Izvorna muzika po peti put u Vukovaru bez gradske podrške

Festival etno muzike i ove je godine, po peti put, oživeo i ispunio kino salu u Borovu naselju.

Jadranka Jaćimović 14.05.2019.
Etno festival Vukovar

U organizaciji udruženja Čuvari srpskog identiteta ovogodišnji Etno festival je okupio devet izvođača koji u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj neguju izvorno narodno stvaralaštvo.

- Ovo je mali jubilej i uspeh je to što smo uspeli da organizujemo pet ovakvih manifestacija. Drago nam je što je i ove godine sufinansira Savet za nacionalne manjine RH, to znači da su prepoznali njen značaj. Želimo da ljudima pokažemo kako lepo zvuči izvorna muzika. Vidljivo je, prema reakciji publike iz prethodnih godina da je kod ljudi dobro prihvaćena i upravo zbog toga planiramo i dalje da održavamo ovaj festival – izjavio je predsednik uduženja Čuvari srpskog identiteta Dragan Todić.

Zanimljivo je da Čuvari srpskog identiteta ovaj festival posvećuju etno muzici koja nije isključivo deo stvaralaštva srpskog naroda, tako se među učesnicima prethodnih festivala pojavljuju i pripadnici ostalih manjina. Pozvani su da učestvuju svi oni koji neguju etno muziku bez obzira na nacionalnu pripadnost. Gotovo svi izvođači svoje gostovanje na ovom festivalu ponavljaju iz godine u godinu. Tako su se stvorile čvrste veze i prijateljstva, ali je osiguran i kontinuitet menifestacije. Rezultiralo je to i saradnjom među pojedinim učesnicima, baš kao što je došlo do partnerstva između organizatora i Etno ansambla Đurđevak iz Bobote koji je suorganizator festivala.

- Naši učesnici sami iskazuju želju da dođu, razvili smo čvrste veze i saradnju. Nekada nam se, kao što je i ove godine slučaj, preklope manifestacije pa poneko od učesnika nije u mogućnosti da dođe, ali zato smo sigurni da su sledeće godine ponovo sa nama. Definitivno imamo jedan dobar i zdrav fundus izvođača koji žele da dođu na ovaj festival i da pokažu ono što znaju - objašnjava Todić.

Organizatori su ipak nezadovoljni što grad Vukovar i pored velikog interesovanja građana i dalje ne podržava Festival etno muzike.

- Grad nažalost nije prepoznao ovu manifestaciju kao ni međunarodni festival harmonike koji organizujemo. Obraćao sam im se više puta i dobijali smo čudne odgovore koje ne bih iznosio u medije. Želim im poručiti da bi trebalo da prepoznaju ovakve manifestacije koje imaju svoju lepotu i draž, to je ono što publika voli. Nadam se da će doći i ta vremena kada ćemo imati priliku da zajedno sarađujemo, da ovakve manifestacije održavamo u sportskoj hali koja je preko puta ove neobnovljene kino sale i koja može da primi mnogo više gledaoca - zaključuje Dragan Todić.

Program petog Etno festivala vodili su poznati TV voditelji Nataša Ilić Jovanović i Živorad-Žika Nikolić, a učestvovali su muzički sastavi, solisti i plesne grupe koje svojim radom neguju izvorno stvaralaštvo. Među izvođačima bila je i Ženska pevačka grupa Izvor koja deluje pri Kulturnoj zajednici Krajina iz Beograda.

- Drugi put smo u Vukovaru. Učestvovali smo na ovom festivalu i prošle godine i mnogo je lepo što se na ovaj način čuvaju naši običaji i prenose na mlađe generacije. Danas pevamo etno pesme Grlo moje i Zoro plava. Trenutno nas je samo pet članova, bilo nas je više, ali nažalost mnogi su otišli u inostranstvo i sad nas petoro koliko možemo čuvamo naše običaje. Ja sam izbeglica iz Hrvatske i na ovaj način čuvam sećanje na svoj kraj - objašnjava sedamdesetjednogodišnja Bogdanka Bajić iz Beograda.

Na sceni kino sale u Borovu naselju predstavili su se i vokalne solistkinje Vesna Dimić i Biljana Petković iz Beograda, solista na harmonici Miroljub-Mića Janković iz Novog Sada, Strahinja Rašić iz Sombora, VNO Gajde iz Bačke Palanke, Pevačka grupa Naši koreni iz Borova, Plesna grupa Venera iz Vukovara i Etno ansambl Đurđevak iz Bobote.