„Čarobni četvrtak“ u vrtiću Vukovar 2 – čuvanje identiteta кroz igru i zabavu

Čarobni četvrtak naziv je edukativno-zabavne radionice koju su na predlog Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara zajedno osmislili članovi Veća i zaposleni u Dečjem vrtiću „Vukovar 2”. Radionica je zamišljena na način da se deca predškolskog uzrasta kroz druženje na radionicama upoznaju sa lepotom svog jezika, pesnicima i piscima srpske književnosti za decu, sa pravilnim […]

Slavko Bubalo 04.12.2018.
Deca-vrtic Čarobni četvrtak dečiji vrtić Vukovar 2 vsnm grada vukovara

Čarobni četvrtak naziv je edukativno-zabavne radionice koju su na predlog Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara zajedno osmislili članovi Veća i zaposleni u Dečjem vrtiću „Vukovar 2”.

Radionica je zamišljena na način da se deca predškolskog uzrasta kroz druženje na radionicama upoznaju sa lepotom svog jezika, pesnicima i piscima srpske književnosti za decu, sa pravilnim govorom koji će razvijati kroz različite modele i na taj način obogaćivati svoj rečnik i iskustva.

- Nakon što smo izradili rebalans budžeta i promenu plana rada za ovu godinu u njega smo uvrstili i ovu aktivnost koja će, verujemo, doprineti očuvanju našeg nacionalnog i kulturnog identiteta. Mislimo da ćemo na taj način značajno poboljšati i kvalitet života naših najmlađih sugrađana bez obzira na to koliko se ta aktivnost u ovom trenutku činila skromna i bez obzira na broj dece koja će u nju biti uključena. Mi jednostavno moramo učiniti sve što možemo kako bi mlade zadržali na ovom prostoru – istakla je predsednica vukovarskog VSNM-a Mirjana Oreščanin.

Radionice se odvijaju na dve lokacije. U Vukovaru je to prostor КUD-a „Sloga“, a u Borovu naselju prostorije vrtića i održavaju se svakog četvrtka u 17 časova u trajanju od 45 minuta.

- Većina dece koja dolaze na radionice pohađaju vrtić, ali ima i onih koji u vrtić inače ne idu. Sva deca su dobrodošla i sa njima rade kvalifikovani vaspitači koji rade u našem vrtiću i rade to volonterski i van svog redovnog radnog vremena. Кroz razne igre, priče ili pesme decu uče da neguju pravilan izgovor srpskog jezika i uče se međusobnoj komunikaciji. Na primer, danas smo im pričali priču Branka Ćopića „Mesec i njegova baka“ dok su u isto vreme deca u Vukovaru uživala u njegovoj pesmi „Ježeva kućica“ - priča direktorka vrtića „Vukovar 2” Marina Latinović.

Svi su dobrodošli na radionice

Do sada je održano već četiri „Čarobna četvrtka“ i deca su to jako dobro prihvatila. Treba reći da nema formiranih grupa i da nema nikakvih rokova za prijave. Jednostavno, oni roditelji koji žele mogu svoju decu dovesti svakog četvrtka i to bez obaveze da dolaze na svaku radionicu nego onda kada za to imaju vremena i kada to mogu, a program je zamišljen kao aktivnost trajnog karaktera.

- Zamislili smo da program traje i nakon što se okonča ova godina, odnosno da traje sve dok ima zainteresovanih da na radionice dolaze. Istakla bih da na programe dolaze čak i deca koja su se već upisala u školu i svi su dobrodošli, a neretko na radionicama ostanu i roditelji. Radionice su otvorene za svu decu, a ne samo za decu iz Vukovara i Borova naselja. Mogu da dođu i deca iz okolnih mesta. Napominjem da smo otvoreni i za svaki oblik saradnje sa ljudima koji svojim učešćem žele da pomognu kako bi ove radionice bile što zabavnije i zanimljivije – kaže direktorka Latinović.

Dušanka Vorkapić svoju ćerku na radionicu je dovela iz Bršadina. Njena devojčica je na radionici prvi put i bilo joj je veoma zabavno.

- Smatram da je ovo veoma lepa ideja, da je za našu decu korisna i da je za svaku pohvalu. Mališanima je ovo zanimljivo i verujem da će ih vremenom biti sve više. Prvi put smo ovde i već sada znam da ću ćerkicu dovoditi kad god budem mogla. Ćerka mi je pomalo sramežljiva i verujem da će joj ovo druženje sa drugom decom pomoći da se toga oslobodi i postane otvorenija i komunikativnija – kaže mama Dušanka.

Za održavanje ovih radionica vukovarski VSNM obezbedio je sredstva za nabavku papira, bojica i drugog potrebnog pribora kao i sokova i slatkiša da se deca tokom svog boravka na radionicama malo i počaste. U Veću pripremaju i nabavku knjiga za najmlađi uzrast, koje vrtić možda nije u mogućnosti da kupi. Izražavaju i svoju zahvalnost upravi vukovarskog vrtića i vaspitačima koji radionice obavljaju volonterski odnosno bez novčane nadoknade.

- Danas je zaista teško pronaći ljude koji će bilo šta raditi bez zarade, a ohrabruje nas i činjenica da i mnogi drugi ljudi ovoj našoj ideji daju podršku na način da se nude da u njenoj uspešnoj realizaciji i sami učestvuju – zaključila je predsednica vukovarskog VSNM-a Mirjana Oreščanin.