Dvojica Negoslavčana osumnjičena za ratni zločin

Protiv dvojice Negoslavčana podignuta kaznena prijava zbog sumnje da su fizički zlostavljali zarobljenike na Ovčari 1991. godine.

Srbi Hr 08.10.2020.
Opština Negoslavci naslovna

U Negoslavcima kod Vukovara juče je u ranim jutarnjim časovima privedeno više osoba, a dvojica od njih zadržani su pritvoru Policijske uprave osječko-baranjske. Protiv njih je podnesena kaznena prijava državnom tužilaštvu u Osijeku. Tereti ih se da su 20. novembra 1991. godine grubo fizički zlostavljali veći broj osoba, zarobljenika iz vukovarske bolnice.

Kako smo juče saznali, ukupno je privedeno osam osoba od kojih je njih šest bilo pozvano na informativne razgovore i oni su u toku jučerašnjeg dana pušteni kućama. Prilikom hapšenja dvojice meštana izvršen je kompletan pretres kuće, a oni su odvedeni sa lisicama na rukama.

O događajima se oglasio i MUP čije saopštenje prenosimo u celosti.

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina su u saradnji sa Upravom kriminalističke policije, policijskim upravama osječko-baranjskom i vukovarsko-sremskom, Županijskim državnim tužilaštvom u Osijeku i Sigurnosno-obaveštajnom agencijom proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (1948. i 1963.) zbog postojanja sumnje da su tokom 1991. godine na području Ovčare počinili kazneno delo „ Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika„ opisano u članu 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni, tada kao 43-godišnjak i drugoosumnjičeni, tada kao 28-godišnjak, kao pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine 20. novembra 1991. godine na prostoru poljoprivrednog dobra Ovčara, kod Vukovara, zajedno s više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru.

Za dvojicu osumnjičenih se sumnja da su navedenog dana u poslepodnevnim satima, ispred hangara na poljoprivrednom dobru Ovčara kraj Vukovara, bili među pripadnicima koji su formirali tzv.“ špalir“ kroz koji su zarobljenici dolaskom na Ovčaru morali proći, a sve sa ciljem odmazde i telesnog kažnjavanja zarobljenih i zatvorenih pripadnika Hrvatske vojske/Zbora narodne garde, redarstvenika Ministarstva unutrašnjih poslova RH i drugih dragovoljaca pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila.

Prolazak kroz „špalir“ značio je grubo fizičko zlostavljanje poput udaranja delovima automatskog oružja, drvenim i metalnih palicama i raznim drugim tupo-tvrdim predmetima, rukama, nogama i delovima vojničke opreme, a tokom čega su zarobljenici pretrpeli teške telesne povrede, intenzivnu bol i osobitu fizičku patnju.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dvojica osumnjičenih predana su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a policija je protiv njih podnela kaznenu prijavu Županijskom državnom tužilaštvu u Osijeku - navodi se u saopštenju policije.