Dalj i Beograd povezalo ime naučnika Milutina Milankovića

U Dalju je 28. oktobra potpisan sporazum o saradnji između Kulturno-naučnog centra „Milutin Milanković“ i Doma učenika srednjih škola iz Beograda koji takođe nosi ime velikog naučnika.

Jadranka Jaćimović 30.10.2020.
Milutin Milanković đorđe nešić nenad miljenović knc dom učenika srednjih škola beograd dalj

Dokument su potpisali direktor KNC-a Đorđe Nešić i direktor učeničkog doma Nenad Milenović i time stvorili preduslove za zajednički rad u raznim oblastima, a u cilju razvoja, sadržajnijeg i kvalitetnijeg rada ovih ustanova i afirmacije Milankovićevog lika i dela. Upravo je isti naziv potpisnika ovog sporazuma bio poveznica i izvor ideje koja je realizovana u Dalju.

- Izražavam zadovoljstvo kad god čujem da su neka ustanova, novo društvo, ulica ili trg dobili ime po Milutinu Milankoviću. Svako to imenovanje je afirmacija njegovog lika i dela i bilo mi je drago kada mi se rukovodstvo Doma učenika obratilo sa idejom da potpišemo sporazum o saradnji kojim bi smo nastavili da promovišemo lik i delo Milutina Milankovića i da zajedničkim snagama učinimo stvari koje će podići nivo kvaliteta rada učeničkog doma i kulturno-naučnog centra. To je pre svega učestvovanje na konkursima koji bi nam pomogli u tom cilju, zajedničke akcije oko određenih veb prezentacija, štampanih izdanja vezanih za Milutina Milankovića, to je i prilika da učenici polaznici doma dođu i vide Milankovićevu rodnu kuću i stalnu postavku izložbe o njegovom liku i delu. To je na neki način širenje bratstva Milanković, ako mogu to tako da nazovem, svih ustanova koje nose njegovo ime. Kad smo udruženi, zajedničkim snagama ćemo postići naš cilj da Milankovića stavimo na ono mesto koje on zaslužuje, a to je nesumnjivo uz Teslu i Pupina – izjavio je nakon potpisivanja sporazuma direktor KNC-a „Milutin Milanković“ Đorđe Nešić.

Jedina saradnja koju ovaj dom ima sa nekom institucijom iz Hrvatske

Značaj dokumenta potpisanog u cilju jačanja saradnje koja će ime velikog naučnika promovisati na razne načine kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji istakao je i direktor Doma učenika srednjih škola „Milutin Milanković“ iz Beograda Nenad Milenović.

- Sama ideja rodila se nedavno, korona je sve usporila, ali uspeli smo čak i u ovim uslovima da se izborimo za ovu ideju koju je izuzetno dobra i za nas u Beogradu i za ljude u Dalju. Sporazum je ovo koji će ojačati našu viziju i cilj da promovišemo pozitivan sistem vrednosti, a s druge strane doprineće ugledu same ustanove i naravno promociji imena i dela Milutina Milankovića. Mi smo nedavno promenili naziv ustanove i bitno nam je što u nazivu nosimo brend velikog naučnika, a na nama je da to opravdamo. U okviru ove saradnje idemo i u smeru organizacija raznih manifestacija, konkurisanje na međunarodne i nacionalne projekte, održavaćemo predavanja, organizovati zajednička obeležavanja važnih datuma kao što je dan rođenja Milutina Milankovića, u svakom slučaju veoma korisna i dobra razmena iskustava – kaže direktor Milenović koji napominje da je ovo jedina saradnja koju je beogradski Dom za učenike uspostavio sa nekim iz Hrvatske.

Milutin Milanković đorđe nešić nenad miljenović knc dom učenika srednjih škola beograd dalj

- Veoma nam je bitno uspostavljanje međunarodne i regionalne saradnje bez obzira na koji se aspekt funkcionisanja doma odnosi da li na vaspitno-obrazovni deo ili neki drugi aspekt poslovanja. Razmena iskustava, načina na koji drugi rade i komunikacija nam je veoma bitna. Uspostavili smo saradnju sa nekoliko ustanova u regionu koje se tiču konkurisanja na međunarodnim projektima, ali u Hrvatskoj i što se tiče Milutina Milankovića uspostavljena je saradnja samo sa Kulturno-naučnim centrom u Dalju – napominje Milenović.

Dom za učenike je njihova druga kuća puna aktivnosti i sadržaja

Dom za učenike primarno podrazumeva siguran smeštaj i ishranu učenika koji na školovanje dolaze iz mnogobrojnih mesta širom države. Međutim ovakve ustanove pružaju zanimljive, korisne i edukativne sadržaje osmišljene kako bi se u stvorilo pozitivno okruženje i sadržajno bogat život srednjoškolaca. Konstantno se nastoji unaprediti postojeće stanje te se „lestvica“ u Dom učenika „M. Milanković“ diže i kada je reč o ciljevima i granicama delovanja.

- Trudimo se da uvodimo novine i sve više aktivnosti. U domu je smešteno nešto više od 300 učenika koji nemaju prebivalište u Beogradu, a pohađaju srednju školu u Beogradu. Imamo učenike iz 27 srednjih škola, oni kod nas imaju smeštaj i ishranu, vaspitači se svakodnevno trude da im pomognu. Bukvalno im je dom tokom četiri godine srednjoškolskog obrazovanja druga kuća, postoje određena pravila koja moraju da poštuju koja su tu pre svega zbog njih i da bi dom kao ustanova gde je preko 50 zaposlenih i 300 dece mogao da funkcioniše. Imamo trinaest sekcija što školskih što kulturno-umetničkih, organizujemo često humanitarne akcije, turnire u basketu. Organizovali smo i humanitarni koncert, imamo Dane francuske kulture, Dane nemačke kulture i trudimo se da delujemo u što više aspekata uvek ka deci, jer mi smo tu zbog njih ne oni zbog nas – rekao je Nenad Milenović.

Rodna kuća Milutuna Milankovića kao edukativni centar

Kada je rodna kuća Milutina Milankovića obnovljena i kada je postala kulturno-naučni centar jedan od ciljeva je bio je da postane i edukativni centar. Danas taj cilj još uvek nije postignut. Učenici i studenti dolaze u Dalj, ali prema rečima direktora Nešića to je još uvek nedovoljno.

Milankovićevi ciklusi-Merkur

Milankovićevi ciklusi 2018. godine

- Poseta ima, ali naravno da nisam zadovoljan. Naša su očekivanja da će ovo biti edukativan centar i nezaobilazno mesto svih školskih ekskurzija, ne samo učenika iz Hrvatske, nego i iz okruženja. Da bi se to postiglo preduslov je da Milanković uđe u školski sistem, on još uvek u Hrvatskoj nije, a u Srbiji je nedovoljno poznat. Mnogo je poznatiji u naučnim krugovima u svetu, nego ovde. To je naš prvenstveni cilj, afirmacija njegovog dela. Nadamo se da će ovaj kulturni centar da zaživi onako kako je to u našem planu i kakav je krajnji cilj, a to je stalna destinacija školskih i studentskih ekskurzija, okupljanje naučnika koji će se baviti Milankovićem i niz drugih aktivnosti koje smo provodili proteklih godina koliko radimo, a to je više od decenije – ističe Nešić.

Ovogodišnji „Milankovićevi ciklusi“ potpuno drugačiji – drugi datum i u virtualnom obliku

Potpisivanje sporazuma o saradnji sa Domom učenika srednjih škola iz Beograda svakako će doprineti ostvarivanju cilja edukativnog centra, međutim trenutna epidemiološka situacija sprečava da se realizuju međunarodne učeničke posete koje će proizaći iz ovog sporazuma. Mnogobrojne redovne aktivnosti KNC „Milutin Milanković“ takođe su otkazane ili pomerene. Tako će i ovogodišnji 13. „Milankovićevi ciklusi“ umesto u maju biti održani u decembru i to u potpuno novom obliku prilagođenom uslovima pandemije.

- Odustali smo do našeg već ustaljenog ritma rada, mi smo običavali da svake godine uradimo jedan novi model, a tako je bilo u planu i ove godine pa čak i ambicioznije jer planirali smo da uradimo Zemlju i Mars u okviru planetarijuma Milutina Milankovića. Upravo zbog epidemiološke situacije nismo uspeli, pokušali smo da pomerimo „Milankovićeve cikluse“ koji su se tradicionalno održavali krajem maja u jesenji period, ali evo vidimo da je još gore nego što je bilo leto. Tako da ćemo „Milankovićeve cikluse“ održati bar formalno i to virtualno 12. decembra na godišnjicu njegove smrti, kako 13. ciklusi ne bi bili preskočeni – objašnjava Nešić te dodaje da je što se tiče izdavaštva uspešno ostvareno planirao te su ove godine objavljena dva veoma značajna naslova.

- Nastavićemo naravno sa izdavačkom delatnošću, izdali smo jedno važno delo to je monografija „Deset godina života i rada Milutina Milankovića“ i knjigu eseja o Milutinu Milankoviću. Pored Milankovića mi se naravno bavimo i ostalim značajnim ličnostima sa ovih prostora i nastavićemo u tom pravcu – dodaje direktor KNC-a Đorđe Nešić.

Kulturno-naučni centar prilagodio je svoj rada novonastaloj situaciji, od marta pa do danas mnogo je toga što se moralo prekrojiti i uklopiti u nova pravila ponašanja. Prosečno je ovaj centar na godišnjem nivou beležio i do 5.000 poseta, a ove godine taj broj je sveden na samo nekoliko školskih ekskurzija i sporadičnih poseta pojedinaca. Potpisani sporazum o saradnji sa Domom učenika srednjih škola iz Beograda ipak otvara nova vrata i postavlja temelje da, kada sve bude po starom, ovaj centar ponudi nešto novo.