Glumci učili decu o dentalnoj higijeni

Interaktivna dečja predstava „Ne dozvoli da te zub zaboli“ odigrana je 19. marta u Srpskom domu u Vukovaru.

Dušan Velimirović 19.03.2024.
„Ne dozvoli da te zub zaboli“ Edukativni teatar Subotica Srpski dom Vukovar

Povodom Svetskog dana oralne higijene koji se obeležava 20. marta, Srpski dom Vukovar je, u saradnji sa Zajedničkim većem opština, priredio učenicima razredne nastave iz Vukovara i okolnih mesta koji se školuju po A modelu obrazovanja predstavu „Ne dozvoli da te zub zaboli“.

- Srpski dom sa ostalim srpskim institucijama u Vukovaru pokušava da na razne načine vodi brigu o deci svih uzrasta. Važna je podrška koju pružamo našem obrazovnom sektoru i nastavi po modelu A. Stalo nam je da se to održi i dalje nastavi da funkcioniše. U tom smislu smo ranije radili i nastavićemo i dalje - istakao je direktor Srpskog doma Nebojša Vidović.

Predstava „Ne dozvoli da te zub zaboli“ u izvođenju Edukativnog teatra iz Subotice je poučnog karaktera i na zabavan način ukazuje deci na važnost zdrave ishrane, pravilnog pranja zuba i oralne higijene uopšte. Interaktivnog je tipa, deca imaju priliku da aktivno učestvuju, podsete se i nauče o svemu onom što je važno kada je zdravlje zuba u pitanju.

- Naš teatar se već 20 godina bavi predstavama za decu. Sarađujemo sa glumcima profesionalcima, većinom su to glumci iz Srpskog narodnog pozorišta i Pozorišta mladih iz Novog Sada. Imamo deset predstava u repertoaru, a nadam se da ćemo imati priliku još neki put doći u Vukovar. Većinom obrađujemo životne teme poput godišnjih doba, saobraćaja ili ljubavi. Današnja predstava je živo igranje, a inače smo poznati po tome što igramo lutkarske predstave u šta se malo ko upušta. Nastupamo širom Srbije i Republike Srpske, svake godine smo barem dva puta gosti u Tuzli, išli smo i u Makedoniju i Crnu Goru, a danas sam srećan što po prvi put dolazimo na ove prostore pa će deca videti na koji način mi radimo - kaže producent predstave Ninoslav Mičić.

Važnost interakcije sa decom

Na tekst i režiju Nebojše Savića, u predstavi igraju Nikola Knežević i Stefan Beronja. Zubar je deci prikazan kao osoba koje se ne treba plašiti i kojoj se treba obratiti ukoliko se sretnu sa problemima.

-Prvo se upoznajemo sa decom, radimo uvodni bonton, a posle kolega i ja igramo karijese. Mislim da je velika zanimljivost i prednost predstave što deci pokazujemo šta se stvarno dešava u ustima na duhovit način. Potrebno je veliko iskustvo i mnogo energije jer sa decom nema laži i prevare. Ako niste uložili, nećete ništa ni dobiti, to je prosto jer ste sa decom uvek načisto - koliko vi dajete, deca daju još više. Nekad bude teže ako su deca umorna i nenaspavana, ali borimo se. Iskustvo je najvažnije, treba da se zna kolika je mera i koliko možemo deci da damo prostora da budu interaktivni - pojasnio je kako izgleda rad sa decom glumac u predstavi „Ne dozvoli da te zub zaboli“ Stefan Beronja.

„Ne dozvoli da te zub zaboli“ Edukativni teatar Subotica Srpski dom Vukovar

On je istakao i da je jako važno da se u ovakvim predstavama deca osete kao deo igrokaza.

- Nekoliko dana posle predstave deca i dalje pričaju o tome jer osete da su deo nečega važnog za njih i to je ono što je najvažnije kod interakcije. Uvek se desi nepredviđena okolnost, na to smo naviknuti i to nas uče na akademijama. Svaka nepredviđena aktivnost dece i publike treba da se uzme u obzir, ne možemo da se pravimo kako se ništa nije desilo iako nekad moramo. Važno je da budemo ovde i sada u trenutku i da reagujemo kako treba. Trudimo se da sve predstave koje pravimo budu na više nivoa, da mogu da budu i za mlađu decu, i za stariju, ali i da se vaspitačice zabave. Višeslojnost nam je važna kako bismo mogli da zadovoljimo što veći broj publike i da bi svako od njih našao nešto što mu je zanimljivo. Bude konkretnih pitanja, pa i trenutaka kada ne možemo da izdržimo, a da se ne smejemo. To je najlepši deo ovog posla. I danas prepričavamo anegdote od pre deset godina - zaključuje naš sagovornik.

Predstava je izvedena u ukupno tri termina, a pogledalo je više od 600 đaka. Srpski dom Vukovar nastavlja sa svojim programima već u petak 22. marta kada će biti izvedena predstava „Cacijev uspomenar“ glumaca Milana Cacija Mihailovića i Jelice Sretenović.