Fragmenti iz Dositejeva života izvedeni u Vukovaru

Monodrama beogradskog Muzeja Vuka i Dositeja pod imenom „Dosije Dositej“ održana je juče u Vukovaru u organizaciji Ustanove u kulturi Srpski dom.

Dosije Dositej Obradović Srpski dom Vukovar Vladimir Cvejić

Nastavio je Srpski dom saradnju sa Narodnim muzejom iz Beograda. Nakon što su realizovana dva predavanja kustoskinje Ivane Janković o srpskom slikarstvu 19. i 20. veka, došao je red i na monodramu „Dosije Dositej“ glumca Vladimira Cvejića.

Glumac je, u potpuno ispunjenoj velikoj sali Srpskog doma, publici koju su uglavnom činila deca iz osnovnih i srednjih škola iz Vukovara i okoline, dočarao život i doživljaje srpskog reformatora Dositeja Obradovića.

Muzejski teatar nije novina u Evropi, a kod nas već polako počinje da nalazi svoje mesto, tako da u Muzeju Vuka i Dositeja već postoji predstava „Mina Karadžić“. Ova predstava je novijeg datuma, a ideja je bila da se oba velikana u čiju čast muzej nosi ime imaju predstave. Ideja je da se pozorišnoj publici, ali i posetiocima muzeja prikaže Dositejev život iz punog kontakta sa glumcem koji izvodi predstavu. Ovo ima posebnu draž jer se igra u muzeju koji je posvećen Dositeju – pojasnio je suštinu predstave „Dosije Dositej“ glumac Vladimir Cvejić.

– Moram da priznam da sam dobrih šest meseci čitao, ne samo tekst koji sam imao, već paralelno i druge tekstove jer je to istoriografska građa. Korak po korak, dan za danom, od kada je pre godinu dana izašla premijera, dorađivali smo predstavu jer je veoma specifična. Drugačije se igra na gostovanjima, a drugačije u prostoru muzeja, tako da posle godinu dana igranja, odigrano je oko 30 predstava i već pronalazimo način da izvodimo i skraćene verzije. Veoma je važno da današnja publika, mladi ljudi, budu u kontaktu sa time šta je taj čovek uradio, gde je sve bio i kolike su njegove zasluge – objašnjava glumac kako je „ušao“ u Dositejev lik.

Prvo gostovanje van granica Republike Srbije

Planirano je da predstava bude izvedena u mestima veoma važnima za Dositejev život, među kojima su i rodno mesto Čakovo u Rumuniji, kao i sela Orlić i Plavno kraj Knina gde je Dositej radio kao učitelj.

– Dosta gostujemo u Srbiji, a ovo je prvo gostovanje van granica države. Imamo mnogo dogovora da gostujemo i u Plavnu i u Zagrebu, krenuli su pozivi. Takođe, čekaju nas gostovanja u Čakovu, Temišvaru i Trstu. Imamo mnogo poziva, ali ne možemo sve da stignemo, ne samo zbog mojih obaveza, već i zbog ljudi koji organizuju. Nije to jednostavno u današnje vreme, ali ako je Dositej uspeo da obiđe čitavu Evropu u ono vreme, bez aviona, biće nam lakše sada kad imamo sve što nam treba – zaključio je Cvejić.

Bila je ovo prilika da učenici i njihovi nastavnici obnove svoje znanje o velikom srpskom prosvetitelju, reformatoru i književniku, ali i da nauče nešto novo.

– Ovo je održano u sklopu programskih aktivnosti Srpskog doma koji se tiču podrške obrazovnom sektoru, odnosnu jačanju kapaciteta nastave po modelu A. Pokušavamo koliko god možemo da obogatimo sadržaje deci koja se školuju po ovom obrazovnom modelu i na takav način da ih motivišemo da se i dalje upisuju, da neguju i jezik i identitet – naveo je razloge organizacije ove monodrame direktor Ustanove u oblasti kulture Srpski dom Nebojša Vidović.

Dosije Dositej Obradović Srpski dom Vukovar Vladimir Cvejić

Imao je Vidović, koji je i sam nastavnik, poruku za đake.

– Ono što je Dositej u ono vreme radio, radimo na neki način i mi sada. Misija se nastavlja, samo u drugim okolnostima, drugim vremenima. Ovo je prilika da ne zaboravimo kako, na koji način i odakle potiče ova priča, šta je ovaj čovek učinio za sve nas, a s druge strane mislim da smo svi mogli razumeti poruku, a to je da se knjiga treba vratiti u ruke. Živimo u vremenima koja su potpuno tehnološki drugačija u odnosu na ono o čemu se pričalo večeras, ali knjigu treba čitati, na taj način se obogaćuje vokabular, misao se drugačije izražava, a to nam svima treba, naročito mlađim generacijama – zaključuje Nebojša Vidović.

U Srpskom domu planiraju da uskoro bude odigrana još jedna predstava u produkciji Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja, a ovoga puta će to biti priča o Vuku Stefanoviću Karadžiću.