Do školske godine 2027/28. škole u Hrvatskoj biće opremljene kuhinjama

Pitanje saborske zastupnice Samostalne demokratske srpske stranke Dragane Jeckov na današnjem aktuelnom prepodnevu u Saboru Republike Hrvatske.

Slavko Bubalo 17.01.2023.
Dragana Jeckov 2022 Zakon o odgoju i obrazovanju

Na aktuelnom prepodnevu saborska zastupnica Dragana Jeckov postavila je pitanje vezano za zapošljavanje dodatnog nenastavnog osoblja u školama koje bi u njima pripremale i vršile podelu hrane za učenike.

- Krajem prošle godine usvojili smo izmene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju. Najznačajnija novina je uvođenje besplatnih obroka za sve učenike u osnovnim školama. Ta akcija je dobrodošla i hvale vredna. Međutim, upravo taj jedan obrok pokazao je koliko pojedini osnivači nisu ulagali u osnovne škole. Naime, veliki broj škola, odnosno njihovi direktori, žalili su se na organizacione nedostatke kao i na tehničke probleme – rekla je Dragana Jeckov i zamolila ministra obrazovanja Radovana Fuksa da odgovori na koji način planira da reši taj problem tehničke prirode, a isto tako da li planira nova zapošljavanja nenastavnog osoblja, s obzirom da te besplatne obroke treba neko i da pripremi i da ih podeli učenicima i to u skladu sa za to propisanim standardima.

Ministar obrazovanja Radovan Fuks složio se sa onim što je zastupnica Jeckov konstatovala i odgovorio da je upravo sve što je navela razlog zbog koga se krenulo u tu veliku reformu obrazovnog sistema.

- Do školske godine 2027/28, sve škole u Republici Hrvatskoj treba da budu opremljene sa školskim kuhinjama, sa blagovaonicama, ali jednako tako i sa učionicama, kabinetima, sportskim dvoranama. To je, de fakto, ono što mi zovemo škola u jednoj smeni, odnosno celodnevna nastava koja će u toj školskoj godini trajati od ujutro pa do najmanje tri sata popodne, a u nekim školama i do 17-18 sati, zavisno od toga kako to same škole odluče. Negde oko 40 odsto škola u Hrvatskoj nema školske kuhinje, nema blagovaonice, a i u onim ostalim školama koje rade u jednoj smeni ta oprema nije onakva kakva bi trebala da bude. Mi smo bili svesni toga i znamo za to. Upravo iz želje da se osigura jedan obrok za sve učenike, krenuli smo u ovaj program iz kojeg je obezbeđeno preko pola milijarde, odnosno 1.33 evra po obroku za svakog učenika. U otprilike šezdesetak škola taj obrok je sada kuvani odnosno topli, a u ovim ostalim je i dalje nutritivno dovoljno vredan, ali je ipak hladan obrok – rekao je ministar Fuks i dodao da će s raspisom konkursa za izgradnju, dogradnju i opremanje škola, ovaj problem biti rešen do školske 2027/28 godine.

- Do tada se sukcesivno odobrava, kako postoji potreba u pojedinim školama za dodatno osoblje, u prvom redu za kuvare i kuvarice. U ovom času, u sistemu imamo već preko 1450 kuhara i ti zahtevi se de fakto odobravaju na dnevnoj bazi tako da smo i u zadnja dva meseca odobrili oko 50 zahteva. To ćemo raditi i dalje za sve one škole gde postoje preduslovi i mogućnosti za pripremanje hrane – zaključio je ministar Fuks.

Zastupnica Dragana Jeckov izrazila je zadovoljstvo odgovorom resornog ministra.

- Kao što sam rekla, ova akcija s besplatnim obrokom je hvale vredna i dobrodošla uzimajući u obzir i istraživanje poznatih zagrebačkih univerzitetskih profesorki prema kojem 45 procenata naših učenika tokom boravka u školi ne pojede ništa. Sada će se ta loša praksa promeniti. Dakle, dragi direktori, čuli ste, 2027. godine imaćemo kuhinje i nenastavno osoblje koje će to posluživati i pripremati – rekla je SDSS-ova zastupnica.