Episkop Kirilo novi administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske

Dosadašnji episkop buenosaireski i južno-centralno američki Kirilo (Bojović) uveden je u službu kao novi administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Dušan Velimirović 22.08.2023.
Porfirije i Kirilo

Svečani čin uvođenja u službu novog administratora obavio je patrijarh srpski i donedavni administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Porfirije svečanom liturgijom na dan Preobraženja Gospodnjeg u istoimenom sabornom hramu u Zagrebu. Odluku o novom administratoru eparhije koja zahvata Sloveniju i delove Hrvatske doneo je u maju ove godine Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve.

Liturgiju za hramovnu slavu zagrebačkog hrama Preobraženja Gospodnjeg služio je patrijarh srpski Porfirije koji je poželio dobrodošlicu episkopu Kirilu. Patrijarh je istakao da Vladika Kirilo služi kao episkop u dalekom svetu gde je imao priliku da se susreće sa ljudima druge vere i kulture.

- Ta činjenica njemu daje mogućnost da upravo ovde, gde takođe kao crkva nismo većina, iako istorijski ovde postojimo. Ovo je prostor gde naša Crkva vekovima živi, deli i dobro i loše sa onima sa kojima deli i isti prostor i obogaćuje se i duhovnošću i kulturom i svim vrednostima koje krase većinski narod i veru, a u isto vreme naš narod i Crkva mogu da budu ponosni činjenicom da i on verom i kulturom i svime što jesmo doprinosi, obogaćuje ono što je većina ovde – rekao je u besedi okupljenom narodu patrijarh, a prenosi P-portal.

Prisutnima se ovom prilikom obratio i novoizabrani administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

- Na današnji praznik radosti i svetlosti, želim da vam posebno zablagodarim na ukazanom poverenju što ste baš meni poverili administraciju ovom važnom eparhijom. Vaša svetosti, vi ste kroz vaše crkveno delo pokazali da se u vremenu i okolnostima i društvenim prilikama koje su obremenjene mnogim senkama iz prošlosti mogu graditi mostovi prijateljstva, ali i prave blagodatne zajednice u Bogu – izjavio je episkop Kirilo čestitavši i slavu hrama.

- Obećavam pred svima da ću se truditi da nastavim putem Njegove Svetosti i da produžim Njegovo delo u Gospodu dok god sam određen da upravljam ovom eparhijom. Moje iskustvo kao episkopa buenosajreskog i južno-centralnoameričkog mislim da će mi u tome biti od pomoći.

Episkop sa završenim visokim obrazovanjem na Prirodno-matematičkom fakultetu

Donosimo vam biografiju novog administratora mitropolije zagrebačko-ljubljanske episkopa buenosaireskog i južno-centralno američkog Kirila (Bojovića) sa zvaničnih stranica mitropolije.

Dr Kirilo (u svetu Milan) Bojović rođen je 4. februara 1969. godine u Podgorici, kao peto dete Radula i Zorke (rođene Jovanović). Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Podgorici, završio je 1992. godine, nakon čega je upisao postdiplomske studije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Završio ih je 1996, odbranom magistarskog rada na temu „Grupe holonomija i kompleksne povezanosti“.

Pre monaštva, vladika Kirilo radio je kao asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici (1993. do 2000. godine). Godinu dana – od 1. februara 1998. do 1. februara 1999. godine, proveo je na specijalizaciji na Matematičkom univerzitetu „Lomonosov“ u Moskvi. Krajem 2000. godine dao je ostavku na posao na univerzitetu i, po blagoslovu Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, postao iskušenik Cetinjskog manastira.

patrijarh porfirije vladika kirilo

Foto: P-portal

Mitropolit Amfilohije je, uoči Petrovdana, 11. jula 2004. godine, Milana Bojovića postrigao u monaštvo davši mu ime Kirilo. Iste godine, na Božić, rukopoložio ga je u čin jerođakona, a sledeće, 2006. godine, 21. maja, u čin jeromonaha.

Moskovsku duhovnu akademiju vladika Kirilo upisao je 2005. godine. Na istoj je diplomirao 2008. godine, odbranom kandidatske disertacije na temu „Mitropolit Petar II Petrović Njegoš kao hrišćanski filosof“. Pomenuta disertacija priznata je 2010. godine kao doktorska disertacija na Univerzitetu u Beogradu. Tokom trogodišnjeg boravka u Moskvi vanredno je završio i Moskovsku duhovnu seminariju.

Glavni urednik časopisa Mitropolije crnogorsko-primorske „Svetigora“ bio je od 2008. do 2018. godine, a od 2008. godine je bio i koordinator verske nastave u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. Od 2009. do 2014. godine bio je profesor Svetog Pisma Novog Zaveta i vaspitač Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog.

Odlikovan je činom protosinđela 2010, a činom arhimandrita 2013. godine. Od 2014. do 2016. godine arhimandrit Kirilo bio je Arhijerejski zamenik u Eparhiji buenosajreskoj i južnocentralnoameričkoj. Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve ga je, maja 2016. godine,  izabrao za vikarnog episkopa mitropolitu Amfilohiju, sa titulom episkop dioklijski. U tom činu je ostao zamenik mitropolita Amfilohija koji je upravljao eparhijom sa sedištem u Buenos Ajresu. Hirotoniju u episkopski čin izvršio je Patrijarh srpski Irinej, 31. jula 2016. godine u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora 2018. godine, izabran je za eparhijskog arhijereja buenosajreskog i južno-centralno američkog. Čin ustoličenja izvršio je mitropolit Amfilohije, 2. septembra 2018. godine, u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Buenos Ajresu.

Od 29. maja 2018. godine redovni je član Međunarodne Slovenske Akademije nauke, obrazovanja, umetnosti i kulture. Univerzitet Olga i Manuel Ajau Kordon iz Gvatemale, 18. aprila 2023 g. dodelio mu je počasni doktorat. Nosi i titulu majstorskog kandidata u šahu, koju mu je dodelio Šahovski Savez Crne Gore, 3. juna 2023. godine.

Za vreme liturgije patrijarh Porfirije i episkop Kirilo osveštali su slavski kolač i grožđe koje je tradicionalno podeljeno vernicima koji su prisustvovali službi za Preobraženje.

Patrijarh Porfirije se u besedi na kraju liturgije osvrnuo i na svoj boravak u Zagrebu i na čelu mitropolije.

- Ljubav svih vas u odnosu na moju malenkost, ja bih rekao, ali vuče da kažem na našu smernost, od prvih trenutaka pa sve do danas, ljubav koja nema razloge, koja ničim nije zaslužena, jeste nešto u čemu sam ja boravio svih ovih proteklih godina i to ne samo, da naglasim, ljubav onih koji su pravoslavni Srbi ili pravoslavni hrišćani, nego i ljubav onih koji nisu ni iste vere, a ni ne pripadaju istom narodu, ali ljubav onih koji pripadaju u najsuštinskijem smislu istom narodu, a to je narod Božji. To je narod koji je proistekao iz ruku Božjih. Ljubav i jednih i drugih je nešto što je mene obogaćivalo, inspirisalo i dalo mi istinsku i pravu snagu i podstrek da i na ovom mestu na kojem se nalazim, uzdajući se u blagodat Božju pre svega, ali opet u ljubav mnogih, u ljubav koju ne zaslužujem, da će Bog dati da na tom mom mestu ne činim makar štetu, a i ako ima štete da to ne bude prevelika. Ako bi Bog dao da bude nečega dobrog onda je to isključivo i samo Njegovom blagodaću i samo je od Njega i samo od ljubavi svih vas. Ta ljubav, treba da znate, jer ljubav je takva, nije nešto što može da stane i prestane, nego mora da živi. Ona je garancija. Od ovog trenutka ne znači da ja neću biti ovde, naprotiv, u Crkvi nema granica – istakao je patrijarh.

Ovom prilikom dodeljen je Orden svetoga Save drugog stepena udovici naučnika Mihajla Vucelića Sofiji Vucelić u znak zahvalnosti za nesebičnu pomoć Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji Katarina Kantakuzina Branković u Zagrebu. Liturgiji u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu prisustvovao je veliki broj vernika među kojima su bili i predstavnici političkog i kulturnog života Srba u glavnom gradu Republike Hrvatske.