Deca se upoznala sa bibliotekom i naučila kako praviti ukrase

U biblioteci Srpskog kuluturnog centra održana radionica izrade novogodišnjih ukrasa u kojoj su učestovala deca iz Ostrova i žene iz vukovarskog Udruženja Jelica.

Biblioteka Zaharija Orfelin novogodišnji ukrasi

U danima uoči novogodišnjih praznika u Biblioteci Zaharija Orfelin u Vukovaru odlučili su da održe jednodnevnu radionicu za najmlađe. Radionica pod nazivom Novogodišnja čarolija održana je 29. decembra u prostorijama Srpskog kulturnog centra u okviru kojeg je ova biblioteka i osnovana. Deca iz najmlađe grupe Kulturno-umetničkog društva Ostrovo kao i deca iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz ovog mesta učila su kako da izrađuju novogodišnje ukrase. U programu su učestovale i žene iz vukovarskog Udruženja Jelica, a radionicu je osmislila i vodila bibliotekarka Maja Alić.

– Izrađivali smo različite ukrase od papira i kuglice za bor od filca koje smo šili i punili. Imali smo različite materijale kao što su šljokice kojima smo ukrase dodatno obogatili kako bi se još više isticali u duhu novogodinjih praznika. Atmosfera na radionici je bila prelepa. Uz pesmu i muziku okitili smo i bor. Deci se to sve naravno dopalo i ostali smo i duže nego što smo planirali. Deca su iskoristila ovu priliku i da posete prostorije Radio Dunava koji se nalazi zajedno sa nama u zgradi i to im je bila još jedna dodatna zanimljivost da po prvi put vide kako to sve izgleda – priča nakon završetka radionice Maja Alić.

Ideja čitavog događaja bila je da se rad Biblioteke Zaharija Orfelin podigne na malo viši nivo, da je posete deca i da se upoznaju sa njom, ali i da tom prilikom nauče nešto novo u skladu sa atmosferom nadolazećih praznika. Deca iz Ostrova su imala priliku i da obiđu police sa knjigama i upoznaju se sa knjižnim fondom ove ustanove.

– Imamo dosta lektirnih naslova, a posebno iz srpskog jezika. Osim lektire, imamo i knjiga za decu ili slikovnice koje bi im mogle biti interesnatne da pogledaju i pročitaju ako žele. Prva ideja je bila da radionicu napravimo u samoj biblioteci, ali pošto se prijavio jako veliki broj učesnika prebacili smo događaj u salu SKC-a gde smo imali sasvim dovoljno prostora da to održimo. Ukupno je bilo više od 30 učesnika, a dece negde oko dvadesetak – ističe Maja Alić.

Biblioteka Srpskog kulturnog centra Zaharija Orfelin svečano je otvorena 19. aprila 2019. godine. Danas poseduje knjižni fond od 15 hiljada naslova koji se iz meseca u mesec obnavlja sa novijim izdanjima. Kako najavljuju iz ove biblioteke, početkom ove godine stiže oko 500 novih naslova od kojih će većina biti lektirne knjige za učenike od prvog razreda osnovne do završnih razreda srednjih škola. Biblioteka je otvorena svakim radnim danom od 8 do 14 časova.