Drakulić: „Želimo da ZVO bude institucija okrenuta ka budućnosti”

Zajedničko veće opština, institucija čijim formiranjem je nakon rata devedesetih proces mirne reintegracije uzeo svoj zamah, proslavilo je 23. maja dan svog osnivanja.

Slavko Bubalo 24.05.2022.
Dan ZVO-a naslovna

Osnovano pre 25 godina, na osnovu Erdutskog sporazuma, kao institucija koja treba da štiti prava srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, njen nacionalni, verski i kulturni identitet Zajedničko veće opština i danas je posvećeno istim tim ciljevima i ne samo tome. Ova institucija danas je posvećena i ekonomskom razvoju zajednice. Tim povodom na svečanosti održanoj u vukovarskom parohijskom domu njen današnji predsednik Dejan Drakulić, istakao je nekoliko najvažnijih zadataka koji stoje pred Zajedničkim većem opština.

- Želimo da Zajedničko veće opština bude moderna institucija, okrenuta ka budućnosti, orijentisana prema svojim korisnicima i koja je dostupna pripadnicima srpske zajednice. Želimo da očuvamo naš kulturni identitet i obrazovnu autonomiju koja je za nas izuzetno važna. Naravno, naš prioritet je obrazovanje po A modelu odnosno na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i na tome ćemo insistirati. Trudićemo se da razvijamo i sebe i instituciju kako bi i drugima pomogli da se razvijaju i da napreduju. Naša institucija je trenutno finansijski stabilna, a to najviše možemo da zahvalimo zastupnicima SDSS-a u Saboru bez kojih ona ne bi bila moguća bez obzira na dobru veru i namere Vlade RH prema nacionalnim manjinama. Trenutno imamo vladu koja prepoznaje potrebe nacionalnih manjina i spremna je na različitost, dijalog i komunikaciju što je za nas izuzetno važno – istakao je Drakulić.

Skupu se obratio i generalni sekretar Srpskog narodnog veća iz Zagreba Aleksandar Milošević koji je Zajedničko veće opština okarakterisao kao instituciju bez koje nije moguće zamisliti ostvarivanje ciljeva koji stoje pred srpskom zajednicom u Republici Hrvatskoj.

Dan ZVO-a

- Mi iz srpskih organizacija imamo užasno mnogo posla pred sobom na doslovno svim područjima društvenog života. I u kulturi, i u obrazovanju, i u politici, i u ekonomiji tako da, makar donekle, nadoknadimo te strašne manjkove koje smo imali od početka devedesetih i koji su nas grickali svih ovih godina. Sve te velike ciljeve nije moguće ostvariti bez Zajedničkog veće opština. Bez programski, kadrovski i organizaciono jakog i politički snažnog i uticajnog Zajedničkog veće opština. Kao i do sada ZVO će u tome imati naveću moguću podrško SNV-a jer mi na ZVO ne gledamo kao na tamo neke saradnike i partnere nego kao na doista svoju i bratsku organizaciju sa kojom delimo i ciljeve i vrednosti i sa kojom imamo zajednički nastup u svakoj mogućoj prilici – naglasio je Milošević.

Tahiri: „ZVO radi izvrstan posao”

Direktor kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Hrvatske Alen Tahiri istakao je dobar rad Zajedničkog veća opština i njegovu otvorenost prema svima.

- Smatram da Zajedničko veće opština radi izvrstan posao i ono što je svakako pohvalno je to da svi projekti koje provodi Zajedničko veće opština nisu namenjeni samo jednoj određenoj grupaciji tj. za jednu nacionalnu manjinu, nego su oni otvoreni za sve građane Hrvatske. Izuzetno mi je drago da su integrativni, da pomažu pre svega našim mladim sugrađanima kojima je i potrebna najveća pomoć, ali pri tom ne zaboravljaju ni naše starije sugrađane koji takođe trebaju našu pomoć sada više nego ikada. Nadam se da će naša saradnja i dalje trajati na naše i zadovoljstvo svih naših građana – rekao je tom prilikom Tahiri.

Skupu se obratio i sin prvog predsednika ZVO-a pokojnog Miloša Vojnovića, Nebojša Vojnović, koji danas obavlja dužnost podsekretara pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine.

Dan ZVO-a Nebojša Vojnović

Nebojša Vojnović

- Mogu da kažem da tek sada razumem ono što je moj pokojni otac Miloš sa svojim saradnicima radio, razumem viziju koju je imao i put kojim je išao. Zajedničko veće opština sa problemima koje i danas ima izraslo je u instituciju koja funkcioniše 25 godina, što nije malo, ali je tek početak. Imamo instituciju koja predstavlja krovnu organizaciju za očuvanje nacionalnog, kulturnog, verskog i svakog drugog identiteta i tako treba i da ostane – poručio je Vojnović.

Proslavu Dana ZVO-a svojim nastupom ulepšali su i Javorčići, odnosno najmlađi članovi Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor koji su svojim pevačkim umećem oduševili sve prisutne na svečanosti.

Brojni gosti iz Hrvatske i matične države Srbije

Proslavu Dana ZVO-a svojim prisustvom uveličali su brojni gosti, kako iz Hrvatske tako i iz susedne Republike Srbije, a sem pomenutih bili su tu predsednik Glavne skupštine SDSS-a i učesnik mirne reintegracije Vojislav Stanimirović, pokrajinski sekretar za regionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, direktor Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo, otpravnik poslova Ambasade RS Davor Trkulja, Generalni konzul RS u Vukovaru Aleksandar Nakić, konzul RS u Vukovaru Ljudmila Ostojić, načelnici južnobačkog, mačvanskog i zapadnobačkog okruga Milan Novaković, Vladan Krasavac i Goran Nonković, zamenici vukovarsko-sremskog i osječko-baranjskog župana Srđan Jeremić i Radomir Čvarković, gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, izaslanik gradonačelnika Novog Sada Siniša Kresojević, izaslanik gradonačelnika Subotice Srđan Samardžić, zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar, zamenica gradonačelnika Belog Manastira Svetlana Žarković, načelnici opština u sastavu ZVO-a Zoran Baćanović, Dragan Zorić, Dušan Jeckov, Tihomir Kolarević i Danijela Mlinarević i mnogi drugi.

Dan ZVO-a Miloš Vojnović

U sklopu 25. godišnjice osnivanja, tokom godine Zajedničko veće opština  održaće i nekoliko drugih dešavanja. Biće tu koncerata i raznih panel diskusija na kojima će biti osvetljene prilike u kojima je ova institucija nastala ali na kojima će se podsetiti i na ljude koji su u celom tom procesu njegovog stvaranja učestvovali.

Obeležavanje dana ZVO-a započelo je okupljanjem na Novom vukovarskom groblju gde su na grobu Miloša Vojnovića zaposleni u ovoj instituciji položili cveće, zapalili sveće i odali počast prvom predsedniku ZVO-a.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.