Borovski „Nušić“ započeo koncertnu sezonu celovečernjim koncertom

Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“ iz Borova održalo je 9. marta celovečernji koncert kojim je, već po običaju, otvorilo ovogodišnju sezonu svojih nastupa.

Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“ iz Borova naslovna

Na koncertu su nastupile sve sekcije društva od tamburaške pa do dramske, kao i sve grupe od onih najmlađih, koji tek uče prve igračke pokrete i koreografije, pa sve do iskusnih igrača.

– Izvodimo koreografije sa kojima smo nastupali prošle godine. Naravno, pripremamo i nove, ali ih još uvek ne izvodimo sve dok ih dobro ne uigramo. To se odnosi na prvi ansambl, a deca imaju i neke nove igre. Zorica Kovačević, koja u KUD-u radi sa decom, se puno trudi da deca starijeg uzrasta uvek pokažu nešto novo i u tome uvek uspeva. Do nekog novog nastupa toga će svakako biti i više – priča predsednik KUD-a „Branislav Nušić“ Rado Bosić.

Situacija u društvu je dobra i rad se neometano odvija. Sredstva očekuju od Saveta za nacionalne manjine kao i svake godine, a u budžetu opštine sredstva su već odobrena. Društvo se dobro nosi i sa sveprisutnim odlivom stanovništva. Članova i pored svega još uvek ima dovoljno.

Kulturno-umetničko-društvo-„Branislav-Nušić“-iz-Borova

– Odlazak mladih oseti se i kod nas, ali za sada još uvek imamo dovoljno članova i uspevamo da održimo sve grupe. KUD je napustilo četvoro članova koji su odselili tako da ih trenutno imamo 148.  Jedino kuburimo sa muškarcima jer oni valjda više vole da ganjaju loptu nego da igraju, ali nekako se snalazimo i nadamo se da ćemo i ove godine uspeti da izguramo sezonu. Ako ništa, onda bar da ih pozajmimo iz komšiluka – kaže Bosić.

Uz goste iz Petrova Borovci zabavili svoju vernu publiku

Nušićev program upotpunjen je nastupom njihovih sumeštana, članova Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine, a imali su i goste, i to originalne Ozrence, odnosno članove KUD-a „Milovan Gajić“ iz Petrova u Republici Srpskoj.

– Često dolazimo i gostujemo u Borovu i imamo jednu zaista dobru saradnju ne samo sa ovdašnjim društvom iz Borova, nego i sa ljudima iz Ostrova i Markušice. Večeras smo se predstavili sa dve koreografije odnosno našim izvornim ozrenskim igrama i igrama iz bosilegradskog krajišta. I kod nas ima dosta kuluturno-umetničkih društava, trudimo se da negujemo našu tradiciju i kulturu i mislimo da je to jedan dobar put za našu omladinu i decu, da se druže i stvaraju prijateljstva i da, na kraju krajeva, steknu i dobro zdravlje i kondiciju. I kod nas su nažalost prisutne velike migracije stanovništva, ali mi se trudimo da se i sa ovim što imamo dobro organizujemo i da izguramo i iznesemo sve što smo zamislili – kaže predsednik KUD-a „Milovan Gajić“ iz Petrova Darko Petrović.

U programu su nastupili i Nušićevi tamburaši predvođeni Dušanom Latasom, a u dramskom delu članovi Dramske sekcije Nušića izveli su skeč pod naslovom „Milovan se vraća iz Londona“ koi je napisala voditeljka sekcije Mila Landup.

Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“ iz Borova

U borovskoj dvorani program je pratio zapažen broj publike što je dokaz da meštani Borova vole i cene ovaj vid kulturnog amaterizma.

Za manje od mesec dana Nušićevci putuju u Žitište gde će nastupiti na tamošnjem „Spomenaru“, manifestaciji koja okuplja veteranske ansamble flklora, čiji članovi su stariji od 35 godina. Nušićevci tempiraju formu za Međunarodni festival folklora koji organizuje sredinom svake godine.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.