Bršadinci traže „stazu za život“

Na putu koji spaja Bršadin sa Vukovarom tokom prethodnih godina nastradalo je puno meštana. Zbog toga Bršadinci traže da se na tom mestu izgradi biciklistička staza.

Pre desetak dana na ulazu u Bršadin iz pravca Vukovara došlo je do saboraćajne nezgode u kojoj je jedan meštanin udario autom biciklistu, takođe meštanina Bršadina. Biciklista (27) umro je na mestu, a teže je povređen i suvozač u automobilu (51). Policija je kod vozača automobila (21) utvrdila da je vozio neprilagođenom brzinom te da je imao nedozvoljenu količinu alkohola u organizmu.

Bez obzira na ove okolnosti, državni put D-55 u Bršadinu odavno je poznat kao „cesta smrti“. Od poslednje kuće u Bršadinu, koji se nalazi u opštini Trpinja, do prve kuće u Borovu naselju, koje se nalazi u sastavu grada Vukovara, ima svega 1,5 kilometar. Na ovom potezu živote su u proteklim decenijama izgubili mnogi biciklisti.

Zbog svega toga su se meštani 30. maja okupili ispred Doma kulture i na biciklima se provozali do izlaza iz mesta tražeći da pored neosvetljenog puta, na kojem vozači često voze brzinom većom od dopuštene, konačno dobiju biciklističku stazu koja će ih povezati sa gradom Vukovarom.

– Prošle godine je kao biciklista stradao naš sumeštanin Božidar Okolić, a dosta ranije i Joso Ivkić te Milan Šesto. Kao učesnici saobraćajnih nezgoda povrede su zadobili i biciklisti Zlatko Makar, Slavica Margetić i Zdravko Dujić. Jovan Gojkov je u dva navrata nastradao kao biciklista i danas se jedva kreće uz pomoć štaka. Sve su to biciklisti koji su stradali na državnoj cesti D-55 između Bršadina i Vukovara. Zbog toga tu cestu i nazivamo „cesta smrti“ jer je uzela toliko života i prouzročila toliko nesreće. Biciklistička staza ovde ne postoji jer verovatno nikad nije prepoznata kao prioritet i potreba. Smemo li da se zapitamo koliko košta 1,5 kilometar biciklističke staze i koliko je još žrtava potrebno da bi se pokrenula inicijativa da se ta staza izgradi – poručili su Bršadinci pre protestne vožnje.

Bršadin cesta za život tekst 2

Tokom proteklih godina u Vukovarsko-sremskoj županiji izgrađeno je na stotine kilometara biciklističkih staza i ruta za rekreativce i cikloturiste. Sve te mreže biciklističkih ruta zaobišle su Bršadin čiji su meštani, iako se nalaze u sastavu druge opštine, prirodno naslonjeni na grad Vukovar u koji svakodnevno odlaze na posao ili u njemu troše svoje slobodno vreme.

Zbog svih tih razloga Bršadinci sada umesto „ceste smrti“ traže „stazu za život“. Na protestu ih se okupilo više od 70 i to svih generacija. Protestnu vožnju pratila je i policija.

Bršadin cesta za život naslovna

– Ovo je građansko okupljanje kojim želimo da probudimo svest i pokrenemo apel prema javnosti, institucijama i politici da naše naselje spojimo na mrežu vukovarskih biciklističkih staza. Mi smo prigradsko naselje bez obzira na to gde nam politika i administracija postavljala table i granice. Želimo da se osećamo sigurno i da se bez straha vozimo na posao do preduzetničke zone, da naša deca mogu sigurno da se odvezu do škole, Vukovarske ade, bazena ili stadiona. Želimo da se slobodno u popodnevnim satima rekreativno možemo provozati do centra Vukovara ili Vučedola – poručili su na skupu.

Simbolično, Bršadinci su se okupili u pet do 12 i to upravo na dan drugog kruga lokalnih izbora kada se birao novi župan Vukovarsko-sremske županije.  Svoj jasan apel poslali su onima koji odlučuju, ne samo o biciklističkim stazama, nego posledično i o životu i smrti svakoga ko se tim putevima vozi.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.