Druženje dece kroz igru i pesmu

Četvrta po redu Dečja smotra folklora pod nazivom „Mi smo deca vesela” održana je u subotu 27. maja u organizaciji kulturno-umetničkog društva „Branislav Nušić” iz Borova.

Slavko Bubalo 29.05.2023.
Mi smo deca vesela KUD Branislav Nušić Borovo

Program su otvorili mali tamburaši borovskog KUD-a „Branislav Nušić“ sa spletom narodnih melodija, a predsednik KUD-a domaćina Rado Bosić izrazio je zadovoljstvo činjenicom što su u programu ove godine po prvi put učestvovali KUD „Pionir” iz Zrenjanina, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta”, pododbor Vrginmost , kao i KUD „Zora” iz Silaša.

– Ovi KUD-ovi gostuju kod nas prvi put i drago mi je da su se odazvali kako bi ova manifestacija dobila i međunarodni karakter. Članovi našeg društva, sa društvima iz Zrenjanina i pododborom iz Vrginmosta sarađuju od ranije i tako je došlo i do njihovog gostovanja ovde. U dogledno vreme ćemo i mi ići kod njih. Radi se o saradnji i upoznavanju dece koja zajedno i nastupaju – istakao je Bosić.

Dolaskom u Borovo prezadovoljni su Mateja i Taša iz Kulturno-umetničkog društva „Pionir” iz Zrenjanina,

– Volim folklor pošto mogu da obiđem ceo svet. Najdraža igra mi je „Banat” jer je najlakša, a igra „Šumadija” mi je najteža. Na sebi imam banatski šešir, košulju, jelek i banatske pantalone. U Borovu sam prvi put i mnogo mi je lepo – rekao je Mateja.

– Folklor volim jer mogu da upoznam nove drugare i mogu da otputujem svuda. Sviđa mi se Borovo u kojem sam prvi put – priča njegova drugarica, devetogodišnja Taša.

KUD „Pionir” iz Zrenjanina postoji više od 40 godina, trenutno broji 200 članova, a kroz njega je prošlo više od 1000 članova. Umetnički rukovodilac Aleksa Knežević u Borova je sa zadovoljstvom doveo dvadesetoro dece.

– Predstavljamo se „Igrama iz Banata” odakle i dolazimo. Prvi put smo na ovoj smotri i lepo nam je ovde. Tri puta nedeljno imamo probe na kojima po sat i po vremena radimo sa decom. Pričamo im o kulturi i tradiciji folklora, kako su to naši preci pre igrali, šta su radili i na taj način im prenosimo kulturu – rekao nam je pre samog nastupa umetnički rukovodilac Knežević.

Mali folkloraši iz KUD-a „Zora” iz Silaša predstavili su se „Igrama iz Slavonije”.

– Stvarno je lepo kad ima mnogo dece koja pleše folklor jer na taj način svojim vršnjacima daju primer i folklor i dalje opstaje u manjim mestima– smatra umetnički rukovodilac dečje folklorne sekcije KUD-a „Zora” iz Silaša Danijela Bijelić.

Svojim nastupima program je upotpunila i Plesna grupa „Venera” iz Borova naselja koja tradicionalne igre neguje u modernoj plesnoj obradi.