Ceo život između korica knjige

„Jedan život“ naziv je književnog prvenca Vukana Polimca koja je u subotu 28. oktobra predstavljena u bjelobrdskoj Etno kući.

Slavko Bubalo 31.10.2023.
Đorđe Nešić Vukan Polimac

U pomalo neobičnom, više intimnom nego javnom, ambijentu bjelobrdske Etno kuće u subotu 28. oktobra održana je promocija knjige, odnosno romana, Vukana Polimca „Jedan život“. Radi se o autorovoj romansiranoj biografiji u kojoj Polimac čitaoca upoznaje sa svojim neobično zanimljivim životom. Posetioce promocije sa ovim književnim delom kroz razgovor sa njegovim autorom upoznao je književnik Đorđe Nešić koji se o knjizi izrazio veoma pohvalno.

- Sticajem okolnosti ja sam tu romansiranu biografiju čitao u rukopisu, a pod ruku mi često dolaze rukopisi autora početnika i retko se dešava da se nekim rukopisom oduševim. Možda je ovo drugi put da mi se tako nešto desilo i stvarno sam bio oduševljen kada sam rukopis pročitao jer je to bilo iznad svih mojih očekivanja. Veština kazivanja, zanimljivost kazivanja i jedan epski gen je nešto što Polimac ima u sebi kao i sposobnost da priču prenese čitaocu. Život piše romane i ima mnogo ljudi sa zanimljivim životima, ali je jako malo onih koji to umeju da prenesu na papir na književno relevantan način, a ovde se radi upravo o relevantnom književnom izrazu i mislim da je priča zaista zanimljiva. Ta zanimljivost je i jedan od prvih postulata veštog pripovedanja. Mislim da to Vukan radi na jedan jako dobar način i zato sam se pohvalno izrazio o njegovoj knjizi – rekao je nakon promocije Nešić.

Nešićevi komplimenti su utoliko veći jer „Jedan život“ nije krimi ili neka žanrovska priča, ali je, kako kaže, toliko zanimljiva da čitaoca prosto tera da je ne ispusti iz ruku sve dok ne dođe do poslednje strane.

- Pored tog epskog gena on je i vrlo duhovit i asocijativan pisac koji priziva i citira jako puno drugih autora. Njegove refleksije na životne teme su u dosluhu sa nekim drugim, ne samo književnicima, nego i filozofima i značajnim stvaraocima u drugim oblastima tako da to sveukupnu priču čini vrlo zanimljivom i estetski relevantnom – dodao je Nešić.

Poriv za pisanjem Polimac je dobio iznenada, neplanirano i bez pretenzija, ali je, ispostavilo se to uradio veoma uspešno.

- Da pišem nije me niko nagovorio, to je došlo iznutra pre nekoliko godina, a inspiraciju sam dobio kada sam intenzivnije počeo da se družim sa umetnicima i književnicima. To je jedan tako divan osećaj kada pišeš i na papir prenosiš svoja osećanja ili rečima ili slikarstvom kojim sam sada počeo da se bavim. Tako da je to jedna potreba koja dolazi iznutra koja me rasterećuje i zahvaljujući kojoj nalazim svoj duhovni mir – objašnjava autor koga za Bijelo Brdo vežu lepe uspomene jer je ovo selo bilo jedna od stanica na kojoj se često zaustavljao.

Autor je imao nesvakidašnji životni put

Knjiga nije obimna, reklo bi se čak da je njenih nešto više od 160 stranica premalo da se opiše i ispriča život dug 67 godina, ali je autoru to na neobičan način pošlo za rukom.

- Naravno da to nije sav moj život. Knjiga je napisana u jednom stvaralačkom vrtlogu kada je urednica prepoznala određeni talent i uspeli smo da stvorimo jednu dinamiku priča koje su tu napisane kao i dinamiku cele knjige. Mnoge stvari ću tek da napišem jer pišem i drugu knjigu, a ova knjiga bi sigurno izgubila na dinamici i ne bi se tako dobro čitala da sam je opterećivao nekim detaljima – zaključuje Polimac.

Vukan Polimac je rođen u Osijeku 1956. godine gde je proveo prvih nekoliko godina života, a kasnije se njegova porodica preselila u Sarajevo gde je završio osnovnoškolsko i započeo srednjoškolsko obrazovanje. Srednju školu završio je u Kairu u Egiptu gde je njegov otac radio na poslovima elektroinženjera. U Sarajevu je diplomirao i magistrirao elektrotehniku da bi početkom rata otišao u Južnoafričku republiku, a nakon toga u Englesku gde i danas živi iako povremeno boravi i u Beogradu gde je autor u Udruženju književnika Srbije održao i prvu promociju svoje knjige. Tokom života izgradio je zavidnu karijeru i reputaciju vrhunskog stručnjaka elektrotehnike pa ponude za posao dobija i danas, ali je odabrao da život nastavi po svome i da ga živi slobodno i onako kako on to želi baveći se slikarstvom i književnošću.

Sav prihod od prodatih knjiga na ovoj promociji autor je ustupio za potrebe bjelobrdske Etno kuće.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.