Đurđevak proslavio još jedan rođendan

Godišnjim koncertom koji je održan u subotu 9. decembra etno ansambl Đurđevak obeležio je još jednu godinu svog uspešnog rada.

Maja Milanović 12.12.2023.
Đurđevak

Članovi etno ansambla Đurđevak bili su domaćini koncerta u Trpinji kojim su proslavili jedanaest godina svog uspešnog rada, sa željom da prisutne podsete na važnost tradicionalne muzike.

- Ovo je jedan sveobuhvatni koncert kojim završavamo još jednu radnu godinu u kojoj smo se uvek rado odazvali na sve koncerte i nastupe na koje smo bili u prilici da odemo. Večeras ćemo izvesti jedan mali deo programa, dok smo ostatak prepustili našim gostima. Tradicionalna muzika je prepoznata, cenjena i tražena na našem području. Mislim da smo mi, mlađe generacije, shvatili da je to zaista nešto što treba da bude deo nas, nešto što mi nasleđujemo i treba da negujemo. U našem udruženju možemo da se posebno pohvalimo sa mlađim članovima, od kojih najmlađa članica ima šest godina. Takođe, godine nisu prepreka da nam se neko pridruži, primera radi, naš najstariji član ima 74 godine i podjednako je aktivan – rekla je umetnički rukovodilac etno ansambla Đurđevak Jelena Ajduković.

Osim domaćina, u programu su učestvovali i etno pevačka grupa Bosiljak iz Brčkog i doktor muzičke umetnosti iz oblasti klarineta i pojac stare vizantijske crkvene muzike Miloš Nikolić, koji ističe kako su mu najveća ljubav i interesovanje kaval i gajde.

- Kada sam prvi put čuo kaval, ja sam ga doživeo kao da je neodvojivi deo mene, odmah sam se zaljubio i taj žar me ne prolazi ni dan danas. Tradicionalna muzika ima u sebi to nešto što nas vraća korenima, ono nešto genetski zapisano od naših predaka. Ali isto tako, verovatno i oni drugi koji ne pripadaju našem genetskom nasleđu mogu to da osete. Sve što je izvorno, neiskvareno, ono što se očuvalo bez mnogo uticaja sa strane, na to ne može da ostane ravnodušan nijedan slušalac – kaže Nikolić.

Takođe, u Trpinji je prvi put gostovala i etno pevačka grupa Bosiljak, koji postoje sedam godina s ciljem očuvanja srpske pesme od zaborava.

- Na ovaj način baštinimo našu tradiciju, a pored etno pesme, pevamo i jedan deo duhovnih pesama. Sa večerašnjim domaćinima upoznali smo se na etno festivalu koji se održavao u Derventi i rado smo se odazvali pozivu da gostujemo večeras. Prvi put smo ovde, jako nam je lepo, sve pohvale domaćinima na dočeku i organizaciji – izjavila je članica etno pevačke grupe Bosiljak Dragana Radovanović.

Godišnjica Đurđevka obeležena i kroz radionicu sviranja na kavalu

Miloš Nikolić radionica

Miloš Nikolić na radionici

Sutradan je Miloš Nikolić za prisutne održao i radionicu sviranja na kavalu, ističući kako je veoma važno preneti na mlađe generacije ono naše, tradicionalno.

- U radionicu ću uključiti i malo sviranje frule i gajdi, to možda više interesuje mlade. Takođe, pričaću o načinu obnove sviranja na kavalu, jer je to element nematerijalnog kulturnog nasleđa koji je na našoj nacionalnoj srpskoj listi. U tom smislu, naša je i obaveza da to, ne samo sačuvamo, nego i da prenesemo mlađim generacijama. Danas nema mnogo kavalista, ali imam tu sreću da sam već 20 godina profesor u Muzičkoj školi Mokranjac, koja je najstarija Muzička škola u Srbiji – dodao je Nikolić.

Ovom prilikom, predstavnici Đurđevka posebno su se zahvalili Opštini Trpinja i Zajedničkom veću opština Vukovar koji su uvek tu da im pruže podršku u radu.