Deca se takmičila u poznavanju srpskog i nacionalne grupe predmeta

Osnovna škola Dragutina Tadijanovića bila je 21. maja domaćin takmičenja i smotre učenika iz dodatnih sadržaja nacionalne grupe predmeta školovanja po A modelu.

Maja Milanović 23.05.2022.
Takmičenje iz srpskog jezika

Učenici viših razreda osnovnih škola koji se obrazuju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu na području Vukovarsko–sremske i Osječko–baranjske županije tradicionalno su se takmičili u znanju iz srpskog jezika. Po prvi put je organizovano i takmičenje iz nacionalne grupe predmeta u koju spadaju istorija, geografija, muzička i likovna kultura.

- Ovo je četvrta godina da se organizuje takmičenje iz srpskog jezika i profesori nacionalne grupe predmeta kada su videli prethodnih godina kako je to organizovano su od prve godine izrazili želju da i oni učestvuju. Profesori su svako iz svog resora napravili pitanja i testove i danas imamo ovde blizu 100 učenika što je zaista impozantan broj. Meni je srce veliko i baš mi je drago jer ti sadržaji koji su danas u testovima nigde se ne proveravaju na ovakav način i ako već imamo svoje škole na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, ako učimo o svom srpskom jeziku, ako učimo deo srpske istorije i ono što je najznačajnije u muzičkom, likovnom i geografiji onda je red da imamo jedno nagradno takmičenje upravo iz tih sadržaja – izjavila je predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština Milica Stojanović.

Učenici su iz srpskog jezika, istorije i geografije rešavali ispite koje je na kraju pregledala komisija koju čine stručni nastavnici, dok su likovni i muzički zamišljeni kao smotra.

- Podelili smo sadržaje po razredima, tako da je osmom razredu pripao srpski jezik, sedmom razredu geografija sa temom turizam Srbije, šesti razred se takmiči iz istorije sa temom Nemanjići, peti razred je likovna kultura takođe sa temom Nemanjići a onda nam je ostala muzička kultura koju smo stavili da bude za učenike od petog do osmog razreda zajedno sa temom srpske srednjovekovne muzike. Iz svake generacije moglo se prijaviti maksimalno dva učenika, što je deset učenika po školi, odnosno 150 učenika u nekom maksimalnom broju od kojih je na kraju bilo prijavljeno neke dve trećine što je zaista impresivno – zadovoljno je rekao voditelj projekta i profesor geografije Novica Gajić koji smatra da je ovakav vid takmičenja izuzetno važan za srpsku decu sa našeg područja.

- Kroz negovanje jezika i kulture, ali i svih sadržaja koje obrađujemo kroz nacionalnu grupu predmeta deca dobijaju kompletnu sliku i svest o tome kome pripadaju, šta treba da neguju i danas sutra ako imaju mogućnost da pronađu svoje zaposlenje ili školovanje u matičnoj državi. Tako da je ova priča nešto što je osnov za rad svih nas, pogotovo mladih koji će na ovaj način čuvati svoju kulturu i tradiciju – dodaje Gajić.

Nastavnici su tokom školske godine vredno pripremali učenike za takmičenje kako bi svoju školu i sebe predstavili u što bojem svetlu.

- Intenzivno se pripremamo za ovo takmičenje gotovo celo drugo polugodište. Radili smo i pre redovne nastave i posle na dodatnim časovima iz srpskog jezika. Pripremali smo se iz obaveznih i dodatnih sadržaja srpskog jezika i književnosti i prošli smo celu gramatiku od petog do osmog razreda, ali i književnost. Uglavnom su pripreme tekle lagano, učenicima je to već sve poznato i nije bilo nikakvih poteškoća – kaže nastavnica srpskog jezika vukovarske Osnovne škole Siniša Glavašević Maja Tanasić.

Deca oduševljena takmičenjem

Ovo je bila prilika da se učenici i nastavnici okupe na jednom mestu na kraju školske godine, druže, upoznaju, ali i razmene iskustva. Deca su bila posebno srećna, iako je trema bila neizostavna.

- Danas se takmičim iz istorije. Volim srpsku istoriju i to me jako zanima, najzanimljiviji predmet mi je u školi i naravno da je bilo teško pripremiti se, ali vredelo je, ipak je to moja istorija. Najviše mi se svideo deo gradiva o caru Dušanu – rekao je učenik šestog razreda Osnovne škole Nikole Andrića iz Vukovara Milan Dudaš.

takmičenje iz srpskog jezika 2

Po prvi put se i likovna kultura našla na takmičenju, što su nadarena deca za umetnost i slikanje jedva dočekala. Među njima je bila i učenica petog razreda Osnovne škole Dragutina Tadijanovića Lena Vatralj.

-Inače jako volim da crtam i nije mi bilo teško pripremiti se danas za takmičenje zato što to volim. Najviše volim crtati portrete i stripove. Današnja tema su nam Nemanjići, a možemo crtati portrete Svetog Save, Stefana Nemanje, manastire i slično.

Domaćin ovogodišnjeg takmičenja bila je Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Vukovar, dok je projekat sufinansiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Zajedničkog veća opština Vukovar.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.