Dogovor o poboljšanju saobraćajne signalizacije u tri opštine

Radni sastanak između predstavnika srpske zajednice sa područja Vukovarsko-sremske županije i Hrvatskih cesta održan je u utorak u prostorijama ove državne firme u Osijeku.

Dušan Velimirović 29.10.2021.

Delegaciju srpske zajednice predvodio je zamenik župana Srđan Jeremić, a u njoj su bili načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović, načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov i načelnik opštine Markušica Tihomir Kolarević. Hrvatske ceste predstavljao je direktor Područne ispostave Osijek Goran Martinović sa saradnicima.

- Razgovaralo se o unapređenju i poboljšanju saobraćajne signalizacije na području ove tri opštine. U tom kontekstu, svaki načelnik je izložio najvažnije potrebe na području svoje opštine te je zajednički zaključeno da su iskazane potrebe realne i opravdane te da će biti realizovane u što skorijem vremenu - neke već do kraja ove godine, a one nešto zahtevnije do polovine sledeće. Upoznao sam prisutne sa inicijativom meštana Bršadina da se kroz njihovo mesto pa do grada Vukovara izgradi biciklistička staza zbog velike frekvencije saobraćaja na toj relaciji – priča Srđan Jeremić.

Direktor Hrvatskih cesta u Osijeku Goran Martinović podržao je ovu inicijativu i obećao da će se već ove godine raditi na izradi projektne dokumentacije za ovu biciklističku stazu.

- Hrvatske ceste će u plan nabave za 2022. godinu predložiti izradu projektne dokumentacije izgradnje biciklističke staze uz državnu cestu DC 55 deonica 001 od Vukovara do Bršadina. Predviđeni rok za završetak projektne dokumentacije će biti šest meseci. Po završetku izrade projektne dokumentacije aplicirali bismo u plan za izvođenje – navodi Goran Martinović.

Direktor Hrvatskih cesta dotakao se i tema o kojima je pričao sa dožupanom Jeremićem kao i načelnicima Jeckovim, Baćanovićem i Kolarevićem.

- Dogovoreno je da će Hrvatske ceste u okviru svojih finansijskih mogućnosti pomoći da se bezbednost svih učesnika u saobraćaju na državnim cestama kroz navedena naselja podigne na viši nivo ugradnjom pešačkih semafora, pešačkih prelaza sa treptačima te odbojnih ograda na lokacijama gde je velika fluktuacija najugroženijih grupa, a to su deca, odnosno u blizini škola, dečijih igrališta te trgovačkih centara. Takođe se u 2022. godini planira i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju državne ceste DC46 od Mirkovaca do graničnog prelaza Tovarnik. Rok za izradu navedene dokumentacije sa ishođenjem potrebnih dozvola će biti 12 meseci nakon čega bi se kandidovale u plan nabave za izvođenje. Kao što je to bio slučaj i do sada, Hrvatske ceste se nadaju i daljnjoj pozitivnoj saradnji sa navedenim opštinama te Vukovarsko-sremskom županijom – ističe Martinović.

Potrebni semafori u Negoslavcima i Borovu

Potrebe u vezi sa signalizacijom u svojim opštinama izneli su i načelnici. Načelnik opštine Negoslavci kao prioritet naveo je semafor kod škole.

- Ono što smo uočili kao nedostatak na terenu je saobraćajna signalizacija. U neposrednoj blizini državne ceste D57 nalazi se Osnovna škola Negoslavci i s obzirom na to da je transport prisutan na tom potezu, prolazi velik broj automobila i kamiona, rekao bih da se ne pridržavaju baš uvek ograničenja brzine zamolili smo ljude iz Hrvatskih cesta da na to obrate pažnju, da nam pomognu da se tu izradi elaborat i da se postavi semafor na toj raskrsnici – pojašnjava načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov prioritet vezan za bezbednost u selu.

Negoslavci cesta Hrvatske ceste

Takođe, naveo je i neke primere dosadašnje saradnje sa Hrvatskim cestama kao i planove za budućnost.

- Kada je u pitanju cestovna infrastruktura u opštini Negoslavci možemo konstatovati da je ona u dobroj meri zadovoljavajuća. Na području Negoslavaca nalazi se državna cesta D57, županijska cesta koja ide od Sotina prema Petrovcima, da budem precizniji, taj deo ceste uređen je samo kroz naseljeno mesto Negoslavci. Mi smo prošle godine uradili u dogovoru sa nadležnim ministarstvom i županijskom upravom za ceste Petrovačku ulicu, a po istom modelu pokušavamo da ove godine rešimo i Železničku ulicu. Lokalne ceste koje su u našoj nadležnosti, sanirali smo u potpunosti, a kada su u pitanju državna cesta D57 koja ide od Vukovara prema Oroliku, a prolazi kroz Negoslavce, ona je 2017. godine sanirana i zadovoljava neophodne potrebe za normalno funkcionisanje – pojašnjava Jeckov.

Načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović na sastanku je izneo elaborat koji obuhvata bezbednost saobraćaja na državnoj cesti D519 koja je pod upravom Hrvatskih cesta kao i nekih saobraćajnica lokalnih karaktera koji izlaze na pomenutu državnu cestu.

- Radi se o detektovanju opasnih mesta, prvenstveno za pešake i bicikliste, kao i za druge učesnike u saobraćaju. Opština Borovo je ovim elaboratom obuhvatila nameru da se izgradi još jedan pešački semafor na potezu kod trgovine Boso gde je, nažalost, do sada bili i saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodima. Imamo još nekoliko krivina od ulaza u Borovo iz pravca Vukovara, a takođe i kod Dečijeg vrtića „Zlatokosa“ gde je u planu da se napravi pešački prelaz sa svetlećom signalizacijom. U planu je i povezivanje radarskog semafora sa postojećim semaforom kod osnovne škole „Borovo“ koji bi usporavao saobraćaj u smislu da bi kod prekoračenja brzine dolazilo do paljenja crvenog svetla na semaforu.

Borovo cesta

- Potrebna je i radarska kutija u delu Borova koji se zove Savulja zbog učestalog prekoračenja brzine na tom području i jedan svetlosni znak koji podrazumeva kontrolu brzine u Školskoj ulici. Za kraj, potrebno je i nekoliko znakova koji upozoravaju na saobraćaj na cesti D519. Planiramo da se javimo na konkurs Ministarstva unutrašnjih poslova i da većinom novca koji bi dobili na tom konkursu, uz udeo finansiranja Opštine Borovo od 30 odsto i finansijske pomoći Hrvatskih cesta, rešimo probleme na ovim opasnim mestima, odnosno mestima na kojima smo od Policijske uprave vukovarsko-sremske dobili saglasnost da se radi o opasnim mestima za saobraćaj – iznosi potrebe za svoju opštinu Baćanović.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.