismo puno bavili mladim ljudima, da ljudi tridesetak godina unazad ne znaju dovoljno o toj borbi i da je jedan od osnovnih zadataka polako, ali intenzivno raditi sa mladim ljudima i ukazati im šta je to fašizam, šta je on značio za njihove pretke i šta može da znači danas i sutra – istakao je predsednik Udruženja antifašista Vukovarsko – sremske županije Lazo Đokić.

Redovno održavaju aktivnosti

Udruženje antifašista u opštini Trpinja aktivno je u pet mesnih ogranaka (Trpinja, Bobota, Pačetin, Bršadin, Vera) i okuplja članove koji se mahom svi odazivaju na proslave, komemoracije i parastose ovakvog tipa.

- Antifašisti opštine Trpinja su organizovani u tih pet mesnih odbora i ima nas negde oko 130. Ova brojka je varijabilna i ona je nekad malo veća, nekad malo manja. I pored svih svojih ličnih aktivnosti nađemo vremena da se odazovemo našim akcijama koje se uglavnom svode na komemoracije, održavanje grobalja i spomenika u našim mestima, ali i stratišta na kojima su pogubljeni stanovnici naših sela – naglasio je Tešanović.

Na obeležavanju dana ustanka u Boboti, nakon kraćeg programa i parastosa za sve žrtve ustaškog i fašističkog terora, vence na spomenik svim poginulima položile su brojne delegacija antifašističkih udruženja, ali i Zajedničkog veća opština, Veća srpske nacionalne manjine opštine Trpinja, Vukovarsko-sremske županije i drugi.

Iz Bobote je tokom Drugog svetskog rata život izgubilo više od 250 lica. Od tog broja kao borci život je dalo 96 osoba, dok je njih 162 nastradalo kao žrtve terora. Ovde je izvršena i jedna od prvih racija srpskog stanovništva kada je 25 lica odvedeno u Jasenovac, dok su na vukovarskom Dudiku kao prve žrtve pali upravo Boboćani.