Dve karte za Dablin – borovska parodija na surovu svakodnevicu

Dramska sekcija KUD-a Branislav Nušić u vlastitoj režiji premijerno izvela komični igrokaz pod nazivom „Dve karte za Dablin“.

Slavko Bubalo 13.05.2019.
Dve karte za Dablin

U želji da se našale na vlastiti račun i surovu svakodnevicu u kojoj ovdašnji narod, pritisnut besposlicom i neperspektivnošću, bolju budućnost traži u zemljama zapada članovi dramske sekcije KUD-a „Branislav Nušić“ iz Borova pripremili su komičnu predstavu pod nazivom „Dve karte za Dablin“. Scenario i režiju potpisuje voditeljka borovske dramske družine, nastavnica u penziji Mila Landup.

– Tema je aktuelna, životna i bliska ljudima jer govori o odlasku ljudi s našeg područja, u inostranstvo trbuhom za kruhom, ali obrađena iz šaljivog ugla. Uprkos sveprisutnom humoru, kroz predstavu je ipak naglašeno da je iseljavanje stanovništva ozbiljan problem. Nije bilo lako sve ovo pripremiti jer svaki od učesnika ima obaveze pa se u hodu dogovaramo, ali verujem da će sve ispasti kako treba. Sve svoje priče prilagođavam broju glumaca koje imam na raspolaganju i tek kada to znam stvaram likove i pišem za njih scenario. Nadam se da će se nakon ove predstave kod još nekoga od naših meštana pojaviti želja da se posveti glumi – priča Mila Landup.

Autorka kaže da i pored činjenice što joj ovo nije prvi put da s nekim svojim scenarističkim i režiserskim delom izlazi pred borovsku publiku ipak oseća tremu, ali naglašava i to da je ta trema uglavnom pozitivna.

- I pored svih neprilika verujem da smo ipak imali dovoljno vremena da sve dobro uvežbamo i verujem da će sve ispasti kako treba. Radili smo na predstavi više od dva meseca i u hodu smo ispravljali neke stvari tako da verujem da će se našoj publici dopasti i priča i način na koji smo je obradili – optimistično je uoči premijere izjavila autorka.

Dve karte za Dablin 3

I bila je u pravu, borovska publika je do poslednjeg mesta ispunila salu Doma kulture, a svoje sumeštane glumce posle svakog čina nagradila je gromkim aplauzima. Da je predstava potpuno uspela svedoče i salve smeha koje su glumci amateri izazivali svojim gegovima.

U predstavi se pojavilo sedam glumaca. Dve glavne uloge tumačili su Ljuba Bosić i Slavoljub Lazić koji su u predstavi glumili Stoju i Stojana. U želji da promene svoj život njih dvoje odlaze u Irsku, ali ih već na samom početku tog novog života prate neplanirani događaji.

- Rad na ovoj predstavi bio je dosta zahtevan. Dosta je tu i teksta koji je trebalo naučiti, a nismo uvek mogli svi da se okupimo u dogovoreno vreme. Uvek je neko nedostajao. Po reakciji publike rekao bih da smo ipak uspeli i da je publika zadovoljna. Tremu nisam imao jer sam već navikao na javne nastupe, a volim da glumim i da se šalim – rekao je Lazić nakon završetka predstave.

U ostalim ulogama pojavili su se Danka Ćurčić, Trivka Adnađ, Stevan Kaman, Jasna Veselinović i njena ćerka Lara.

Dve karte za Dablin

- Za mene je ovo bilo jedno lepo iskustvo. Bilo mi je i zanimljivo i smešno i nadam se da ću i kada porastem da se bavim glumom – rekla je nakon predstave sedmogodišnja Lara.

Trivka Adnađ u predstavi je glumila carinsku službenicu koja u Stojanovim cipelama pronalazi nedozvoljenu supstancu, odnosno vijagru. I za nju je, kao i za ostale učesnike rad na ovoj predstavi bio pravo zadovoljstvo.

- Volim da glumim i probe mi ne predstavljaju nikakav problem. Lepo se družimo i mislim da je to kvalitetno iskorišteno slobodno vreme. Tekst uvežbavam i kod kuće, a u tome mi pomaže i suprug koji za moju ljubav prema glumi ima mnogo razumevanja – kaže Trivka Adnađ.

Zbog velikog zanimanja publike predstava će uskoro biti ponovo odigrana u Borovu, a Nušićevci planiraju i gostovanja po okolnim mestima, ali i u mestima u zemljama okruženja i to u Obudovcu, Žitištu pa čak i u Novom Sadu, najavio je predsednik društva Rado Bosić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.