Boboćanke će učiti osnovne elemente šivenja i veženja

Udruženje „Čuvari pravoslavlja” iz Bobote započelo je 9. marta sa radionicama izrade narodnih nošnji Srba zapadnog Srema.

Slavko Bubalo 15.03.2022.
Čuvari pravoslavlja

Kroz projekat nazvan „Očuvanje kulturne baštine Srba u zapadnom Sremu” bobotsko Udruženje Čuvari pravoslavlja i srpske kulture kupilo je moderne šivaće mašine na kojima će mlade žene iz ovog sela učiti osnovne elemente izrade narodnih nošnji Srba zapadnog Srema. Projektu je iznosom od 50 hiljada kuna podršku pružilo Srpsko narodno veće iz Zagreba, a biće realizovan do 30. juna ove godine. Ovih dana mašine su prvi put puštene u rad i članice udruženja su vrlo zadovoljne njihovim kvalitetom i mogućnostima.

- Mašine su odlične i veoma smo zadovoljne. Za novac koji smo dobile kupili smo ih ukupno osam i to su mašine marke „Singer” koje imaju mogućnost da na njima radimo više od dvadeset vrsta veza, a naročito su dobre za izradu narodnih nošnji. Na njima možemo da vezemo suknje, oplećke i sve druge delove odeće koji zahtevaju taj narodni vez. Drugim rečima, na njima može da se uradi sve što poželite i stvarno su dobre jer mogu da koriste gotovo sve vrste konca– kaže predsednica udruženja Ljubica Bauković.

Projektom je predviđeno da do 30. juna bude održano ukupno 25 radionica na kojima će polaznice učiti mašinsko šivenje i vezenje narodnih nošnji, a sve u cilju da se sačuva tradicija i obnovi garderoba bobotskog KUD-a Đoko Patković.

- Verujemo da ćemo na ovaj način obogatiti fond nošnji u vlasništvu našeg KUD-a i da ćemo ga dopuniti nošnjama koje oni trenutno i nemaju. Znamo da im nedostaje svega i suknji, i oplećaka, i košulja, i kecelja i prsluka. Radionice održavamo tri puta mesečno i svaki put odradimo od pet do deset časova. Osim što se okupljamo na radionicama dosta radimo i kod kuće kako bi stigle da uradimo što više dok naše mlađe članice ne budu primorane da krenu na sezonske poslove – objašnjava Ljubica Bauković.

Tokom marta biće održano još nekoliko radionica kao što su „Srpska žena kroz istoriju” i „Vredne ruke srpske žene”, a nakon toga sledi izložba nošnji urađenih na radionicama ali i onih koje meštani Bobote imaju u svojim ormarima. Izložba je predviđena za 26. mart.

- Trenutno šijemo muške košulje za našu pevačku grupu, zatim odeću i haljine za naših osam devojaka koje pevaju tradicionalne pesme i to će biti gotovo do 12. maja kada ćemo u našem Domu kulture održati veče poezije i tradicionalne i običajne pesme. Sve što budemo uradile tokom provođenja ovog projekta imaćemo priliku da pokažemo i na našem Vidovdanskom saboru – kaže Ljubica Bauković i dodaje da bobotski KUD ima preko 100 članova koji zaslužuju da budu dobro opremljeni novim nošnjama.

Kroz projekat će, osim radionica šivenja, biti provedene i propratne aktivnosti poput organizovanja radionica tradicionalnog pevanja i radionica za pripremu, izradu i prijavu projektnih predloga udruženja na konkurse.