„Dobri odnosi i uzajamna saradnja ključ su opstanka i rada“

Biblioteka Zaharija Orfelin jedno je od mesta gde čitaoci u Vukovaru mogu da pronađu dela na ćiriličnom pismu, a broj ovakvih naslova raste iz godine u godinu.

Maja Milanović 23.01.2024.
Biblioteka Zaharija Orfelin SKC Vukovar Maja Alić

Nakon više od pet godina delovanja, 20.000 dela koja poseduju i preko 200 članova, biblioteka Zaharija Orfelin koja deluje u okviru Srpskog kulturnog centra u Vukovaru početkom 2024. godine kreće u renoviranje prostora i obnove knjižnog fonda. Ova biblioteka nije samo ustanova u kojoj se posuđuju knjige, ona je institucija našeg naroda, budući da na sve moguće načine pokušava da prenese srpski vekovni identitet, dokaže i pokaže da su Srbi još uvek tu, na svojim vekovnim ognjištima, da nisu zaboravili svoju veru, kulturu, poreklo, jezik.

- Obzirom da smo evidentirani kao specijalna biblioteka mi se još volimo zvati i nacionalna, jer veliku ulogu i značaj imamo u podučavanju dece u smislu obrada lektira na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, te obeležavanju verskih praznika. Učimo, prvenstveno decu, našu istoriju, poreklo, tradiciju i običaje. U poslove, odnosno rad biblioteke, ubrajamo pored regularnih bibliotečkih poslova i digitalizaciju arhivske građe, prvenstveno crkvene. Do sada smo digitalizovali preko 10 000  dokumenata, zapisa i knjiga, koje smo potom obradili, uredili i spremili u arhivu na čuvanje. Za potrebe digitalizacije, bilo je preko potrebno oformiti i arhivu, koja trenutno broji nekoliko hiljada primeraka časopisa, starih plakata, karti i mapa – kaže nam bibliotekarka Maja Alić.

U protekloj godini imali su preko 20 programa za decu, prigodnim radionicama obeležili su Vaskrs i Božić, Novu godinu i Svetog Savu, te međunarodne dane posvećene deci i maternjem jeziku. Takođe navode da se fond knjiga menja iz godine u godinu, sve zavisi od kupovine i donacije knjiga, kao i otpisa. Trenutno broje preko 20.000 naslova iz svih kategorija, a ove godine planiraju da povećaju fond lektirnim naslovima kao i naslovima ostalih kategorija.

Biblioteka Zaharija Orfelin SKC Vukovar Maja Alić

- Kao i u svim bibliotekama dela su poređana, odnosno složena u kategorije. Korisnici ovde mogu da nađu knjige iz područja filozofije, prirodnih, društvenih, političkih nauka, istorije, geografije, beletristike, umetnosti, sporta, kao i iz dečje, zavičajne i referentne zbirke. Najčitanija dela su nam pored lektira koje se uzastopno iz meseca u mesec posuđuju, dela beletristike i to najviše domaće beletristike – pojašnjava nam Maja.

Dobra saradnja i sa drugim institucijama

Ova biblioteka sarađuje i sa drugim organizacijama i institucijama Srba u Hrvatskoj, ali posebno ističu dobru saradnju sa svojim osnivačem Zajedničkim većem opština Vukovar.

- Istakla bih saradnju sa Zajedničkim većem opština, kao i sa ostalim institucijama od kojih moramo pomenuti Osnovnu školu „Nikola Andrić“, Osnovnu školu „Dragutin Tadijanović“ i Osnovnu školu „Siniša Glavašević“. Isto tako, Dečji vrtić Vukovar 2 i organizacije našeg naroda u Republici Hrvatskoj od velike su pomoći i značaja SKC-u i Biblioteci Zaharija Orfelin. Dobri odnosi i uzajamna saradnja ključ su opstanka i rada – rekla je naša sagovornica.

Veliki su planovi i za budućnost. U ovoj godini predviđeno je, pored ostalih navedenih kulturnih događanja, otvaranje Zmajevog kutka u biblioteci, kao i pokretanje debatnog kluba kako za osnovnoškolce, tako i za srednjoškolce.

- Svakim radnim danom od 8 do 14 i 30 građani nas mogu posetiti na adresi Eugena Kvaternika 1 u Vukovaru, učlaniti se u biblioteku simboličnim iznosom od 5 evra i uživati u delima, bogatiti svoje znanje ili uploviti u svet stvarnosti i mašte – zaključuje Maja Alić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.