Ansambl narodnih igara proslavio 20 godina postojanja

Koncertom u Vukovaru 4. decembra Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva Prosvjeta obeležio dve decenije uspešnog rada.

Ansambl narodnih igara skd prosvjeta 20 godina vukovar

Sada već daleke 2001. godine oformljen je Regionalni ansambl Slavonije, Baranje i zapadnog Srema sa idejom da u njemu igraju najbolji igrači sa ovog područja te da bude svojevrsna folklorna reprezentacija Srba iz Hrvatske sa ciljem negovanja tradicionalne igre i pesme. Glavni odbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta ga je pet godina kasnije proglasio kao Ansambl od posebnog interesa za društvo od kada nosi i naziv Ansambl narodnih igara SKD Prosvjeta (ANI). Igrači okupljeni u ansamblu danas predstavljaju ne samo Prosvjetu, nego i čitavu srpsku zajednicu kada je u pitanju kultura. Svečani koncert povodom 20 godina postojanja i rada ANI-ja održan je u Hrvatskom domu u Vukovaru 4. decembra.

– Cela ova godina nam je jubilarna i drago nam je što smo bili u prilici da organizujemo ovaj koncert kojim ćemo svečano obeležiti 20 godina uspešnog rada. Iza nas su brojni nastupi i nagrade. Danas imamo pedesetak aktivnih igrača i uz orkestar Ansambla reč je o nekih sedamdesetak članova. Večeras će nam se na pozornici pridružiti i neki od nekadašnjih igrača koji su nas tokom godina napustili zbog obaveza na poslu ili u školi – kaže direktor Ansambla Dejan Kurucić koji je na toj poziciji poslednjih pet godina, a prijašnji direktori bili su Srđan Tatić te pokojni Branko Kurucić koji je bio pokretač i idejni začetnik Regionalnog ansambla.

U ovih 20 godina iza ANI-ja su brojni nastupi, putovanja i nagrade među kojima se ističe sedam zlatnih plaketa na Evropskim smotrama srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu uz još po dve srebrne i bronzane plakete. Koncert kojim je obeleženo dve decenije uspešnog rada počeo je sa igrom „Kraljice – srpske igre iz okoline Vukovara“ koja je ujedno i najnagrađivanija koreografija ANI-ja na brojnim smotrama folklora. Ovu koreografiju potpisuje Dalibor Milovančević iz Lazarevca koji je umetnički rukovodilac ANI-ja poslednjih 16 godina.

– Došao sam kao zamena na mesec dana, a ostao do sada. Za to vreme Ansambl je samo napredovao i rastao što je za mene najveći uspeh. Kultura i tradicija su stvarane u prošlosti, ali ih u sadašnjosti usavršavamo i čuvamo. To je ono što je zadatak svih nas. Na tom putu čovek nekada zna da izgubi svoj identitet, volju i želju za napredovanjem pa na kraju krajeva čovek izgubi i sam sebe. To je ono što ne smemo da dopustimo. Drago mi je što sam na tom putu sa ovim igračima gde imamo taj veliki zadatak da očuvamo i predstavljamo naše običaje, kulturu, tradiciju i sve ono što je vezano za nacionalni folklor – ističe navodi Dalibor Milovančević koji je i profesionalni igrač nacionalnog ansambla Kolo iz Republike Srbije.

Ansambl narodnih igara skd prosvjeta 20 godina vukovar

Slavljenički koncert u Vukovaru nazvan je „Igra nas je održala, njoj hvala“, a publika je imala priliku da na početku programa pogleda i kratki film „Ovako je sve počelo“ u kojem su sačuvani neki od starijih nastupa Ansambla narodnih igara SKD „Prosvjeta“. Prvi nastup pre 20 godina Ansambl je imao u dvorani osnovne škole Borovo, a samo retki igrači koji su nastupali tada aktivni su i danas. Među njima je Zoran Novoselac.

– Sećam se tog premijernog nastupa u Borovu kada smo igrali Srem i Baranje. Srem je radio koreograf Radovan Grčić, a Baranju Ljubiša Bukvić. Kroz Ansambl su od tada do danas prošli brojni igrači. Sve sam ih ispratio i dočekao novu generaciju. Za mene folklor znači sve, od kako znam za sebe bavim se folklorom i to je jednostavno moj život. Ansambl je jedna velika mašinerija sa velikim brojem ljudi, koreografija, nošnji i rekvizita – priča Zoran Novoselac.

Za svečani koncert igrači iz Ansambla narodnih igara prikazali su ukupno sedam koreografija, a uz spomenute Kraljice odigrane su i igre iz okoline Užica, Crnorečja, Baranje, Srema, Leskovca i zapadne Srbije. Narodni orkestar imao je i svoj poseban muzički blok, a nastupili su i tamburaški orkestar te pevačka grupa Ansambla narodnih igara.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.