Divna Ljubojević i Melodi nastupili pred vukovarskom publikom

U subotu 14. oktobra u Srpskom domu u Vukovaru u organizaciji Zajedničkog veća opština održan koncert Divne Ljubojević.

Maja Milanović 16.10.2023.
Divna Ljubojević naslovna

Na dan kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice, ali i dan svetitelja koji je jedan od prvih himnografa, Svetog Romana Slatkopojca Meloda, u subotu 14. oktobra vukovarskoj publici predstavili su se Divna Ljubojević i hor Melodi. Divna Ljubojević i ansambl koji sa njom čini Divnu i Melode više od tri decenije pronose muziku pravoslavnog Istoka širom sveta, a nastali su kao nova stvaralačka snaga u Manastiru Vavedenje Presvete Bogorodice u srcu Beograda. Organizator koncerta bilo je Zajedničko veće opština Vukovar, a datum za koncert nije izabran slučajno.

- Treba imati na umu datume koji su važni za Zajedničko veće opština, a to je sigurno današnji dan, jer je 15. oktobra 1998. godine Vlada Republike Hrvatske donela odluku o osnivanju Zajedničkog veća opština i kako smo već najavili ovo je jedan u nizu događaja i programa koji se organizuju povodom 25 godina delovanja Zajedničkog veća opština. Zaista imamo priliku da vidimo jedan prelep koncert, a ovo je takođe sve u sklopu jednog šireg projekta, s obzirom na to da smo ovog vikenda i domaćini Konferencije srpskih nacionalnih organizacija Srba iz regiona – rekao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Koncert Divne i Meloda bio je besplatan, uz prethodnu rezervaciju karata s obzirom na činjenicu da je zainteresovanost publike bila veoma velika. Nešto više od sat vremena vukovarska publika imala je priliku da uživa u Divninim izvedbama duhovne muzike pravoslavlja širom sveta.

divna ljubojević tekst

- Publika koja sluša ovu muziku zna zašto je došla i šta je došla da čuje, čak i ako nisu pravoslavne, nego neke druge veroispovesti, osećaju ljudi to, ne znajući jezik osećaju u duhu šta se dešava. Veliko je zadovoljstvo biti u Vukovaru, prvi put sam ovde i toliko mi je drago što smo večeras baš na našu slavu, jer danas osim što je Pokrov Presvete Bogorodice slavi se i Sveti Roman Slatkopojac Melod po kojem smo i mi dobili Melode i neizrečivo mi je milo što smo među našim narodom ovde da uveličamo slavu i proslavimo praznik – kaže nam Divna Ljubojević.

Sa grupom prijatelja Divna je 1991. godine u Beogradu osnovala hor i studio za duhovnu muziku Melodi. Od tada je sa svojim ansamblom održala brojne solističke koncerte i nastupala na renomiranim festivalima širom planete. Divna danas u svetu uživa status jednog od najvećih misionara srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine i vrhunskog interpretatora.

Na radost vukovarske publike, ovaj koncert nije bio jedina prilika kada je Divna Ljubojević nastupila u Vukovaru, budući da je sutradan, u nedelju na liturgiji u Hramu Svetog Oca Nikolaja, Divna sa svojim horom učestvovala i u liturgiji koju je predvodio episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim uz sasluženje više sveštenika, tako da su Vukovarci imali još jednom priliku da uživaju u posebnoj duhovnoj muzici. Program je održan u organizaciji Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština, uz podršku Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.