Drugo Baranjsko prelo u Belom Manastiru

Prelo kao običaj predstavlja preteču današnjih društvenih mreža, a svoj doprinos ovoj drugoj po redu baranjskoj manifestaciji dale su i članice Srpskog udruženja žena „Dukat“.

Baranjsko prelo Beli Manastir 2019.

Na današnji način druženja, koji uključuje veću izolovanost i komunikaciju preko društvenih mreža, često se mogu čuti zamerke. Upravo zbog toga je Turistička zajednica Baranje, još prošle godine dala predlog kako situacija može da se popravi. Oživeli su običaj prela, a velik odaziv, kao i komentari okupljenih učesnika pokazali su kako većina današnjih ljudi zapravo čezne za prisnijim odnosima s drugim ljudima.

Drugo po redu Baranjsko prelo, tradicionalni narodni običaj, održan je u četvrtak, zadnjeg dana januara u Etnološkom centru baranjske baštine. Učestovovala su kulturna udruženja iz gotovo cele Baranje, bile su tu predstavnice i predstavnici nacionalnih manjina, pojedinci, kulturno-umetnička društva, udruženje vinara kao i drugi zainteresovani.

Kao i u stara vremena, čijalo se perije, izrađivani su unikatni ručni radovi, pevalo se, ali i pripremala tradicionalna jela koja su spravljana na prelima. Po svemu viđenom zaista se slobodno može reći da su prela bila preteča današnjih društvenih mreža, jer imala su za cilj pre svega druženje i opuštanje u hladnim zimskim danima.

Ljubitelji minulih vremena, starovremskog duha i ugođaja, i ove godine su došli na svoje. Dobitnica Porina za najbolji folklorni album i jedna od najpopularnijih pevačica starogradske muzike Blanka Došen i ove godine je bila gošća Prela, i naravno da je zabavljala sve prisutne učesnike ovogodišnje manifestacije.

– Ova manifestacija može biti i brendirana, jer kako postoje Đakovački vezovi, isto tako bi se trebalo raditi i na tome da se brendira i Baranjsko prelo – ističe stručna saradnica TZ Baranja Jasmina Doboš.

Kao i prošle godine, i ove su članice Srpskog udruženja žena „Dukat“ dale svoj veliki doprinos ovoj  manifestaciji.

– Naše članice rado se odazivaju na pozive Turističke zajednice Baranje. Ove godine imamo priču da pripremamo našu snašu koja uskoro treba da se uda. Snaša se sprema u vlastito ruvo, a mi vezemo peškire, jer peškir ima važnu ulogu u bogatoj tradiciji našeg naroda. Peškirom se kite svatovi, daruju se svekar i dever. Isto tako vezemo i gombice kojima su se nekada kitili ruzmarini i svatovi – objašnjava predsednica SUŽ „Dukat“ Radmila Ognjenović.

Nakon prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg uspeha manifestacija Baranjsko prelo biće organizovana i ubuduće, poručuju iz TZ Baranje.