Borovo domaćin festivala „Deca čuvari tradicije – Đeram“

Međunarodni festival dečjeg folklora „Deca čuvari tradicije –„Đeram“ ove godine održan je u Borovu. Na sceni u tamošnjem Domu kulture najmlađi folkloraši dobili su priliku da pokažu svoje igračko i muzičko umeće.

festival međunarodnog dečijeg folklora deca čuvari tradicije đeram borovo 2018

Ova manifestacija održava se po dvanaesti put, a zaživela je u Srbiji odakle se proširila i na prostore Hrvatske na kojima u većem broju žive Srbi. Zamišljena je tako da u njoj učestvuju deca od vrtića pa do petog razreda osnovne škole jer tokom godine deca ovog uzrasta imaju najmanje nastupa.

– Ova manifestacija je dobrodošla da kod dece probude volju, da jednog dana postanu dobri igrači i da se upoznaju sa drugom decom koja žive na ovim našim prostorima. Verujem da će se manifestacija proširiti i na druge krajeve i države u okruženju poput Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, u kojima žive Srbi. Došli su nam gosti iz Zrenjanina, Bršadina i Negoslavaca, a nastupile su i najmlađe članice Plesne grupe Venera iz Borova naselja koji su zajedno sa našim najmlađim tamburašima i igračima podelili pozornicu. Upravo zbog toga što je ovo program na kom nastupaju deca on nije dugo trajao. Manifestacija se svake godine seli u neko drugo mesto što deci zaista otvara jednu mogućnost da putuju i da se upoznaju i druže sa svojim vršnjacima – priča predsednik ovogodišnjeg domaćina KUD-a „Branislav Nušić“ iz Borova Rado Bosić.

Jedini gosti iz Srbije bili su mališani iz KUD-a „Đerđef“ iz Zrenjanina kojima je ovo bilo prvo gostovanje u Borovu.

– Naše Kulturno-umetičko društvo „Đerđef“ osnovano je pre četiri godine. Imamo dobru podršku i pomoć naše lokalne samouprave, ali i roditelja dece koja su razvrstana u četiri uzrasne grupe. Imamo nastupe širom Vojvodine i regiona, a u Borovu smo prvi put i jako nam se ovde sviđa – kaže predsednik KUD-a „Đerđef“ iz Zrenjanina Milorad Đurić.

Za neke od ovih mališana nastup u Borovu bio je možda i prvi u životu, ali oni su se uspešno izneli sa tremom. Publika u do kraja ispunjenoj sali znala je da njihov trud nagradi aplauzima, a upravo to je i najveći podstrek da nastave put kojim su započeli da idu.