Aleksandar Vučić pobedio i u Zagrebu, Rijeci i Vukovaru

U nedelju, 3. aprila, u Srbiji su održani predsednički, parlamentarni i lokalni izbori u pojedinim gradovima i opštinama, a i u Republici Hrvatskoj glasalo se na tri izborna mesta.

Izbori u Srbiji
Izborno mesto u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru

Nakon održanih izbora i prebrojavanja glasova ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima odneo je aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je po preliminarnim rezultatima i obrađenih nešto više od 95 odsto biračkih mesta Republičke izborne komisije (do momenta zaključivanja ovog teksta) osvojio 58,59 odsto glasova (2.157.000 glasova izašlih birača).

Na drugom mestu po broju osvojenih glasova našao se Zdravko Ponoš sa 18,32 odsto podrške izašlih birača, a potom slede Miloš Jovanović (5,97), Boško Obradović (4,38), Milica Đurđević Stamenkovski (4,25), Biljana Stojković (3,25), Branka Stamenković (2) i Miša Vacić (0,87).

– Srbija će morati da se opredeli kako i na koji način će u budućnosti. Što se tiče stranke koju vodim, nemam sumnje da će se razgovarati sa svim političkim faktorima jer nas čekaju ne laka vremena – naglasio je između ostalog Vučić u svom obraćanju tokom izborne noći.

U Skupštinu Republike Srbije ušlo je 11 lista od čega su četiri manjinske. Najviše poslanika, njih 120, imaće lista okupljena oko Srpske napredne strane, dok će 38 mesta imati lista Ujedinjeni za pobedu Srbije. Koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije imaće 32 poslanika, a koalicija NADA okupljena oko Demokratske stranke Srbije 12 poslanika. Po deset mandata imaće koalicija Dveri i POKS kao i Zavetnici, dok će od manjinskih lista biti zastupljene stranke Savez vojvođanskih Mađara (6), Stranka slobode i pravde (3), Zajedno za Vojvodinu (2) i Stranka demokratske akcije (2).

Biračka mesta otvorena i u Hrvatskoj

Državljani Republike Srbije imali su mogućnost da glasaju i u Hrvatskoj. Tri biračka mesta bila su otvorena u Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu te u Generalnim konzulatima u Vukovaru i Rijeci.

Najveći broj prijavljenih glasača i ujedno najveća izlaznost zabeležena je na biračkom mestu u Generalnom konzulatu u Vukovaru gde je bilo prijavljeno ukupno 310 glasača. Od ovog broja na izbore je izašlo njih 255 od čega je Aleksandar Vučić dobio najveću podršku, odnosno 234 glasa. Pored Vučića još samo tri kandidata dobila su glasove u Vukovaru: Zdravko Ponoš (11), Milica Đurđević Stamenkovski (4) i Miloš Jovanović (2) dok su četiri listića bila nevažeća.

Na parlamentarnoj listi najveću podršku dobile su stranke okupljene oko SNS-a (202), potom slede SPS-JS (21), Srpska radikalna stranka (10), UZPS (7), Dveri-POKS (3), Zavetnici (3) i po jedan glas koalicija NADA i Zajedno za Vojvodinu.

– Prezadovoljan sam sa odazivom birača ovde na biračkom mestu u Generalnom konzulatu u Vukovaru i sa ljudima koji su po lošem vremenu našli volje, snage i želje da dođu da glasaju i da obave svoje građansko pravo. Izlasnost je bila 82 odsto što je iznad proseka gledajući izlaznost u Republici Srbiji. Ovim putem želim svima da se zahvalim na odazivu pogotovo ako uzmete u obzir činjenicu da je bilo 150 izašlih glasača više na ovom biračkom mestu u odnosu na prošle izbore koji su održani – istakao je Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić.

Na predsedničkim izborima Aleksandar Vučić dobio je najveću podršku i na biračkim mestima u Zagrebu i u Rijeci. U Zagrebu je dobio 72 glasa, a u Rijeci 27. Od ostalih kandidata u Rijeci je glasove dobio jedino još Zdravko Ponoš (8), dok je u Zagrebu isti kandidat dobio 43 glasa, a glasove birača dobili su još i M. Đurđević Stamenkovski (5), B. Stojković (4), M. Jovanović (3) i B. Stamenković dva glasa.

Na parlamentarnim izborima SNS je u Rijeci dobio 22 glasa, dok su po tri glasa dobile liste UZPS, Moramo i Ajmo ljudi. Od 130 izašlih glasača u Zagrebu njih 72 glasali su za listu okupljenu oko Srpske napredne stranke. Lista UZPS dobila je 43 glasa, a ostale liste dobile su jednocifren broj glasova: Zavetnici (5), Moramo (4), Nada (3) i Suverenisti dva dobijena glasa.