Boboćani prošetali u srpskim narodnim nošnjama

U okviru manifestacije pod nazivom „Srpska žena“ u Boboti su predstavljene narodne nošnje koje se nalaze u vlasništvu tamošnjeg kulturno-umetničkog društva.

Srđan Sekulić 02.11.2021.
Narodne nošnje Bobota

Organizatori ovog programa bili su pododbor Prosvjete iz Bobote, KUD „Đoko Patković“ i udruženje Čuvari pravoslavlja i srpske kulture koje deluje u Boboti.

- Program je osmišljen na način tako da u njemu učestvuju pesnici sa ovog našeg šireg prostora, a osnovni deo programa bila je prezentacija jednog dela nošnji iz našeg asortimana. Mi imamo preko 20 koreografija u svom repertoaru i za svaku tu koreografiju ide posebna nošnja čime možemo da se pohvalimo. Ogromna je vrednost nošnji koje posedujemo i imamo posebnu prostoriju u kojoj ih čuvamo. Takođe, imamo i ženu koja je zadužena da ih čuva i da brine o njima, reč je o gospođi Slavici Toma koja o njima zaista vodi brigu i urednu evidenciju – istakao je predsednik bobotskog pododbora Prosvjete Svetislav Mikerević.

Manifestacija Srpska žena održava se već nekoliko godina, obično je u ranijem periodu bila organizovana povodom Dana žena, ali je zbog opravdanih razloga ovaj put pomerena na kraj oktobra.

- Ovaj program do sad smo obično radili u martu zajedno sa Udruženjem žena, a tema ovih programa obično nam je bila srpska žena kroz istoriju. Pošto smo ove godine zbog poznatih okolnosti bili sprečeni da to organizujemo u martu, odlučili smo se da to uradimo sad, a tema nam je srpska nošnja kroz istoriju. Cilj nam je da predstavimo svaku nošnju, da je opišemo, ali i da pokažemo našoj publici šta to zapravo mi sve imamo u našem kulturno-umetničkom društvu – naglasila je predsednica udruženja Čuvari pravoslavlja i srpske kulture Ljubica Bauković.

Svatovske igre i nošnje

Nošnje su prezentovali članovi folklorne sekcije, a među prikazanima publika je imala priliku da vidi širi spektar nošnji, iz različitih krajeva u kojima srpski narod živi, a među prikazanim nošnjama organizatori su izložili i odeću karakterističnu za ovaj kraj.

- Ja sam na sebi imala tzv. Svatovac, nekada su prilikom svadbi svekrve imale posebnu odeću na sebi, nešto poput ove moje. To je bio običaj ovde na našem području, a takođe naše kulturno-umetničko društvo ima i jednu koreografiju pod nazivom Svatovac. Imali smo i jednu devojku koja je bila u svatovcu, odnosno u odeći koju je nekada oblačila nevesta nakon presvlačenja, odnosno skidanja venčanice – napomenula je Ljubica Bauković.

Program je začinjen i tradicionalnim igrama, a svoj prilog dali su i pesnici koji su u svojim pesmama stihove posvetili srpskoj nošnji i ženi.

Među nošnjama koje se nalaze u posedu kulturno-umetničkog društva iz Bobote ne nalaze se samo srpske narodne nošnje, nego i nošnje drugih naroda pa tako imaju i jednu bunjevačku nošnju, a materijal za nju su sami kupili i sašili.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.