Aktivan početak aprila u osječkoj Prosvjeti

Unatoč skromnim i neadekvatnim prostorijama u kojima deluje, osječki pododbor SKD Prosvjeta nastoji različitim aktivnostima ostati kulturni i prosvetni oslonac Srba u gradu na Dravi.

Zoran Popović 06.04.2022.
aktivnosti skd prosvjeta os (1)

Na međunarodni dan šale, prvog aprila održan je sastanak predstavnika Muzeja osobnih priča iz Zagreba i članova pododbora SKD Prosvjete u cilju buduće saradnje. Muzej osobnih priča je fizički i virtuelni prostor koji čuva lične, životne priče manjina grada Osijeka, a cilj mu je podsticati razumevanje i empatiju, razbijati predrasude te doprineti integraciji manjina u širu društvenu zajednicu.

Muzej prikuplja i čuva priče građana Osijeka, pripadnika 22 nacionalne manjine, ali čini i mnogo više, priča priče života isprepletenih sećanjima, tradicijom, ritualima i ličnim iskustvom, koje menjaju ne samo one koji pričaju o svojim značajnim trenucima nego utiču i na one koji ih slušaju, posetioce Muzeja.

Muzej je nastao iz potrebe da u zajednicama u kojima živimo i delujemo, preispitujemo uvrežena stajališta i predrasude o manjinama, prezentujući drugačije narative kroz fotografiju, predmet i dokumentarni videozapis. Reč je o nepisanoj, ličnoj istoriji, rezultatu življenja u interkulturnoj sredini koja je proživela svoj rast i razvoj u kulturnom i gospodarskom smislu, ali i sukobe, rat pa i propadanje.

Održana i promocija knjige

Dan kasnije u prostorijama osječkog pododbora održana je promocija knjige „Pismo ti pišem“ Mare Bekić-Vojnović. To je četvrta knjiga u izdanju Društva za srpski jezik i književnost u Hrvatskoj.

U pogovoru knjige književnik Đorđe Nešić je rekao: „Pred nama su sabrani tekstovi i predavanja koje je dugogodišnja predsednica Društva Mara Bekić-Vojnović držala u proteklih dvanaest godina, komemorativni tekstovi značajnih osoba i saradnika kao i pregled rada Društva. Ako pogledamo selekciju videćemo da se Mara Bekić-Vojnović opredeljivala za krupna imena srpske književnosti, najznačajnije krajiške pisce te srpske književnike, naučnike i naučne radnike među Srbima u Hrvatskoj. Mara Bekić-Vojnović poseduje dar pripovedanja što njena pripovedanja čini zanimljivim i efektnim“.