Fišijada svih fišijada u režiji Zajedničkog veća opština

Kup šampiona u pripremanju fiša na kome se takmiče pobednici opštinskih fišijada sa područja delovanja Zajedničkog veća opština i ove je godine održan ispred restorana Mornar u Vukovaru.

Jadranka Jaćimović 19.10.2018.
Fišijada ZVO naslovna

U četvrtak 18. oktobra dvanaest pobednika sa lokalnih fišijada te tri fiš majstora sa prošlogodišnjeg kupa ZVO-a ukrstili su kotliće u gastronomskom nadmetanju kojeg mnogi nazivaju „fišijada svih fišijada“.

- U našoj županiji smatra se da su to najbolji fiš majsori koji su pobedili na lokalnim fišijadama,a  prema odluci žirija. Danas se pored pobednika na našim fišijadama takmiče i predstavnik iz Baranje i prva tri mesta sa prošlogodišnjeg kupa, tako da imao 15 tamičara. Na našem području kuvanje fiša je tradicija i svi vole da se nadmeću i dokazuju te kako su gotovo sva mesta imala svoje fišijade odlučili smo pre 6 godina da u Vukovaru organizujemo kup šampiona - ispričao nam je Rajko Lukić.

Riblji paprikaš ili fiš je prema sastojcima veoma jednostavno jelo, međutim dobar fiš ne može da skuva svako. Pitali smo prošlogodišnjeg pobednika koji je do sada već dva puta osvojio Kup šampiona Momčila Đurkovića iz Kneževih Vinograda šta je potrebno da bi se od nekoliko sastojaka u kotliću skuvao  vrhunski specijalitet koji osvaja pehare.

- Potrebno je samo uskladiti nivo vode, soli, paprike i naravno ribe.  Volim ribu, kuvanje i društvo  tako da je ljubav razlog zbog kojeg osvajam prva mesta. Kuvam često i koliko sam fiševa skuvao morao sam i naučiti, znači trening je jako važan - kratko je objasnio Momčilo Đurković.

Pobenik fišjade opštine Erdut Dragan Ocić smatra da su za dobar fiš potrebni i tačno usklađeni uslovi  izvan kotlića.

- Postoji više stvari koje su bitne, a iako zvuči smešno pored dobre paprike bitan je i način na koji se loži vatra. Kod mene u porodici kuvaju i deda i tata tako da je to nešto što sam naučio i nasledio od njih i evo dospeo među majstore. Iako svi ističu da je najbitnije druženje jeste slažem se, ali jako je bitno i da se pobedi - rekao nam je Ocić.

Fišijada ZVO Siniša Nedeljković pobednik

Pobednički kotlić ovogodišnjeg Kupa šampiona

Prelazni pehar na koji se upisuje ime pobednik Kupa šampiona ZVO-a nagrada je koju osvaja najbolji takmičar. Među šest imena ove je godine upisan i Davor Petrović za čiju ekipu je kuvao poznati fiš majstor sa ovog područja Siniša Nedeljković čiji je fiš prema odluci žirija sedmog Kupa najbolji među najboljima.

Tagovi