Ćirilica ponovo proterana iz Vukovara

Odlukom vukovarskog Gradskog veća Srbima oduzet i minimum prava koja su imali u ovom gradu, a kada je u pitanju službena upotreba jezika i pisma.

Slavko Bubalo 30.12.2022.

Juče je na sednici Gradskog veća Vukovara ukinuta odredba gradskog Statuta kojom je Srbima u ovom gradu bila omogućena ravnopravna upotreba njihovog jezika i pisma, odnosno ćirilice. Iako ova odluka, kada su u pitanju Srbi i njihova prava, formalno nije ništa promenila i nije nikakvo iznenađenje, ona je ipak pokazala da se o pravima Srba nikada ozbiljno nije ni razmišljalo.

Razumljivo, reakcije su stigle najpre od srpskih predstavnika u gradskom veću, Dejana Drakulića (SDSS) i Srđana Milakovića (DSS) te zamenika gradonačelnika Srđana Kolara (SDSS), a onda i iz samog vrha najjače srpske stranke u Hrvatskoj SDSS-a.

- Nisam siguran da će stanje u Vukovaru odsad biti puno bolje nakon što je ukinuta dvojezičnost. I Srbi i Hrvati u Vukovaru zaslužuju puno bolje odnose od postojećih, a odluka o ukidanju dvojezičnosti, koju su Srbi do sada koristili samo na papiru, nije put koji vodi ka tom cilju. Vreme će pokazati hoće li ukidanje odredbe o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara rezultirati boljom atmosferom u gradu, ali mislim da ona ne vodi boljoj budućnosti Vukovara kao mesta suživota srpske manjine i hrvatske većine – rekao je u izjavi za Večernji list Srđan Kolar.

- Kao većnik gradskog veća podneo sam amandman vezan za izmene Statuta grada Vukovara i suština samog amandmana jeste da se pripadnicima srpske zajednicima omogući slobodna upotreba srpskog jezika i ćiriličnog pisma u komunikaciji sa telima u Gradu Vukovaru, a drugi deo amandmana odnosio se na sve pripadnike nacionalnih manjina i na njihovu zastupljenost u gradskim ustanovama i upravnim telima institucija kojima je ili osnivač grad ili je njihov suosnivač. Amandman je odbijen i ono što je na jučerašnjoj sednici moglo da se zaključi jeste da vladajuća većina, odnosno političke stranke većinskog naroda, nisu imale političke mudrosti ni građanske hrabrosti da pošalju poruku svim građanima Vukovara da je Vukovar okrenut ka budućnosti - poručio je video objavom na internet stranici SDSS-a vukovarski gradski većnik Dejan Drakulić.

- Izgleda da je to poklon vukovarskim Srbima na kraju godine od političke garniture na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Penavom. Ovim je okončano desetogodišnje nasilje nad ćirilicom i srpskim jezikom u kom vremenu je od raznih državnih tela učinjeno sve da do primene ovog prava srpske zajednice nikada ni ne dođe. Popis stanovništva 2021. čekao se kao spasonosno rešenje u nadi da će Srba u Vukovaru biti manje. Iako je isti pokazao postotak zastupljenosti srpske zajednice od gotovo 30 odsto, nikome ni na pamet nije palo da se ovo pravo srpske zajednice u Vukovaru zadrži - rekao je u izjavi novinarima gradski većnik DSS-a Srđan Milaković.

Porukom na Fesjbuku reagovao je i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević.

- Juče je Grad Vukovar propustio poslati poruku za budućnost međunacionalnih odnosa, postati pozitivan primer svim drugim sredinama u Hrvatskoj, regiji i celoj Evropi. Iako su odredbe vukovarskog statuta sadržavale minimum minimuma prava na korištenje srpskog jezika i pisma građanima srpske nacionalnosti, gradonačelnik i većnici su odlučili i taj minimum posve brisati.

-Ali ne brišu se samo prava već i deo identiteta grada. Srbi znaju i služe se latinicom, i nije bit u tome, već da se simbolički pokaže da Srbi čine deo grada - napisao je Milošević objavljujući uz svoj post i razglednicu Vukovara iz 1901. godine na kojoj je prikazan Grand hotel kog je sagradio bogati srpski veleposednik iz Vukovara Aleksa Paunović, a koja i danas krasi najuži centar grada - napisao je u objavi Milošević.

U pojašnjenu odluke o izmenama Stauta Grada Vukovara, navedeno je kako je toj odluci prethodila objava službenih rezultata popisa stanovništva prema kojem u gradu Vukovaru živi 29.73 odsto Srba što je manje od jedne trećine od ukupnog broja stanovnika. Za donošenje takve odluke bili su većnici Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, HDZ-a i predsednik Gradskog veća, nezavisni Željko Sabo dok su protiv bili samo dva većnika SDSS-a i većnik DSS-a.