Aktivan početak aprila u osječkoj Prosvjeti

Unatoč skromnim i neadekvatnim prostorijama u kojima deluje, osječki pododbor SKD Prosvjeta nastoji različitim aktivnostima ostati kulturni i prosvetni oslonac Srba u gradu na Dravi.

aktivnosti skd prosvjeta os (1)
Sastanak članova osječke Prosvjete sa predstavnicima Muzeja osobnih priča

Na međunarodni dan šale, prvog aprila održan je sastanak predstavnika Muzeja osobnih priča iz Zagreba i članova pododbora SKD Prosvjete u cilju buduće saradnje. Muzej osobnih priča je fizički i virtuelni prostor koji čuva lične, životne priče manjina grada Osijeka, a cilj mu je podsticati razumevanje i empatiju, razbijati predrasude te doprineti integraciji manjina u širu društvenu zajednicu.

Muzej prikuplja i čuva priče građana Osijeka, pripadnika 22 nacionalne manjine, ali čini i mnogo više, priča priče života isprepletenih sećanjima, tradicijom, ritualima i ličnim iskustvom, koje menjaju ne samo one koji pričaju o svojim značajnim trenucima nego utiču i na one koji ih slušaju, posetioce Muzeja.

Muzej je nastao iz potrebe da u zajednicama u kojima živimo i delujemo, preispitujemo uvrežena stajališta i predrasude o manjinama, prezentujući drugačije narative kroz fotografiju, predmet i dokumentarni videozapis. Reč je o nepisanoj, ličnoj istoriji, rezultatu življenja u interkulturnoj sredini koja je proživela svoj rast i razvoj u kulturnom i gospodarskom smislu, ali i sukobe, rat pa i propadanje.

Održana i promocija knjige

Dan kasnije u prostorijama osječkog pododbora održana je promocija knjige „Pismo ti pišem“ Mare Bekić-Vojnović. To je četvrta knjiga u izdanju Društva za srpski jezik i književnost u Hrvatskoj.

U pogovoru knjige književnik Đorđe Nešić je rekao: „Pred nama su sabrani tekstovi i predavanja koje je dugogodišnja predsednica Društva Mara Bekić-Vojnović držala u proteklih dvanaest godina, komemorativni tekstovi značajnih osoba i saradnika kao i pregled rada Društva. Ako pogledamo selekciju videćemo da se Mara Bekić-Vojnović opredeljivala za krupna imena srpske književnosti, najznačajnije krajiške pisce te srpske književnike, naučnike i naučne radnike među Srbima u Hrvatskoj. Mara Bekić-Vojnović poseduje dar pripovedanja što njena pripovedanja čini zanimljivim i efektnim“.