Ćira, Spira, Sida i Persa nasmejali pačetinsku publiku

U Pačetinu gostovao dramski ansambl „Đorđe Damjanov Đekša“ iz Jaše Tomića u Republici Srbiji.

Nikola Milojević 11.03.2024.
dramski ansambl „Đorđe Damjanov Đekša Jaša Tomić Pop Ćira i pop Spira Pačetin

Poznato je da KUD „Branko Radičević“ iz Pačetina u saradnji sa pododborom Prosvjete neguje pozorišni amaterizam kroz svoju dramsku grupu koja entuzijastično i dalje nastupa i stvara, te kroz Međunarodne susrete dramskih amatera koji se u ovom mestu organizuju svake godine. Pored toga što nastupaju u brojnim mestima, Pačetinci svojim sumeštanima vrlo rado dovode predstave drugih pozorišnih grupa, a tradicija je da svake godine za Osmi mart neko gostuje u ovom mestu koje voli teatar.

Tako je bilo i ove godine, a iako je prvobitni plan bio da nastupi dramska grupa iz Banatskog Karađorđeva, koja sa Pačetincima neguje dugogodišnju saradnju, na kraju je u Hrvatsku po prvi put došao ansambl KUD-a „Dr Borislav Jankulov“ iz Jaše Tomića takođe u Banatu. Zajednički pozorišni prijatelji spojili su tako dva mesta, a gosti su odigrali pozorišni i književni klasik „Pop Ćira i pop Spira“. Zbog malih tehničkih problema na hrvatskoj carini glumačka družina iz Republike Srbije je malo kasnila pa je i predstava zakasnila nekih sat vremena, ali je publika na kraju strpljivo dočekala njen početak.

- Prvi put smo ovde i nadam se da smo dostojno zamenili naše prijatelje iz Banatskog Karađorđeva. Reč je o dobro poznatom delu, ali sam se trudio da unesem neke novine i osveženja. Imamo veoma dobru pozorišnu ekipu i srećni smo što kod nas za glumom postoji veliki interes. U prvom ansamblu imamo 12 angažovanih glumaca i još nekoliko ljudi u tehnici. Svi glumci su iz našeg mesta osim jednog koji će danas glumiti Šacu, on je iz Banatskog Karađorđeva. Istovremeno imamo i dečiji ansambl gde okupljamo dvadesetak najmlađih – govori reditelj predstave te predsednik KUD-a i upravnik amaterskog pozorišta Darko Grahovac.

Dramski amaterizam u Jaši Tomiću postoji u raznim oblicima i na raznim jezicima naroda koji tamo žive  te kroz razna udruženja postoji više od 130 godina. Jaša Tomić nekada je bio varošica i sedište opštine i sreza. Sve te stvari danas je izgubio, ali je dramski amaterizam ostao kao jedan od najuspešnijih ansambala u Banatu. U to je imala priliku da se uveri i pačetinska publika koja je dogodovštine sveštenika Kirila i Spiridona te njihovih neizostavnih supruga Side i Perse ispraćala aplauzima nakon svakog čina, a posebno na samom kraju predstave.  

- Kod nas su se folklorne grupe pokretale i gasile, ali dramski amaterizam postoji zaista dugo u kontinuitetu. To je nasleđe iz vremena kada je naše mesto bila varošica i administrativno središte sreza u kojem je živelo 70 hiljada ljudi. Bili smo tada puno veći od okolnih srezova kao što su kikindski ili novobečejski. Taj varoški duh i ljubav prema pozorištu su ostali tako da uvek imamo ljude koji su spremni da se tome posvete – dodaje Grahovac.

A domaćini iz Pačetina trenutno pripremaju nove predstave sa kojima će nastupati ove godine, kako na MESDAM-u, tako i na raznim gostovanjima.

- Pripremamo jednu dečiju predstavu, a mi odrasli radimo od Branislava Nušića „Svet“. To nas očekuje na MESDAM-u koji će najverovatnije započeti 31. maja. U našoj predstavi imamo 12 glumaca, a u dečijoj 13 tako da smo prezadovoljni celokupnim radom i time što održavamo naše društvo, ali i druge manifestacije. Drago mi je što smo večeras imali priliku da po prvi put ugostimo prijatelje iz Jaše Tomića sa kojima smo se upoznali u januaru ove godine – kaže predsednik pačetinske Prosvjete Petar Musić.