Bogat i raznovrsan program Srpskog kulturnog centra u Istri

Srpski kulturni centar u Istri iz Pule u proteklom periodu imao je niz zanimljivih programa, koji su kao i obično privlačili pažnju tamošnje publike pa je i poseta bila izuzetno dobra.

Slavko Bubalo 19.05.2023.
Izložba Dragan Stojkov Lavirint SKC u Istri Pula

Krajem aprila ova kulturna ustanova koja okuplja Srbe, ali i ostale stanovnike iz Istre, organizovala je manifestaciju pod nazivom „Dani Miroslava Mike Antića koja je trajala tri dana i u okviru koje je održan niz programa posvećenih ovom srpskom pesniku, novinaru, režiseru i piscu za decu. Srpski kulturni centar u Istri je manifestaciju održao u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada.

- U sklopu manifestacije predstavljen je autorski projekat novosadskog kulturnog centra pod nazivom „Garavi sokak”. Radi se o panelima sa stihovima Mike Antića i crticama iz njegovog života, a kao prateći program publika je mogla da vidi izložbu autorskih fotografija Branimira Lučića. Radi se o portretima i dokumentarnim fotografijama Mike Antića iz uredništva Dnevnika gde je on radio kao novinar kao i njegovih privatnih momenata i susreta sa poznatim ličnostima, glumcima, piscima. Drugog dana, odnosno 28. aprila održana je radionica kaligrafije, koju je vodila prof. Gordana Rađenović, inače akademska slikarka iz Novog Sada koja radi kao profesor likovne umetnosti. Učestvovalo je tridesetoro dece sa pravoslavne veronauke koju pohađaju ovde u Puli. U večernjim časovima održali smo književni susret sa piscem Blagojem Bakovićem koji je i ovogodišnji dobitnik književne nagrade „Mika Antić”. Trećeg dana manifestacije prikazan je dokumentarno-igrani film „Bluz garavih sokaka snimljen u produkciji Kulturnog centra Novog Sada koji je delom biografski film o Miki Antiću uz dodatne eksterijere iz romske zajednice sa kojom je pokojni Mika bio veoma vezan. Sve je okončano koncertom sastava „Duo Nomadiko koji je izvodio romske balade i romanse i sve je proteklo u jednoj lepoj atmosferi – priča o aktivnostima Srpskog kulturnog centra Istra njegov direktor Milan Rašula.

Sva tri dana koliko je manifestacija trajala odziv publike je bio izvanredan pa je prostor SKC-a bio uvek do kraja ispunjen.

- Posebno mi je drago što smo se kroz ta tri dana prisetili Mike Antića koji je na neki način obeležio živote čitavih generacija. Njegovo stvaralaštvo više ne postoji u školskim udžbenicima, niti se čita lektira, a znamo da su mnoge generacije odrasle i zaljubljivale se uz njegovu čuvenu pesmu „Plavi čuperak“ – kaže Rašula.

Programi u sklopu obeležavanja Dana grada Pule

Srpski kulturni centar u Istri nastavio je sa vrhunskim programima i u maju pa je tako već 4. maja u sklopu proslave Dana grada Pule organizovana izložba Dragana Stojkova, a 5. maja promocija nove knjige Petra Pece Popovića „Treća strana ploče”.

- Oba programa bila su zaista vrhunska, a održana su u seni tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu. Zbog toga smo obe manifestacije započeli minutom ćutanja želeći  i na taj način da iskažemo našu duboku tugu i saučešće sa porodicama žrtava. Programe nismo otkazivali jer su i najavljeni kao deo obeležavanja Dana grada, ali radilo se o ozbiljnim, a ne zabavnim programima tako da verujem da ni na koji način nismo nikoga povredili. Osim toga i sam grad je to ispoštovao pa je i svečana akademija koja je održana u Istarskom narodnom kazalištu započela minutom ćutanja i odavanjem pošte žrtvama tragedije u Beogradu i Mladenovcu. Na oba događaja bio je prisutan i Generalni konzul Republike Srbije Goran Petrović – napominje Rašula.

Peca Popović SKC u Istri Pula Treća strana ploče

Promocija knjige Treća strana ploče Pece Popovića

Srpski kulturni centar Istra po prvi put zakoračio je i u izdavačke vode pa je 12. maja održana promocija knjige Slobodana Kokotovića – Libera „Skice, obrisi i kolaži.

- I ranije smo izdali jednu knjigu u saradnji sa Balkanskim književnim glasnikom, ali ovo je naš prvi samostalni izdavački poduhvat. To je Kokotovićeva zbirka poezije, a on je jedan svestran umetnik koji se bavi vajarstvom, grafikom i performansom. To je naš čovek, Puljanin, Srbin, i hteli smo da mi budemo izdavači njegove prve knjige. Sem ove planiramo da održimo još nekoliko promocija po Istri, a probaćemo da izađemo i van njenih granica – priča Rašula.

Srpski kulturni centar u Istri u svom radu oslanja se na budžet grada Pula i Istarske županije, a redovno se za sredstva prijavljuje putem konkursa koje raspisuje Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije odnosno njegova Uprava za dijasporu i Srbe u regionu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

- Nastojimo da programi koje organizujemo i po sadržaju i po kvalitetu budu primereni našim ljudima da imaju i umetničku vrednost, a i da sama organizacija bude na vrhunskom nivou. Borimo se kao i svi, ali sredstva po meni, nisu najvažnija kako bi se nešto dešavalo. Neka inicijalna sredstva dobijemo iz ovih budžetskih stavki, nešto namaknemo od sponzorstava i nastojimo da budemo prisutni i da kroz te programe čuvamo ono što je naše i što je naša osnovna misija, a to su srpska kultura, tradicija i običaji našeg naroda – ističe na kraju Milan Rašula.