Dan opštine u znaku podele poljoprivrednog zemljišta

Opština Markušica je nizom aktivnosti udruženja koja deluju na njenom području, obeležila svoj dan kojeg proslavlja od svog konstituisanja.

Opština Markušica

Dan opštine obeležio je i novi načelnik ove lokalne samouprave Tihomir Kolarević koji je na prošlim majskim lokalnim izborima izabran na ovu funkciju.

– Novi sam u ovom poslu, u politici uopšte. Bio sam član opštinskog Veća u dva mandata, a od majskih izbora izabran sam za načelnika opštine Markušica. Posao je dosta kompleksan, svaki dan ima nešto novo, ali i svaki dan je nekako sve lakši sa sticanjem iskustva na poslu – naglasio je Kolarević.

Njega i celokupnu opštinsku upravu dočekala je podela poljoprivrednog zemljišta koja je u vlasništvu države. Naime, na području opštine Markušica ima oko 1450 hektara državne zemlje koju je do sada radio PIK Vinkovci. Pre dve godine provodio se konkurs o zakupu poljoprivrednog zemljišta koji nije prošao te je celokupan posao došao ponovo na red.

Sad smo odlučili da u startu odvojimo nekih 350 hektara koji će se ostaviti PIK-u Vinkovci zbog farme koju imaju, a više od 900 hektara ide u podelu našim poljoprivrednicima.

Maksimalni iznos koji pojedinac može da dobije je 15 hektara, a što se tiče uslova najbitniji je da je osoba ili OPG sa područja opštine, zatim prednost su imali stočari, mladi poljoprivrednici, primarna delatnost itd. Trenutno smo u fazi biranja i dodele zemljišta što bi trebalo da se završi do 19. septembra kada šaljemo u ministarstvo od kojeg čekamo daljnje odobrenje – istakao je Kolarević.

Neophodno veće finansiranje udruženja građana

Na konkursu za poljoprivredno zemljište u opštini Markušica ima ukupno 173 proizvodno-tehnoloških celina, a prijavilo se 138 ponuđača, dok sa područja opština ima nešto više od 70 OPG-ova kojima je primarna delatnost poljoprivreda.

Od trenutnih infrastrukturnih projekata u ovoj lokalnoj samoupravi Kolarević izdvaja izgradnju pravoslavnog hrama u Karadžićevu koji će biti posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.

– Pored ove crkve izdvojio bih izgradnju dečijeg igrališta za vrtić u Markušici, nedavno nam je odobreno sufinansiranje asfaltiranja tri ulice u Karadžićevu, tu je i uređenje nerazvrstanih puteva u Ostrovu i Markušici kao i nabavka komunalnog stroja za naše komunalno društvo. Takođe, počeli smo sa pripremom dokumentacije za izgradnju javne rasvete u Markušici, a trenutno smo u fazi pripreme dokumentacije kako bismo bili u mogućnosti da sledeće godine to uradimo – napominje.

Opština Markušica

Na području opštine Markušica aktivno je 12 udruženja građana koja deluju mahom u kulturi i sportu i zadužena su za društveni život u ovoj opštini.

– Sva ta udruženja funkcionišu sasvim zadovoljavajuće, jedino mislim da moramo malo povećati sredstva koja se izdvajaju za udruženja u odnosu na ono što je do sad davano. Naime, do sad su dodeljivana sredstva koja su dovoljna za neku pozitivnu nulu, a mislim da se to mora malo i povećati kako bi se moglo napredovati. Imamo mogućnosti za to i trebamo se više posvetiti radu naših udruženja – zaključuje Kolarević.

U opštini Markušica izdvajaju i projekat Zaželi preko kojeg je bilo zaposleno 15 žena koje su pružale pomoć korisnicima kojima je ona bila neophodna. Po najavama ovaj projekat bi trebao uskoro ponovo početi.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.