Bjelobrdci najbolji šahisti ZVO-a

Nakon nekoliko godina pauza, ponovo je pokrenut šahovski Kup Zajedničkog veća opština, a na turniru je učestvovalo sedam ekipa sa područja delovanja ove institucije.

Dušan Velimirović 12.12.2022.
šahovski Kup Zajedničkog veća opština

Šah polako vraća svoj stari sjaj. Velikim marketinškim potezima penje se na lestvici popularnosti, a sve je prisutniji i u pop kulturi. Najviše je popularnosti ove igre u poslednje vreme doprinela poznata mini-serija „Damin gambit“, a takođe nedavno je veliku buru na društvenim mrežama izazvala i fotografija poznate fotografkinje Eni Lajbnovic koja je za potrebe kampanje modnog brenda Luj Viton reinkarnirala šahovski meč Norvežanina Magnusa Karlsena i Amerikanca Hikarua Nakamura, ali su u njenoj verziji glavne uloge preuzeli fudbaleri Kristijano Ronaldo i Leo Mesi. Već pomenuti Karlsen, inače najbolje rangirani šahista sveta, svojim medijskim nastupima i društvenim uticajem dostiže slavu kakvu su nekad imali Bobi Fišer, Gari Kasparov ili Anatolij Karpov.

Uporedo sa jačanjem popularnosti šaha u svetu, ponovo se pokreće i Kup Zajedničkog veća opština. Ovde su se dokazali lokalni šahovski znalci, a ukupno je nastupilo sedam ekipa. Igralo se šest kola, po sistemu „svako sa svakim“.

- Ove godine je ZVO inicirao organizaciju ovog turnira koji je imao pauzu od nekoliko godina, ali vraćamo se na stare staze jer nekad je u organizaciji ove institucije postojala i Liga. Ovo je sad početak i privikavanje pa ćemo videti kako ćemo dalje. Zahvaljujem se predstavnicima Zajedničkog veća opština koji su uvideli da šah postoji na našim terenima i treba da se radi na popularizaciji i omasovljenju ove lepe igre. Na turniru igraju najbolji igrači sa našeg područja, uz nekoliko izuzetaka koji nisu mogli da dođu, a to su uglavnom naša pojačanja iz Srbije. Još uvek postoje klubovi u kojima se entuzijasti trude da ih održe na životu, međutim to su sve stariji ljudi, a mlađih baš i nema. Nismo u mogućnosti da organizujemo škole jer je to dosta skupo, ali se nadamo da ćemo uspeti nešto da pokrenemo, tako da će u dogledno vreme možda i biti naslednika – priča u ime organizatora igrač Šahovskog kluba Negoslavci Miodrag Mišanović.

Važan je razvoj mladih igrača

O važnosti ovog turnira govori i to da je takmičare i organizatore posetio predsednik Hrvatskog šahovskog saveza Ivica Brkić koji je obećao pomoć, posebno što se tiče razvoja mlađih igrača.

- Ovo spada u promociju šaha u celoj Hrvatskoj i obilaska svih županija. Imam dobre i pozitivne utiske sa ovih poseta. Mislim da se šah voli, da se igra i da je na dobrom nivou. Mi ćemo kao savez uvek biti na dispoziciji da sarađujemo i da neke stvari poboljšamo ukoliko je moguće. Treba da sarađujemo i komuniciramo, a zato i postojimo kao nacionalni savez. Imamo plan rada u kojem se najviše fokusiramo na razvoj mladih. Osnovana je komisija za rad sa mladima koja radi punom parom i rezultati su odlični. Erik Golubović iz Rijeke je osvojio treće mesto na Šampionatu Evrope za mlade u Turskoj, a imamo i mlade nade koji tek dolaze – tvrdi predsednik Hrvatskog šahovskog saveza.

šahovski Kup Zajedničkog veća opština

U ekipnoj konkurenciji najbolje plasirana ekipa bila je iz Bijelog Brda, drugo mesto zauzeli su šahisti iz Negoslavaca, dok je treća bila Trpinja 1. Na prvoj tabli najbolji je bio Dragan Novaković, na drugoj tabli Miodrag Mišanović, na trećoj Slobodan Ristanić, dok je na četvrtoj bio najbolji Nikola Maširević.

- Nedostaje ovakvih turnira, da se ljudi malo druže. Postoje lokalni rivaliteti između klubova, to je u sportskom duhu. Mi u Šahovskom klubu Trpinja imamo 40 registrovanih članova, igramo s dve ekipe, a imamo i 34 polaznika dečije šahovske škole. Jedna smo od brojnijih ekipa, a radimo mnogo na razvoju mladih. Završili smo drugi u Trećoj hrvatskoj ligi, doživeli smo kiks u trećem kolu, ali nagodinu se nadamo boljem. Bili smo i Druga liga, ali sada igramo sa domaćim igračima pa nam je važno da napredujemo i da bude sve masovnije, a ostvarili smo i odlične rezultate na Otvorenom prvenstvu Vukovarsko-sremske županije u konkurenciji devojčica – navodi predsednik i igrač Šahovskog kluba Trpinja Nikola Maširević.

šahovski Kup Zajedničkog veća opština

Predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić pobednicima je podelio pehare i zahvalnice. Svi mečevi su bili praćeni budnim okom iskusnih šahovskih sudija.

- Poslednjih nekoliko godina sam sudija, ali ponekad i igram. Sudim domaća prvenstva, gostujem u Negoslavcima, a sudim u Pačetinu, Markušici i najviše u Trpinji. Radim sve volonterski, a za ovaj turnir je jako dobra stvar što je organizovan. Igrao sam aktivno i kad je pre bila liga ZVO-a. Dobar je odziv ekipa, organizacija je odlična, igrači su raspoloženi, svi se međusobno poznaju, nema svađe, nema ničega, igraju iz zadovoljstva. Druženje nam je važnije od rezultata. Ekipe su uglavnom podjednake, čak pet se bori za titulu – ocenjuje turnir iskusni igrač i sudija Jovan Dokmanović.

Na ovogodišnjem šahovskom Kupu Zajedničkog veća opština nastupile su još i ekipe ŠK Sloga Borovo, ŠK Borac Bobota, ŠK Trpinja 2 i ŠK Sloga Pačetin.