Godišnjica jedne od najslavnijih brigada NOB-a

U Budićima kod Pakraca 9. oktobra obeležena je 80. godišnjica od osnivanja 12. slavonske proleterske udarne brigade.

Slavko Bubalo 11.10.2022.
godišnjica od osnivanja 12. slavonske proleterske udarne brigade Budići

Osnivanje ove jedinice važan je datum u istoriji antifašističkog pokreta i narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu. Okupljanjem u Budićima kod Pakraca antifašisti su hteli da na to ponovo podsete kao i da odaju dužno poštovanje svima koji su u borbi protiv fašizma izgubili živote.

Okupljene je uznemirila vest, objavljena pre nekoliko meseci, da je konzervatorsko odeljenje predložilo brisanje iz registra spomenika podignutog na mestu, na kom je u Budićima 11. oktobra 1942. godine izvršeno postrojavanje jedinice koja je u tom momentu nosila naziv Prva slavonska brigada. I ovom prilikom ponovili su svoj apel da se to ne dogodi jer bi time bila učinjena velika nepravda svim žrtvama i borcima koji su pali u borbi protiv fašizma.

Skupu su se obratili zamenik Požeško-slavonskog župana Nikola Ivanović i predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin koji su govorili o značaju ove godišnjice i osnivanja 12. slavonske proleterske udarne brigade.

Manifestacija je nastavljena u Gradskoj većnici u Pakracu uz prigodan kulturno-umetnički program koji je započeo himnom 12. slavonske brigade u izvođenju pevačke sekcije SKD „Prosvjeta“ pododbora Pakrac-Lipik, koja je pored himne otpevala još dve pesme. Recitacije stihova Jure Kaštelana i Branka Ćopića izvela je Mirjana Bilopavlović, a profesor Zoran Jekić iz Požege održao je izlaganje o nastanku i ratnom putu 12. slavonske brigade.

Dvanaesta slavonska proleterska narodnooslobodilačka udarna brigada formirana je 11. oktobra 1942. godine u selu Budićima kraj Pakraca od delova Prvog i Drugog slavonskog partizanskog odreda. Do 21. decembra 1942. nosila je ime Prva slavonska brigada. Tada je imala četiri bataljona, mitraljeski i topovski odsek, Omladinsku četu i bolnički vod, ukupne jačine 958 boraca, naoružanih sa 711 pušaka, dva mitraljeza, 22 puškomitraljeza i topom. Prvi komandant brigade bio je Bogdan Crnobrnja. Naziv proleterska brigada je dobila 26. oktobra 1944. godine. Za zasluge tokom Narodnooslobodilačke borbe brigada je odlikovana Ordenom narodnog oslobođenja, Ordenom partizanske zvezde i Ordenom bratstva i jedinstva, a 21. jula 1977. godine i Ordenom narodnog heroja. Kroz brigadu je prošlo oko 8.000 boraca, poginulo je oko 1.600 boraca, dok je svaki treći bio ranjen.