Ekološko-edukativne staze od Erduta do Aljmaša

Ugovor za izgradnju ekološko-edukativne staze „Porić“ potpisan je 24. oktobra između izvođača radova Hado Tehnik d.o.o i opštine Erdut u sklopu najvećeg projekta ove opštine.

„Zelene staze Dunava i Drave“ Jugoslav Vesić

Projekat „Zelene staze Dunava i Drave“ koji kao nosilac pokrenula opština Erdut najveći je u smislu potrebnih finansijskih sredstava, jer su za njegovu realizaciju predviđena ulaganja u iznosu od 13.163.900 kuna. Reč je o planu kojim se opština nastoji da privuče što veći broj turista, ali je istovremeno potrebno da pojača obrazovni kapacitet i osmisli bolje upravljanje posetiocima. Ovaj cilj spojio je opštinu Erdut i grad Belišće koji su partnerski krenuli u realizaciju ovog veoma zanimljivog i značajnog projekta.

Poduhvat je veoma kompleksan jer podrazumeva niz aktivnosti, a jedna od bitnijih je izgradnja Ekološko-edukativne staze „Porić“ i realizuje se upravo na području opštine Erdut. Ugovor za izvođenje radova potpisan je 24. oktobra u Dalju, a narednih dana izvođač Hado Tehnik d.o.o krenuće u izgradnju nove staze od Erduta do Aljmaša.

Zanimljivo je da se novi projekat savršeno nastavlja na postojeću „Poučnu stazu“ izgrađenu kod Erdutske kule, te će i nova staza „Porić“ biti izgrađena od istog materijala, odnosno drvenih podloga i stepeništa i to u dužini od 12 kilometara. Kako prolazi kroz šumski predeo te preko viših i nižih delova obale, staza je podeljena u nekoliko celina, a osim drvenih segmenata činiće je i prirodne šumske staze i namenski punktovi.

– Biće izgrađena unutar šumskog prostora uz obalu Dunava i povezaće Erdut i Aljmaš. U svojoj ukupnoj dužini biće podeljena na jedanaest povezanih staza, a u tom sistemu staza nalaze se vidikovci, razgledišta i odmarališta, osmatračnice za ptice i divljač. Definisano je 14 željenih tačaka dolaska i plan je da budu posebno uređene. Na polaznim tačkama planirane su info-table, na pokaznim mestima edukativne table i šumarske knjige, a na prelomnim tačkama putokazi i informacije. Staza završava kod luke u Aljmašu odakle se otvaraju nove mogućnosti nastavka ove staze, kako na ušće Drave u Dunav koje se ovde nalazi, ali isto tako i vodenim putem do Kopačkog rita – objašnjava voditelj projekta Milan Franić.

Privući turiste i zadržati ih što duže

„Zelene staze Dunava i Drave“ je za opštinu Erdut veoma značajno ulaganje koje bi trebalo doprineti ostvarenju strateških ciljeva iz oblasti turizma. Smatra se da će izgradnja Ekološko-edukativne staze „Porić“ doprineti turističkoj atraktivnosti ovog područja i da je to veoma isplativa investicija čija je ukupna vrednost 2.876.221 kuna.

– Svesni smo naših mogućnosti i projekata koje zbog toga možemo dobiti. Treba da iskoristimo resurse koje imamo i svakako da iskoristimo Dunav, ušće Drave u Dunav i naravno bioraznolikost koju imamo na našem terenu. Ovo je veoma važan projekat i najveći koji smo do sada radili i svakako je deo naše vizije na kojoj već radimo. To je da celo ovo područje povežemo stazama, biciklističkim rutama, odnosno da imamo sadržaje koje možemo i vodom i šumom da povežemo i privučemo turiste. Veliki broj turista već dolazi, biciklista ima dosta, a javljaju se i noviteti kao što su kruzeri koji voze cikloturiste, odnosno bicikliste koji od Vukovara do Aljmaša obilaze sva naša sela. Cilj je da ih zadržimo što duže, odnosno da našu turističku ponudu podignemo na što viši nivo – ističe načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

„Zelene staze Dunava i Drave“ poučna staza
Projekat će se nastaviti na dosadašnju „Poučnu stazu“.

Staza bi prema planu trebalo da bude izgrađena u narednih šest meseci, a njen tok i izgled uslovljava područje kroz koje prolazi te je sve isplanirano u dogovoru sa šumarima čiji se zahtevi strogo poštuju. Brigu o stazi vodiće opština Erdut, a to je prema rečima načelnika Vesića zadatak koji opština prihvata i na koji je spremna da odgovori, jer se na ta način stvara turistička ponuda i otkriva atraktivnost ovog bogatog područja.

– Proteklih godina dosta je projekata urađeno, od ekoloških materijala i svakako imamo puno posla da sve to što smo napravili poslednjih deset godina i održavamo. To je specifičan posao i ovo je specifično područje, ali smatramo da ćemo ovako stvoriti bogatiju ponudu gde će turisti imati mnogo toga da vide. Ovo je prekrasno područje, ali veliki broj ljudi, pa i onih iz našeg okruženja, nije ni svesno šta sve ovde imamo – objašnjava načelnik Vesić.

Projekat je ovo kojim se posebna briga vodi o razvijanju javne svesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti, promociji zaštićenog područja Erdut, regionalnog parka Mura-Drava i ekološke mreže „Natura 2000“. Sve to finansirano je iz poziva „Promocija održivog razvoja prirodne baštine”, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”

Za ovaj projekt Opština Erdut potpisala je ugovor sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Evropske unije kao upravljačkim telom i Centralnom agencijom za finansiranje i ugovaranje programa i projekata Evropske unije kao posredničkim telom drugog nivoa. Partneri na projektu su: grad Belišće, JU Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrednostima Osječko-baranjske županije, JU Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica opštine Erdut, Kajak-kanu klub Aljmaš i Turistička zajednica grada Belišća.