Damirovo izlečenje je jedini životni cilj porodice Pejić

I porodica i drugovi iz kluba bore se da pomognu jedanaestogodišnjem Damiru Pejiću iz Borova naselja koji boluje od limfoblastične leukemije.

Nikola Milojević 05.02.2020.
Damir Pejić

Do pre nekoliko meseci Damir Pejić iz Borova naselja bio je sasvim običan jedanaestogodišnjak, odličan učenik petog razreda obližnje škole „Siniša Glavašević“, dobar mladi matematičar i član teniskog i košarkaškog kluba Borovo. Danas se nalazi na zagrebačkom Rebru gde upravo završava prvi ciklus hemoterapija protiv zloćudne bolesti pod imenom leukemija. Akutna limfoblastična leukemija najčešće napada decu, a Damiru je ona dijagnostifikovana početkom decembra prošle godine.

- Kratko vreme se žalio na bolove u nogama i svi smo smatrali da je to zato što raste i bavi se sportom, međutim saznali smo vrlo brzo da je oboleo. Šta da vam kažem, to je za nas sve bio šok, taj osećaj mogu da razumeju samo oni koji su to prošli. Ne znam ni kako smo se tada vratili kući iz Osijeka, a njega su odmah odvezli za Zagreb i rekli su nam tada da je tamo otišao sa 95 odsto malignih stanica – počinje priču Damirova baka Jelena Pejić.

U skromnom stanu Pejića u zajedničkom domaćinstvu žive Damir, njegova samohrana majka Slobodanka, ujak Slobodan, baka Jelena i deda Pero. Ujak Slobodan bio je zajedno sa sestrom i sestrićem do pre nekoliko dana u Zagrebu, ali je morao da se vrati jer i sam ima problem sa dijabetesom, a nivo šećera u krvi mu u zadnje vreme naglo raste i opada što je najverovatnije uzrokovano velikom količinom stresa zbog celokupne situacije.

- Čuli smo ranije za tu bolest, da je opasna, ali nismo znali puno o njoj. Nakon prvog šoka, morali smo se brzo snalaziti u novoj situaciji, učiti, saznavati i raditi sve na tome da se on izleči. Trudimo se da ostanemo pozitivni i znamo da je to jedna od najbitnijih stvari u izlečenju, ali to je možda i najteže postići jer mi trenutno nemamo radost ni u čemu. Nedostaje nam, da je ovde sa nama, jer gde god sam išao, bazen ili kino, vodio sam njega sa sobom. Svi smo dosta pod stresom, ali moram ostati pozitivan da bih pomogao i njemu i sebi – kroz suze kaže ujak Slobodan i dodaje da je verovatno samom Damiru najteže.

- On je hrabar i borac je, a povremeno se dešava da i on nas hrabri kada nam nije lako da gledamo kako ima mučnine nakon hemoterapija. Damir je kao i svako dete, ima svoje želje, ali ima i svoje nestašluke. U početku je sve to teško prihvatao, ali kako vreme porazi i on je sve više odlučan da se bori za sebe – ističe Slobodan.

Sve podredili Damirovom izlečenju

Nakon što se Slobodan ovih dana vratio iz Zagreba, tamo je otišla baka kako bi bila podrška Damiru i njegovoj majci. Damiru su maligne stanice pronađene i u krvi i u koštanoj srži, a to znači da će borba sa opakom bolesti biti teška i dugotrajna.

Koliko će ciklusa hemoterapije biti potrebno reći će rezultati, a u najboljem slučaju lečenje će trajati šest meseci kada bi se ovaj hrabri momak trebao vratiti kući. Bitka za Damirovo zdravlje trajaće sasvim sigurno puno duže jer oporavak od tretmana hemijskim supstancama i uništavanja malignih, ali i zdravih stanica u telu, iziskuje posebnu brigu, opremu, lekove, higijenu i prehranu.

- Njemu sad moramo da podredimo sve, jer je neophodno da stan bude čist i sterilan. Mama i ja smo podigli dva kredita od 40 i 30 hiljada kuna. Jedan je namenjen da sredimo stan i kupimo nove stvari, jer smo u stanu imali uglavnom stare stvari. Drugi kredit je da kupimo auto jer bez vozila ne možemo ništa. Uskoro će ga pustiti iz bolnice i on će biti u stanu u Zagrebu, ali je neophodno da ga vozimo svaki dan iz Sesveta na Rebro. I kada bude došao kući, lečenje neće biti gotovo jer će imati stalne kontrole, a javnim prevozom ne možemo ići do bolnice jer je to pacijentima u njegovom stanju zabranjeno – priča Slobodan.

„KK Borovo“ pokrenuo prikupljanje sredstava

Košarka je Damirova najveća ljubav, a u njegovom KK „Borovo“ odlučili su da na neki način pomognu Pejićima u njihovoj borbi za zloćudnom bolesti. Krajem decembra odigrana je i donatorska utakmica pod sloganom „Za Damirovo bezbrižno detinjstvo“ u kojoj su se sastali Damirovi vršnjaci protiv selekcije Vukovarsko-sremske županije. Nakon te utakmice u košarkaškom klubu su na razne načine nastavili sa prikupljanjem sredstava pa je za Damirovo lečenje sakupljeno nešto manje od 19 hiljada kuna.

Damir Pejić

- On je izuzetno živahno dete i veliki zaljubljenik u košarku. Vredan je, voli da trenira i da igra i u klubu i u školi. Drago mi je što čujem da terapija deluje i sigurno da ćemo mi nastaviti sa našim akcijama i dalje – kaže koordinator mlađih selekcija u KK „Borovo“ Milorad Manojlović.

Brojni sugrađani i prijatelji javljaju se ovih dana Pejićima, pružaju podršku i pomažu. Lepa priča stigla je i iz samog Rebra gde su se roditelji ostale obolele dece, videvši da Damir dolazi iz skromne porodice, organizovali i kupili mu novi telefon i laptop koji jedino on nije imao. Na taj način prekratiće teške i nekad sumorne bolničke dane. U svrhu prikupljanja sredstava otvoren je na Damirovo ime i poseban račun za pomoć.

- Sve ono što dobijamo kao pomoć je za potrebe Damira i njegovog lečenja. Svima smo jako zahvalni, ali najsrećniji bi bili da smo mogli da živimo onako kako smo i živeli samo da je on nama zdrav. Ja bih u šatoru spavala da mogu njegovo zdravlje da vratim. Ništa mi ne treba više u životu. Ne bih žalila ni da umrem samo da čujem da je on izlečen. U našim životima to je sada jedini cilj – govori baka Jelena.

Svi koji to žele, novčana sredstva mogu da doniraju uplatom na žiro račun za pomoć:

HR83 2500 0093 1071 9015 7

Damir Pejić, Hrvatskog zrakoplovstva 25/2, 32010 Vukovar