Crkveni Vrhovci – Na mestu stare planiraju novu, ali manju crkvu

Zajedničkom akcijom VSNM-a Požeško-slavonske županije, Grada Požege i parohije požeške provedena je akcija čišćenja ostataka crkve Uspenja presvete Bogorodice u Crkvenim Vrhovcima.

Slavko Bubalo 26.06.2020.
Crkveni Vrhovci crkva naslovna

Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i Grada Požege u saradnji sa požeškom parohijom i uz podršku SDSS-a organizovala su 20. juna radnu akciju raščišćavanja ruševina crkve Uspenja presvete Bogorodice u Crkvenim Vrhovcima koja je minirana početkom rata devedesetih godina prošlog veka.

U akciji u kojoj je učestvovalo više od dvadeset dobrovoljaca raskrčeno je i uklonjeno granje i pokošena trava oko crkve, a ruševina je očišćena i uređena. Cigle koje su na gomilu sakupljene bagerom biće očišćene i složene jer je u planu da budu upotrebljene za izgradnju manje replike crkve koja je na tom mestu bila pre nego što je minirana.

- Iako vreme nije baš bilo najidealnije ipak smo uradili dosta toga. Posao nam je olakšalo to što je prošle godine Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj ovde organizovala radnu akciju krčenja žbunja i raslinja koje je potpuno obraslo ovu ruševinu. Mi smo sada samo pokosili okolinu - rekao je predsednik županijskog VSNM-a Nikola Ivanović.

Crkveni Vrhovci su mesto u sastavu grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji koje je prema popisu iz 1991. godine imalo 44 stanovnika od kojih se njih 41 izjašnjavalo kao Srbi. Najviše stanovnika u ovom mestu zabeleženo je davne 1931. godine kada ih je bilo 201, a prema poslednjem popisu od pre devet godina u njemu je registrovano 30 meštana.

Sama crkva je dosta stara, a prema rečima Nikole Ivanovića njen ikonostas bio je izuzetno vredan. Ikonopisao ga je poznati hrvatski slikar Celestin Medović (1857-1920) koji je pored ove crkve oslikao i ikonostas mnogo veće pravoslavne crkve Sv. Trojice u Bjelovaru.

Crkveni Vrhovci crkva tekst bager

- Zbog te činjenice nas je i sveštenik Aleksandar Bjelić zamolio da dobro pazimo dok je radio bager da ako je slučajno nešto ostalo pod tim ruševinama pokušamo to da spasimo i sačuvamo. Nažalost, sem metalnih predmeta ništa drugo tu nismo pronašli – kaže Ivanović.

Crkva je minirana na Spasovdan 1992. godine iako samo selo nije bilo poprište ratnih zbivanja. Srušena je postavljenim eksplozivom, a da nesreća bude još veća pred sam rat je bila generalno sređena. Detonacija je bila toliko jaka da je uništena gotovo do temelja.

Crkveni Vrhovci crkva tekst

Predsednik VSNM-a Požege Borivoj Miljević izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da su u akciji učestvovali i mladi iz sela Duboka. Iako je uoči same akcije postojala izvesna bojazan da zbog lošeg vremena niko neće doći, odziv na akciju bio je izuzetno dobar.

- Zadovoljan sam i odzivom, ali i urađenim, s obzirom da smo i bagerista i mi ostali radili više od pet sati. Pripremamo ciglu kako bi po ideji paroha požeškog Aleksandra Bjelića na ovom mestu sagradili umanjenu repliku ovdašnje crkve s obzirom da je pre sto, dvesto godina ona bila veoma važna za narod Požeške kotline koji se tu okupljao. Lani smo, u novom sazivu Gradskog veća, prvi put nakon 30 godina na ovom mestu obeležili i hramovnu slavu te nekadašnje crkve Veliku Gospojinu - rekao je Miljević.

Zbog Korone otkazali jednu akciju

Uz podršku Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Pakraca i Lipika Veće srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije pripremalo je još jednu akciju uređenja Begovače, poznate partizanske baze, bolnice i mesta velikog narodnog zbega. Akcija je planirana za subotu 27. juna, ali je zbog novonastale situacije sa koronavirusom otkazana i odložena za neku drugu priliku.

Begovača nije bila samo partizanska baza, nego i mesto gde je proradila prva partizanska štamparija u kojoj je štampan list „Slavonski partizan“. U Begovači je organizovan prvi sanitet iz kojeg su u tom kraju kasnije izrasle bolnice u kojima su bili lečeni i negovani borci ali i civili. Početkom 1942. godine u Begovači je spas pronašao i veliki narodni zbeg. Zbog svega toga je značaj planirane akcije velik i ne treba sumnjati da će čim situacija to bude dozvolila ona biti ponovo organizovana i izvedena.