Borovski festival folklora u znaku marijačija

Tradicionalni Međunarodni festival folklora održan je i ove godine 25. juna u Borovu u organizaciji lokalnog KUD-a „Branislav Nušić“, a ovoga puta prisutni su bili i gosti iz Meksika.

Dušan Velimirović 27.06.2022.
Međunarodni festival Folklora Borovo Zakatekas Meksiko

Borovska publika već godinama pokazuje da voli narodne plesove pa je Međunarodni festival folklora možda i najposećenija manifestacija u ovom selu. Tako je bilo i ove godine u popunjenoj dvorani Osnovne škole Borovo. Na veliku žalost organizatora, kiša je poremetila planove da se festival održi na otvorenom prostoru, odnosno na letnjoj bini, pa su učesnici programa nastupili u dvorani. Upravo iz tog razloga otkazan je i defile borovskim ulicama. Ipak, ovi problemi na koje organizatori nisu mogli da utiču, nisu uspeli da pokvare utisak koji su prikazali KUD-ovi.

- Ovo je 23. Međunarodni festival folklora u Borovu, a po prvi put imamo i goste sa drugog kontinenta, odnosno iz Meksika. Bilo je pregovora i ranije, ali je pandemija odradila svoje pa nismo mogli da održimo manifestaciju ovakvog tipa. Putovali smo po međunarodnim festivalima i tamo smo se susretali, sa Državnim društvom za folklorne plesove Zakatekasa, ali saradnja je potekla iz Bosne jer je naš prijatelj iz Prijedora predložio dolazak, a mi smo rado prihvatili. Osim kod nas, ovo društvo će nastupiti i u Boboti, Prijedoru, Srpcu, i Zagrebu, a nakon toga odlaze u Francusku. Na našu sreću večeras smo, uz domaćine, mogli da vidimo i goste iz Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i susednih mesta – pojašnjava predsednik domaćeg Kulturno-umetničkog društva „Branislav Nušić“ Rado Bosić.

Naravno, najveću pažnju publike privuklo je verovatno najegzotičnije društvo koje je ikada nastupalo u Borovu. Bolera, sombrera i ostala nošnja američkih domorodaca šarenila su se školskim hodnikom, a sam izlazak marijačija i igrača ispraćen je velikim aplauzom. Dvorana je na nekoliko minuta poprimila izgled scenografije iz holivudskog filma.

- Naše društvo osnovano je pre 25 godina, a dolazimo iz grada Zakatekasa koji se nalazi u središtu Meksika. Grad je prekrasan, bogate istorije i ima mnogo zgrada. Mnogo umetnika, pesnika, plesača i muzičara je poteklo iz našeg grada. Predstavili smo se igrama koje dočaravaju istoriju Meksika, kao i našeg grada. Borovo je prekrasno mesto, sa gostoljubivim ljudima – rekli su nešto o svom društvu i utiscima iz Borova Vanesa i Cezar iz Meksika.

Domaćini premijerno izveli igre sa Korduna

Nakon pandemijskih godina, i borovski KUD se konačno vratio u normalu, ali kako kaže Bosić, i dalje ima mnogo problema.

- Nemamo više jedan broj igrača, neki su odustali, a neki se odselili, ali uspevamo nekako da sklopimo kraj s krajem i da odradimo sve što treba kako bi organizovali festival, ali i išli na putovanja. Imamo već zakazan nastup na Međunarodnom festivalu folklora u grčkom Agrinu pa se spremamo za kvalitetne nastupe, ali i pokušavamo zainteresovati nekadašnje igrače da se ponovo priključe – kaže Rado Bosić.

Međunarodni festival folklora KUD Branislav Nušić Borovo

Prvi tim „Nušića“ predstavio se igrama sa Korduna, a ovo je bilo premijerno izvođenje koreografije koju je postavio umetnički rukovodilac Zoran Abadžić.

- Ovo je deo istraživanja koji je nastao prošle godine za potrebe vojnićkog pododbora SKD „Prosvjeta“. Na osnovu pronađenih materijala, pesama i običaja, pokušali smo da nešto od toga donesemo i u naš kraj. Kostimi su u abadžijskoj radnji napravljeni isključivo za KUD „Branislav Nušić“. Narodna nošnja na Kordunu se razlikuje od sela do sela, međutim mi smo to objedinili. Ovo su igre koje se sve vreme igraju uz pesmu, a najspecifičnija igra je „drmeš“  - objašnjava koreografiju borovskog KUD-a Zoran Abadžić.

Osim domaćina iz Borova i gostiju iz Meksika, na 23. Međunarodnom festivalu folklora nastupili su i KUD-ovi „Đoko Patković“ iz Bobote, „Mladi Rudar“ iz Dobrnje u BiH, kao i „Sloboda“ iz Rumenke u Republici Srbiji.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.