Borovski Nušić održao celovečernji koncert

Celovečernjim koncertom održanim 25. marta Kulturno-umetničko društvo Branislav Nušić iz Borova otvorilo je ovogodišnju sezonu svojih nastupa.

Nušić portal

Nastupi pred domaćom publikom prilika su da članovi Kulturno-umetničkog društva Branislav Nušić na scenu izvedu sve svoje članove i da predstave ono što su pripremali tokom zimskog perioda kada su i nastupi ređi. To je ujedno i svojevrsna generalna proba pred novu koncertnu sezonu.

– Nakon prošlogodišnje Međunarodnog festivala folklora nismo imali koncerte iz više razloga i ovim večerašnjim koncertom otvaramo ovogodišnju sezonu rada. Predstavićemo se sa svim našim grupama, a imamo i goste iz Loznice i Crkvine kod Šamca kao i naše sumeštane iz Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine – kaže predsednik KUD-a B. Nušić iz Borova Rado Bosić.

Rad u folklornim društvima oslonjen je pre svega na entuzijazam svih članova, ali on naravno nije bez problema. Ipak, prepreke i problemi su tu da se lјudi s njima suočavaju i da ih rešavaju, a u Nušiću uvek pronađu način da ih prevaziđu.

– Prošle godine smo putovali u Grčku u Avelino na Međunarodni festival folklora i to je jedan veoma jak festival na kom je nastupilo dosta društava iz celog sveta, a mi smo tamo gostovali drugi put i imali smo veoma uspešan nastup. Boravak na moru bio je prilika i da naši članovi malo uživaju i to im je svojevrsna nagrada za njihov predan rad jer mi nemamo mogućnosti da ih za njihov trud nagradimo na neki drugi način. Kada je reč o članstvu pomladak nam je dosta brojan, imamo oko 120 članova, a problemi se javljaju u radu prvog ansambla jer nakon završene srednje škole deca odlaze na fakultete, a školski programi su vrlo rigorozni pa su i dolasci na probe otežani, ali nekako uspevamo da sve to uklopimo – kaže Bosić.

Bez gostiju koncerti su nezamislivi pa su se Nušićevci i ovoga puta potrudili da svojoj publici predstave i prijatelјe iz Loznice u Srbiji i Crkvine iz Republike Srpske.

– U Borovu smo bili još pre šest godina, a i oni su tada gostovali kod nas. Dosta ovdašnjih ljudi je poreklom iz Šamca tako da smo povezani i tim vezama. Naše društvo pored igara iz našeg kraja neguje i igre iz Srbije tako da raspolažemo sa velikim brojem koreografija, a večeras će naš prvi ansambl odigrati igre iz Binačke Morave – objašnjava predsednica KUD-a Posavina iz Crkvine kod Šamaca Dragica Marinković.

– Mi možemo da se pohvalimo time da smo najstarije društvo na Balkanu koje je osnovano 1850. godine, imamo osam sekcija u kojima besprekorno funkcioniše 500 članova. Rad u društvu nas inspiriše i pokušavamo svoj entuzijazam da prenesemo i na naše mlađe članove da nastave našim stopama – ističe član prvog ansambla KUD-a Karadžić iz Loznice Darko Šaulić.

– Okuplja nas pre svega druženje, a i čuvanje naše tradicije i kulture. Imamo folklornu, glumačku, sekciju gudača, pevačku grupu i svoj orkestar – dodaje njegova drugarica Bojana Vujinović

Pored domaćih folkloraša i gostiju, na borovskoj pozornici nastupili su i članovi Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine koji su izveli svoje prepoznatlјive koreografije kao i članovi Nušićeve Dramske sekcije.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.