FOTOREPORTAŽA Snežni dan u Vukovaru

Kako izgleda jedan zimski dan na značajnim vukovarskim lokacijama pogledajte u fotoreportaži naših novinara Srđana Sekulića i Dušana Velimirovića.

Vukovar Crkva svetih Filipa i Jakova i Crkva svetog Nikolaja sa Sajmišta
Crkva svetih Filipa i Jakova i Crkva svetog Nikolaja sa Sajmišta

Nakon što je zima do sada bila veoma blaga, ljubitelji snega i prave zimske atmosfere došli su na svoje. Sneg je padao širom Evrope, a naš novinar Srđan Sekulić zabeležio je fotografije Vukovara koji je poprimio belu boju.

Vukovar centar grada sa Milovog brda
Centar grada sa Milovog brda
Vukovar dvorac Elc i kapela svetog Roka
Dvorac Elc i kapela svetog Roka sa Milovog brda

Milovo brdo deo je gradskog naselja Sajmište, a u tom delu grada ima nekoliko tačaka odakle puca najbolji pogled na grad. Sa vidikovca na Milovom Brdu zabeležene su mnoge fotografije Vukovara.

Vukovar Dvorac Elc sa Milovog brda
Dvorac Elc sa Milovog brda

Dvorac Elc je barokni dvorac u centru grada čiju je gradnju 1749. godine započeo tadašnji vlasnik vukovarskog feuda grof Anzelmo Kazimir Elc. Od 1968. godine u ovom dvorcu je smešten Gradski muzej Vukovar.

Vukovar Olajnica sa Milovog brda
Olajnica sa Milovog brda

Prema podacima fejsbuk stranice Vukovarska utvrda, Olajnica je najmlađi deo Vukovara izgrađen osamdesetih godina prošlog veka. Čine ga planski sagrađeni blokovi zgrada i nalazi se na nasutom delu meandra reke Vuke u neposrednoj blizini centra grada. Ime je dobila po pretpostavci da je tu nekad postojao nasad uljanih kultura, a reč „olaj“ je mađarizam za ulje.

Vukovar Crkva svetog Nikolaja sa Sajmišta
Toranj crkve svetog Nikolaja sa Sajmišta
Vukovar crkva svetog Nikolaja iz Ulice Ljudevite Gaja
Crkva svetog Nikolaja iz Ulice Ljudevite Gaja

Hram svetog Nikolaja Mirlikijskog izgrađen je 1737. godine na mestu nekadašnje crkve brvnare, a osvećen tronosan je na praznik prenosa moštiju svetog oca Nikolaja. Osvetio ga je mitropolit Pavle Nenadović.

Vukovar Srpski dom
Srpski Dom
Vukovar Srpski Dom
Srpski Dom

Još 1903. godine osnovan je odbor za izgradnju Srpskog doma. Činilo ga je četrdesetak uglednih srpskih građana Vukovara, a u kratkom roku prikupili su oko 20 hiljada kruna. Dve godine trajala je izgradnja, a osvećen je na Svetog Savu 1905. godine. Dom je podignut na mestu na kom se nalazila prva vukovarska škola, osnovana 1733. godine, a pohađala su je srpska deca. Ta zgrada je izgorela u velikom požaru 1822. godine, a na tom mestu je podignuta nova građevina koju je potom zamenio Srpski dom.

Vukovar Sajmište
Sajmište

Sajmište je deo grada do kojeg su ljudi nekad dovodili krupnu i sitnu stoku na prodaju pa otuda i naziv. Naseljavanje počinje krajem 19. i početkom 20. veka, a sada je jedno od najvećih gradskih naselja.

Vukovar Dunav
Dunav
Vukovar Dunav
Dunav
Vukovar Vuka u Adici
Vuka u Adici
Vukovar Vuka kraj ušća u Dunav
Vuka kraj ušća u Dunav

Vukovar je grad na dve reke. Osim velike evropske reke Dunava, jedan od simbola grada je i 112 kilometara duga Vuka koja izvire na planini Krndiji kod sela Paučje, a u Dunav se uliva upravo u Vukovaru.

Vukovar Bogojavljenski krst
Bogojavljenski krst

Bogojavljenski krst na obali Dunava u Vukovaru podignut je još krajem 19. veka i bio je visok 255 centimetara, a na njemu je bilo oslikano Raspeće Hristovo, dok je na postamentu bila ikona Bogojavljenja tj. Krštenja Hristovog. U ratnom vihoru 1991.godine krst je oštećen i od njega je ostao samo postament sa delovima ograde oko njega. Osvećenje obnovljenog krsta bilo je na Bogojavljenje 2020. godine.

Vukovar kod svodova
Kod svodova
Vukovar Svodovi
Svodovi

U samom centru grada nalaze se barokne zgrade, a zbog svog specifičnog oblika često se popularno nazivaju „svodovi“.

Vukovar Adica crkva svete Petke
Adica, Dobra Voda, crkva svete Petke

Jedna od najpoznatijih lokacija u Vukovaru je park-šuma Adica u kojoj se nalazi i Dobra Voda zajedno sa crkvom svete Petke. Početkom 19. veka vukovarski Srbi su od grofa Emerika Elca u šumi Adica zakupili 4 katastarska jutra zemlje za koje su sve do 1848. godine grofu plaćali dva dukata godišnje. Na toj zemlji, na izvoru lekovite vode, podignuta je crkvica posvećena Prepodobnoj materi Paraskevi, koja je građena u periodu od 1808. do 1811. godine kao jednobrodna građevina u baroknom stilu.