Beli Manastir: Održana međunarodna smotra folklora

U Belom Manastiru je u subotu 4. maja održana smotra folklora međunarodnog karaktera pod nazivom „U kolu sa prijateljima“.

Jadranka Jaćimović 07.05.2019.
„U kolu sa prijateljima“ beli manastir

Organizator i domaćin ove međunarodne smotre folklora je Srpsko kulturno-umetničko društvo „Jovan Lazić“ koje nastoji da svojim radom sačuva srpski folklor te obogati društveni život grada. Smotra je održana u sali kina u centru Belog Manastira.

- Ovo je peta međunarodna smotra folklora koja se uvek održava oko Đurđevdana. Ove godine s nama su bili naši stari prijatelji Omladinsko kulturno-umetničko društvo „Ivo Lola Ribar“ iz Sonte, KUD „Čardaš“ iz Suze, KUD „Živojin Žiko Mandić“ iz Kneževih Vinograda, prvi put sa nama su bili i SKUD „Opanak“ iz Pomaza iz Mađarske i pododbor SKD-a Prosvjeta iz Malog Gradca. Mi smo se predstavili sa dve koreografije to su „Igre iz Leskovca“ a po prvi put izveli smo „Vlaške igre“. Pokrovitelj ove manifestacije je Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske – izjavila je  predsednica SKUD-a „Jovan Lazić“ Svetlana Pešić.

Rukovodstvo SKUD-a „Jovan Lazić“ ulaže velike napore da deluje u sredini koja se suočava sa velikim problemom masovnog iseljavanja. Značajno je narušena brojnost članova u društvu, a time je otežano i njegovo funkcionisanje.

- Svi planovi za nastavak rada zavise od toga koliko ćemo uspeti da zadržimo članstvo. Činjenica je da se broj stanovnika Baranje stalno smanjuje, jer ljudi odlaze. Deca odlaze na fakultete, zapošljavaju se i sve zavisi od toga koliko ćemo ih zadržati i koliko će biti novih članova. Ukoliko nemamo dovoljan broj folkloraša jako je teško raditi i suviše je rano da pričamo o nekim budućim planovima – smatra Pešić.

Najveći problem KUD-ovima predstavlja nedostatak članova

Nedostatak članova u kulturno-umetničkim društvima nije problem samo u Baranji, sa ovim se suočavaju i gosti pete međunarodne smotre „U kolu sa prijateljima“. Potvrđuje nam to i predsednica pododbora SKD-a „Prosvjeta“  Mali Gradac Željka Marčiko.

- Bavimo se kulturnim amaterizmom od 2003. godine i na Baniji smo jedni od najaktivnijih pododbora. Trenutno radimo sa decom od 10 do 17 godina, aktivno je 12 članova. Osim dece imamo i tamburašku sekciju i pevačku grupu pa mogu reći da okupljamo ukupno dvadesetak članova. Jako je teška situacija, ostaju nam samo stariji stanovnici, mlađi ne pokazuju interes i poprilično su raštrkani. Grad Glina nam je pomogao oko organizacije prevoza tako da vikendom decu iz svih okolnih mesta dovozimo u naše prostorije u Mali Gradac kako bi zajedno uvežbavali koreografije.  Gde god dolazimo predstavljamo naš kraj i našu izvornu muziku, ali plešemo i igre iz Srbije. U Belom Manastiru nam je jako lepo, ali nažalost, baš kao i kod nas, ni ovde nema ljudi, a to nas rastužuje – rekla je  Željka Marčinko.

„U kolu sa prijateljima“ beli manastir

Gosti iz Malog Gradca predstavili su se koreografijom „Igre sa Banije“, a prvo gostovanje i nastup u Belom Manastiru zabeležilo je Srpsko kulturno-umetničko društvo „Opanak“ iz mesta Pomaz u Mađarskoj. Deluju u cilju očuvanja srpskih običaja i kulture, ali nedovoljna podrška države i sve manji broj Srba dovode u pitanje opstanak i ovog društva.

- Mi smo formirani 1983. godine, imamo tri grupe: osnovnoškolsku, omladinsku i izvođačku grupu. Gostovali smo u mnogim mestima u inostranstvu, ali naravno i u našoj državi gde smo pozvani na gotovo svaki festival. Malo nas je, u Mađarskoj ima ukupno 5 srpskih društava rasutih po celoj državi. Priznajem da je meni sve teže i teže i ne znam kako smo uspeli da trajemo 35 godina. Naravno držala nas je ljubav prema igri i našoj kulturi, jer inače ne bi uspeli. Novac pokušavamo da dobijemo putem raznih konkursa, tu je naša velika srpska samouprava i manjinske samouprave, ali nažalost i njihove finansije su sve manje. Veoma je teško, mi nemamo ni mnogo ljudi, Srba je sve manje tako i u našoj grupi imamo članove raznih nacionalnosti tu su i Mađari i Nemci – ističe predsednica SKUD-a „Opanak“ Anica Sošić Krunić.

Program međunarodne smotre folklora „U kolu sa prijateljima“ trajao je dva sata, publika je imala priliku da vidi igre iz raznih krajeva Srbije, ali i one koreografije koje dočaravaju okruženje iz kojeg učesnici dolaze. Dešavanja koja organizuju srpska društva i udruženja nisu usmerena samo na članove srpske zajednice, to potvrđuje i puna sala kina u Belom Manastiru. Očuvanje nacionalnog identiteta kroz negovanje narodne igre, pesme, nošnji i običaja podržavaju svi oni koji, bez obzira na nacionalnu pripadnost, znaju koliko je u današnje vreme teško okupiti mlade koji treba da čuvaju i prenose stare vrednosti koje se smatraju delom identiteta jednog naroda.