Dan opštine u znaku podele poljoprivrednog zemljišta

Opština Markušica je nizom aktivnosti udruženja koja deluju na njenom području, obeležila svoj dan kojeg proslavlja od svog konstituisanja.

Srđan Sekulić 08.09.2021.
Opština Markušica

Dan opštine obeležio je i novi načelnik ove lokalne samouprave Tihomir Kolarević koji je na prošlim majskim lokalnim izborima izabran na ovu funkciju.

- Novi sam u ovom poslu, u politici uopšte. Bio sam član opštinskog Veća u dva mandata, a od majskih izbora izabran sam za načelnika opštine Markušica. Posao je dosta kompleksan, svaki dan ima nešto novo, ali i svaki dan je nekako sve lakši sa sticanjem iskustva na poslu – naglasio je Kolarević.

Njega i celokupnu opštinsku upravu dočekala je podela poljoprivrednog zemljišta koja je u vlasništvu države. Naime, na području opštine Markušica ima oko 1450 hektara državne zemlje koju je do sada radio PIK Vinkovci. Pre dve godine provodio se konkurs o zakupu poljoprivrednog zemljišta koji nije prošao te je celokupan posao došao ponovo na red.

Sad smo odlučili da u startu odvojimo nekih 350 hektara koji će se ostaviti PIK-u Vinkovci zbog farme koju imaju, a više od 900 hektara ide u podelu našim poljoprivrednicima.

Maksimalni iznos koji pojedinac može da dobije je 15 hektara, a što se tiče uslova najbitniji je da je osoba ili OPG sa područja opštine, zatim prednost su imali stočari, mladi poljoprivrednici, primarna delatnost itd. Trenutno smo u fazi biranja i dodele zemljišta što bi trebalo da se završi do 19. septembra kada šaljemo u ministarstvo od kojeg čekamo daljnje odobrenje – istakao je Kolarević.

Neophodno veće finansiranje udruženja građana

Na konkursu za poljoprivredno zemljište u opštini Markušica ima ukupno 173 proizvodno-tehnoloških celina, a prijavilo se 138 ponuđača, dok sa područja opština ima nešto više od 70 OPG-ova kojima je primarna delatnost poljoprivreda.

Od trenutnih infrastrukturnih projekata u ovoj lokalnoj samoupravi Kolarević izdvaja izgradnju pravoslavnog hrama u Karadžićevu koji će biti posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.

- Pored ove crkve izdvojio bih izgradnju dečijeg igrališta za vrtić u Markušici, nedavno nam je odobreno sufinansiranje asfaltiranja tri ulice u Karadžićevu, tu je i uređenje nerazvrstanih puteva u Ostrovu i Markušici kao i nabavka komunalnog stroja za naše komunalno društvo. Takođe, počeli smo sa pripremom dokumentacije za izgradnju javne rasvete u Markušici, a trenutno smo u fazi pripreme dokumentacije kako bismo bili u mogućnosti da sledeće godine to uradimo – napominje.

Opština Markušica

Na području opštine Markušica aktivno je 12 udruženja građana koja deluju mahom u kulturi i sportu i zadužena su za društveni život u ovoj opštini.

- Sva ta udruženja funkcionišu sasvim zadovoljavajuće, jedino mislim da moramo malo povećati sredstva koja se izdvajaju za udruženja u odnosu na ono što je do sad davano. Naime, do sad su dodeljivana sredstva koja su dovoljna za neku pozitivnu nulu, a mislim da se to mora malo i povećati kako bi se moglo napredovati. Imamo mogućnosti za to i trebamo se više posvetiti radu naših udruženja – zaključuje Kolarević.

U opštini Markušica izdvajaju i projekat Zaželi preko kojeg je bilo zaposleno 15 žena koje su pružale pomoć korisnicima kojima je ona bila neophodna. Po najavama ovaj projekat bi trebao uskoro ponovo početi.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.