Ćirilična pisaća mašina za zbirku predmeta SKC-a

Arhiv Srpskog kulturnog centra u Vukovaru ubuduće će biti bogatiji za donaciju dokumenata i artefakata koji će biti sačuvani u ovoj ustanovi.

Anđelka Pavić SKC Vukovar

Penzionisana profesorka Anđelka Pavić iz Belog Manastira predala je danas arhivu Srpskog kulturnog centra u Vukovaru vrednu arhivsku građu, ali i ćiriličnu pisaću mašinu kao podsetnik na jedno prošlo vreme u kojem je ovaj novinarski i kancelarijski alat bio u masovnoj upotrebi. Profesorka Pavić je Srpskom kulturnom centru i 2020. godine predala jednu kolekciju knjiga i udžbenika za nastavu na srpskom jeziku, a sada je odlučila da svoj legat u ovoj kulturnoj ustanovi još malo uveća.

– Donela sam ovde jednu klasičnu pisaću mašinu sa ćiriličnim fontom koju je 1992. godine „Vukova zadužbina” donirala tadašnjem Srednjoškolskom centru u Belom Manastiru. Zajedno s njom donela sam i neke pisane dokumente o saradnji sa Institutom za jezik, Maticom srpskom i Filološkim fakultetom u Beogradu. Predlagali su mi da ove dokumente predam negde u Srbiji, ali mislim da je njima mesto na ovom našem području pošto se oni na njega i odnose. Naravno da sam sve to umnožila pa ako bude potrebe kopije ću odneti i u neke od institucija u Srbiji – kaže prof. Pavić.

Inače, profesorka Pavić je u penziji od 2019. godine pa sada ima vremena da se i više bavi pisanjem. Već je objavila jednu brošuru koja govori o životu poznatog pisca i prosvetitelja Steve Čuturila, poreklom iz Like. Objavila je i zbirke pesama „Ljubav je reč” i „Haiku pišem”, zatim knjigu iz oblasti alternativne medicine i psihologije „Kako izlečiti telo i dušu”.

– Prošle godine sam objavila fototipsko izdanje najstarijeg sačuvanog Čuturilovog Bukvara, a planiram da izdam i jednu knjigu poezije „Sve je haiku” koja je spremna za štampu kao i knjigu priča koja je u pripremi i za koju se nadam da će i ona uskoro biti spremna za štampu – rekla je profesorka Pavić.