Borovski KUD ugostio prijatelje iz Norveške

Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“ iz Borova u subotu prvog decembra u sportskoj dvorani Osnovne škole Borovo održalo je tradicionalni godišnji koncert u kojem su, uz domaćine, nastupili i članovi KUD-a „Ras“ iz Osla.

Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“ godišnji koncert 2018

Krajem svake kalendarske godine Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“ iz Borova održava godišnji koncert kako bi pred publikom prikazali rad svojih sekcija iz svih uzrasta. Ova godina posebna je po tome što su nastupili i gosti iz Кulturno-umetničkog društva „Ras“ iz glavnog norveškog grada Osla.

Koncert je svojim nastupom otvorila tamburaška sekcija domaćeg КUD-a. Nakon toga predstavili su se gosti iz Osla. Prvo je nastupila ženska pevačka grupa, a zatim je folklorni ansambl izveo igre iz Leskovca. Folklorna sekcija domaćeg КUD-a nastup je otvorila najmlađim igračima, a zatim je uz pratnju borovskih tamburaša nastupila Ružica Radulović s pesmom „Jutros mi je ruža procvetala“. Domaćini su nastupili igrama iz Pčinje, a nakon ponovnog nastupa dece iz domaćeg kulturno-umetničkog društva, borovskoj publici se predstavilo i muško pevačko društvo „Naši koreni“ koje je deo borovskog pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“.

Kulturno-umetničko društvo „Ras“ iz Osla osnovano je 2010. godine, a ime nosi po starom gradu Rasu koji je bio centar srpske srednjovekovne države. Članovi društva su Srbi koji su spletom okolnosti došli u Norvešku i tu se trajno nastanili. Većina igrača se već bavila folklorom u svojim matičnim državama što je i nastavila dolaskom u ovu nordijsku zemlju pa tako igrači ovog КUD-a već imaju dobru igračku podlogu, ali ima i onih koji su se tek po dolasku u Norvešku počeli zanimati za folklor kako bi razvili tradiciju svoje zemlje u ovoj državi na evropskom severu.

KUD Ras Oslo godišnji koncert Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“ Borovo 2018

Zanimljivo je da među članovima društva ima i nekoliko Norvežana koji su se svojim prijateljima Srbima pridružili kako bi naučili nešto više o Srbiji, ali i negovali stare srpske običaje. Takođe, nekoliko bivših članova KUD-a „Branislav Nušić“ iz Borova sada su članovi ovog KUD-a.

– Do sada smo osim Norveške, nastupali i u Švedskoj, a ovo nam je prvi nastup van Skandinavije. Organizujemo naše godišnje koncerte u Oslu i dolaze nas gledati, kako Srbi, tako i domaći Norvežani – kaže predsednica srpskog Kulturno-umetničkog društva „Ras“ iz Osla Aleksandra Šćekić koja je rođena u Osijeku, a odrasla u vojvođanskom mestu Lipar gde je i počela da se bavi folklorom i sviranjem u orkestru, a u Norveškoj živi od 2008. godine.

Umetnički rukovodilac folklorne sekcije Kulturno-umetničkog društva „Ras“ je Mlađen Erić koji je folklor igrao u Kulturno-umetničkom društvu „Sveti Sava“ iz Čoke.

– Kao igrač sa već stečenim iskustvom u Srbiji nastavio sam igrati folklor i po svom dolasku u Norvešku pre tri godine. Zadovoljan sam reakcijom Norvežana na naše nastupe, a možemo s ponosom reći da ih imamo i u ansamblu i da su izuzetno dobri igrači – kaže Mlađen.

Borovsкi KUD godinama održava kontinuitet

Primetno je da godišnji koncert Kulturno-umetničkog društva „Branislav Nušić“ svake godine do kraja popuni tribine borovske školske dvorane i da publika jedva čeka da vidi nastupe borovskih folkloraša i njihovih gostiju.

– Srećni smo, ali takođe i nesrećni što se veliki deo naših bivših članova odselio radi posla i boljeg života u zemlje zapadne Evrope. Nesrećni smo što su otišli iz naših krajeva, ali nam je drago što nisu zaboravili svoju kulturu i običaje i što ih neguju i prikazuju u Norveškoj i ostalim zemljama u kojima žive – priča predsednik Kulturno umetničkog društva „Branislav Nušić“ iz Borova Rado Bosić.

Među folklorašima nalazi se 55 dece, 34 člana prvog ansambla i nekoliko veterana, a tamburaška sekcija broji oko 16 članova. Uz njih tu su i likovna i dramska sekciju.  Svake godine organizuju odlaske na međunarodne festivale po evropskim zemljama kao što su Poljska, Grčka i Bugarska. Za sve to potreban je veliki novac.

– Pišemo projekte, i na osnovu njih uspevamo da dođemo do sredstva. To znači da ovo društvo ima redovan rad i da na osnovu kontinuiteta i rada dobija sredstva kako bi moglo nastaviti s očuvanjem kulture i tradicije. Mi svojom ozbiljnošću i punimo dvorane ljudima koji vole igru, pesmu, folklor i druženje – zaključuje Rado Bosić.

Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“ ove godine imalo je 22 nastupa, a godišnjim koncertom je zaključilo kalendarsku godinu. Ove godine ističu učešće na međunarodnom festivalu folklora u grčkoj Paraliji. Za sledeću godinu ovo društvo planira odlazak na međunarodni festival folklora u Ohrid.