Darda po 20. put postala umetničko platno

Više od trideset likovnih umetnika okupilo se u Dardi na dvadesetom jubilarnom sazivu likovne kolonije pod nazivom „Đola“.

Darda Đola naslovna

Pododbor SKD Prosvjeta iz Darde organizovao je 23. septembra dvodnevnu likovnu koloniju na kojoj se već dvadeset godina okupljaju slikari, kako iz Hrvatske, tako i iz država nekadašnje Jugoslavije. Ovogodišnja kolonija tematski je posvećena slikaru Petru Dobroviću čije ime s ponosom nosi i likovna radionica u Dardi.

– Njegovo ime je jednim delom zaslužno za činjenicu što smo u godini kada je Pečuj bio prestonica evropske kulture mi predstavljali Hrvatsku. Ta poveznica je bio upravo Petar Dobrović koji je bio Baranjac i kome je Baranja bila zavičaj. U okviru ovogodišnje kolonije priređena je i retrospektivna izložba sa prošlogodišnjeg saziva. Obično za Dan opštine slike budu predstavljene publici, a izložba putuje i u druga mesta u koja nas pozovu jer slike žive samo ako ih ljudi vide. U perspektivi očekujemo, naravno uz podršku lokalne zajednice, da jednog dana dobijemo i galerijski prostor što bi bilo dobro i za turiste koji ovuda sve češće prolaze ili se tu zadržavaju – kaže predsednik pododbora SKD Prosvjete iz Darde Mirko Marković.

„Đola“ nadilazi Dardu i samu Baranju, a možda i širi prostor, a po broju radova, sa njih više od 600, je i jedna od najplodonosnijih.

– Do sada nismo prodavali slike, ali verujemo da će naša sledeća izložba biti prodajna. Sredstva koja na taj način prikupimo usmerićemo u humanitarne svrhe i na taj način ćemo uraditi jednu promociju slikara koji nam se uvek rado odazivaju, ali i kolonije i naše likovne radionice kao i same Prosvjete – dodaje Marković.

Od svog prvog saziva ova kolonija ima multietnički karakter na što su organizatori izuzetno ponosni. Tu ima slikara iz Baranje, Zagreba, Osijeka, Vukovara, ali i iz mnogih gradova u Srbiji. Organizatori se trude da svake godine pozovu i nekoliko slikara koji u Dardi do sada nisu bili. Jedna od njih je i Mina Ševo iz Sombora.

– Jako mi je prijatno ovde. Jeste da je kišovito i da je znatno svežije, ali je atmosfera zaista prijatna. Slikarstvom se bavim od 2007. godine. Teme su razne, a pravci koje sledim su ekspresionizam, pop-art pa čak i naiva. Koristim sve slikarske tehnike, najčešće kombinovane – akril, ulje, akvarel, suvi pastel i drugo. Samouka sam, nisam ni od koga učila, a čoveka da slika najčešće natera neka muka – kaže Mina Ševo.

Đola Darda Mina Ševo
Mina Ševo

Među starijim i iskusnijim slikarima ima i mladih. Jedna od njih je Nika Bekić iz Darde koja se slikarstvom bavi tri godine, koliko i učestvuje na ovoj likovnoj koloniji.

– Puno učim od starijih, ispitujem ih sve što me zanima i slušam šta mi savetuju. Jedan moj rad je prošao na konkursu koji je organizovan u Zagrebu, a moja slika je i u konkurenciji za svetsku izložbu u Japanu. Hoće li mi slikarstvo biti zanimanje još nisam odlučila, ali videću, imam još dosta vremena da odlučim – kaže Nika.

Nevenko Letić iz Belog manastira u Dardu dolazi već petnaest godina i pozivu organizatora se uvek rado odaziva. Likovnu akademiju završio je u Budimpešti, a fokus mu je na baranjskim motivima.

– Baranja je sama za sebe jedno umetničko platno. Svako godišnje doba je drugačije i u ovom ruralnom ravničarskom području to je glavna tema. Ovde je uvek ugodno, uvek sretnem nova lica, dobro je raspoloženje, dobra organizacija i onda je i atmosfera odlična – ističe Letić.

Važno je reći da slikari sami biraju svoje teme, a organizatori se trude da im obezbede sve što im je potrebno. Za ovu priliku pododbor iz Darde pripremio je i katalog sa prošlog 19. saziva kolonije.

– Bez obzira na sve moguće analize, pa i likovne kritike, ova kolonija traje kao dokument događanja jedne sredine u kontinuitetu od 20 godina, i to u pogledu likovne umetnosti, kao i kulture uopšte – zaključio je u svom osvrtu u ovom katalogu profesor Pero Matić.