Dan opštine Trpinja

U četvrtak, na Vidovdan, svečanom sednicom pred mnogobrojnim posetiocima u Domu kulture u Trpinji obeleženi su dan i krsna slava opštine Trpinja.

Dušan Velimirović 02.07.2018.
Dan opštine Trpinja

Nakon osveštenja slavskog kolača sveštenika iz opštine Trpinja započeo je svečani program. Prvo su nastupila deca iz vrtića „Liliput-Trpinja“ s pesmom „Vidovdan“.  Nakon toga obratio se predsednik opštinskog Veća opštine Trpinja Nikola Lazić koji je podržao saradnju institucija i organizacija na području opštine.

U svom obraćanju okuplјenima načelnik opštine Trpinja Miroslav Palić istakao je brigu zbog odlaska mladih u inostranstvo, ali i rekao kako to nije problem samo lokalnih vlasti, već da je to državni problem.

- Najvažnija investicija u narednom periodu u opštini Trpinja je izgradnja dva vrtića, jedan u Boboti, jedan u Trpinji, a u planu je i u Bršadinu. Komunalno preduzeće slavi dvadeset godina postojanja. Iako su predvideli da će opstati šest meseci, traje i širi se još i danas. Na polјu održavanja komunalne infrastrukture napravili smo ono što je bilo planirano – kaže načelnik u svom obraćanju.

Glavni prioriteti vrtići i reciklažno dvorište

Istakao je da su postigli sve zacrtane cilјeve iako je bila izborna godina. Prošli su određeni projekti te se započelo s radom na njima. Kulturu i sport smatra važnim društvenim aspektom za razvoj opštine, pogotovo sad kad je velika vidlјivost smanjenja broja stanovništva.

- Novi Vladin zakon o finansiranju lokalne samouprave nam je doneo dosta toga dobroga što nam daje mogućnosti da više investiramo u društveni, kulturni i sportski život. Aktivnije smo krenuli u pobolјšanje uslova na sportskim terenima. Pokušaćemo i dalјe ulagati u sportske objekte, a razlog tome je da postanemo sportski aktivniji i da naši mladi više vremena provode na sportskim terenima. Na taj način želimo da pomognemo školama i roditelјima u razvoju dece – rekao je Palić.

Projekti u narednom periodu odnose se uglavnom na mere za pobošlјanje života u opštini.

- Osim vrtića, u narednom periodu planiramo i izgradnju reciklažnog dvorišta. Napravili smo dosta što se tiče zbrinjavanja otpada jer sam danas dobio informacije da je prošao i projekat za dobijanje kanti za odvojeno prikuplјanje otpada – objašnjava Miroslav Palić projekte za zaštitu okoline.

Zadovoljni postignutim, bore se za više

U izjavi za naš portal Miroslav Palić je istakao da je zadovolјan sa svojim saradnicima i ostvarenjem zacrtanih cilјeva.

- U dobrim smo odnosima s drugim opštinama u okruženju, kolege načelnici su dosta kooperativni te čak zajednički idemo u neke projekte. Nažalost, prošle godine smo bili na jednom konkurs u kojem smo tražili pomoć za izgradnju dečjih vrtića u vrednosti od 2.5 miliona kuna, međutim bili smo drugi ispod crte. Čitavih deset meseci se odlučivalo o kandidatima i na kraju se utvrdilo da vrtić koji mi gradimo nije onaj koji treba ući u finansiranje. Javlјamo se na sve konkurse pa na nekima prođemo, a nekima ne - kaže Palić.

U programu povodom obeležavanja dana opštine nastupio je i vokalno instrumentalni etno ansambl „Đurđevak“ iz Bobote. Nakon svečane sednice druženje je nastavlјeno na svečanom ručku u prostorijama fudbalskog kluba „Sinđelić“ iz Trpinje.

Opština Trpinja nalazi se na istoku Hrvatske, a u opštinu spadaju sela Bobota, Bršadin, Ćelije, Ludvinci, Pačetin, Trpinja i Vera. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine opština ima 5.572 stanovnika, što je manje nego 2001. kada je bilo 6.466. Srbi čine gotovo 90 odsto stanovništva opštine.