Aktivnosti Etnološkog centra baranjske baštine

Etnološki centar baranjske baštine u Belom Manastiru od 2016.godine, kada je službeno otvoren, u kontinuitetu intenzivno radi na očuvanju baranjske kulture i običaja.

Etnološki centar baranjske baštine u Belom Manastiru
Foto: Zoran Popović

Etnografska zbirka u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru zaštićena je 2019. godine od Ministarstva kulture i medija, i ima svojstvo kulturnog dobra, a spomenuto ministarstvo ove je godine zaštitilo i umeće izrade baranjskih šokačkih vezova utvrdivši mu svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra. S ciljem očuvanja baranjske kulture i običaja do danas su organizovane brojne manifestacije, a Etnološki centar baranjske baštine i tokom tekućeg i sledećeg meseca uključiće se u programe s raznim aktivnostima.

Već 18. septembra s početkom u 18 sati ljubitelji likovne umetnosti moći će pogledati zanimljivu izložbu slikarskih radova pod naslovom „Oj Baranjo morat ću te slikat“ dvojice umetnika Milana Dvornića, samoukog slikara iz Belog Manastira, i profesora likovne umetnosti iz Osijeka Tomislava Livaje. Zanimljivost ove izložbe leži u činjenici da obojica umetnika inspiraciju nalaze upravo u etnografskom nasleđu i tradicijskoj baštini stanovnika toga kraja.

Dva dana kasnije po prvi put će se održati koncert na tradicionalnim i duvačkim instrumentima, gajdama i diplicama, na kojem će nastupiti Tomislav Livaja, Marija Ivanković-Golubov i Filip Golubov-Car. Kao i svake godine 23.septembra biće obeležen Međunarodni dan kulturne baštine, i to radionicom tradicionalnog načina obrade i runjenja kukuruza te pripreme finalnog proizvoda, kukuruznog brašna. Radionica je namenjena deci od 1. do 8.razreda kojom se isti nastoje upoznati s važnošću očuvanja kulturne baštine te tradicije i običaja u Baranji.

Poslednji dan septembra zajedno sa Muzejom Slavonije, Vlastom Šabić, konzervatorskim odeljenjem biće organizovan postav izložbe baranjskog šokačkog veza koji je osmislila Mirela Ravas. I u oktobru u Etnološkom centru baranjske baštine biće organizovane brojne manifestacije. Već 7.oktobra Vlasta Šabić će održati predavanje vezano za očuvanje baranjskog šokačkog veza. Istoga dana s početkom u 13 sati, i u saradnji s Centrom tehničke kulture Čeminac i sa Željkom Krizmanić, izrađivaće se minijature nameštaja, sanduka za rubine, te predmeta poput ogledala, kućica za ptice, i posuda za olovke od šperploče. I ova je radionica namenjena deci, a način izrade spomenutih predmeta prilagođen njihovoj dobi.