Bogojavljensko plivanje za Časni krst

Povodom Bogojavljenja 19. januara u Trpinji se tradicionalno i ove godine plivalo za Časni krst, a pobedio je jedanaestogodišnjak iz Norveške.

Maja Milanović 19.01.2022.
Plivanje za Časni krst Trpinja 2022

Pravoslavni vernici u mnogim zemljama na praznik Bogojavljenja čuvaju tradiciju plivanja za časni krst. Taj običaj se neguje i na istoku Hrvatske u Trpinji gde se na jezeru Panjik već nekoliko godina unazad okuplja veliki broj plivača. Na praznik kada se obeležava krštenje Hristovo pred brojnom publikom okupilo se 52 momka i jedna hrabra devojka koje niska temperatura i hladna voda nisu omeli da se pravoslavni običaji sačuvaju od zaborava.

- Osećaj je neopisiv, motiviše me to što je ovo jedan od naših verskih običaja koji simbolizuje Isusovo krštenje u reci Jordan samo što je kod njih bilo toplije, kod nas je januar i temperature su u minusu, ali želimo da očuvamo pravoslavnu tradiciju u zimskom periodu – rekao je učesnik Ljuban Vujanac iz Trpinje.

Njegov kolega Uroš Narančić dugi niz godina učestvuje u Bogojavljenskom plivanju ne samo na našem području.

- Već dugi niz godina plivam ovde, četiri godine smo plivali u Dalju, a kolega i ja smo tri godine odlazili u Sremsku Mitrovicu na plivanje i od tamo smo doneli običaj Bogojavljenskog plivanja na naše područje. Osećaj se ne može opisati, motiviše me vera, tradicija i naši običaji koje treba negovati i poštovati - kaže Uroš.

Osvajač jedanaestogodišnjak iz Norveške

Ovogodišnji osvajač časnog krsta je najmlađi učesnik Luka Nikolić iz Norveške, jedanaestogodišnji dečak koji je sa roditeljima došao provesti godinu dana u očevom rodnom mestu kako bi naučio srpski jezik i upoznao se sa životom svojih predaka.

- Došao sam iz Norveške ovde u Trpinju da godinu dana idem tu u školu i naučim srpski jezik. Sledeće godine ću isto biti prisutan na plivanju kako bih predao časni krst. Pobeda mi znači puno i jako sam srećan - rekao nam je Luka.

Plivanje za Časni krst Trpinja 2022 Luka Nikolić

Luka je na plivanju bio sa tatom koji je ove godine prvi put učestvovao na Bogojavljenskom plivanju, ali se na hladnoću ne žali jer u Norveškoj žive u najsevernijem gradu i navikli su na niske temperature. Dodaje kako tradiciju treba zadržati i očuvati, te su baš iz toga razloga došli u Trpinju da svoju decu upozna sa životom ljudi ovde.

Pre plivanja u Crkvi Vaznesenja gospodnjeg održana je liturgija nakon koje su se učesnici i meštani okupili na Panjiku. Liturgiju i blagoslov plivača upriličio je paroh trpinjski jerej Marko Šukunda koji je prisutne podsetio na važnost današnjeg praznika i čuvanje tradicije u našem narodu.

- Bog se javi – Vaistinu se javi! To je naš drevni pozdrav na današnji dan, dan koji označava krštenje Gospoda Isusa Hrista u reci Jordanu. Mi smo se jutros liturgijski u Crkvi sabrali da bi i molitveno proslavili krštenje Gospoda Isusa Hrista u Jordanu, od Jovana proroka, preteče i krstitelja. Današnji praznik kao što mu samo ime govori Bogojavljenje označava javljanje Boga, Boga koji se javio u tri lica sin koji se krštava, Duh sveti u vidu goluba koji sleće na Hrista i Bog Otac koji rečima “Ovo je sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji” potvrđuje svako delo Hristovo ovde na zemlji. Upravo u tome kontekstu krštenja Hristovog odnosno osvećivanja tokova Jordana, reka i celokupne tvorevine nastao je ovaj običaj plivanja za časni krst – rekao je jerej Marko Šukunda.

Litija koja je tradicionalno od Crkve išla do jezera ove godine je izostala zbog epidemioloških mera, ali se učesnici nadaju kako će već sledeće godine moći ponovo ispoštovati i taj običaj u ovome mestu.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.