Gradonačelnik Vukovara najavljuje proteste, srpski predstavnici odgovorili

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je osmog septembra konferenciju za medije na kojoj je pozvao građane na mirni protest u oktobru u Vukovaru zbog, kako je rekao, neprocesuiranja ratnih zločina počinjenih „u vreme režima Slobodana Miloševića“.

Ivan Penava HDZ
Foto: hdz.hr

Ivan Penava poručio je na dramatičnoj konferenciji da „u ime žrtava velikosrpske agresije zahteva prekid ćutanja hrvatskih državnih institucija o ratnim zločinima i procesuiranju svih odgovornih za ubijene kao i za brojne čiji najmiliji već 27 godina bespomoćno traže istinu“. On krivi vlast i političare zato što je malo učinjeno na rešavanju ovih pitanja, a protest je najavio za 13. oktobar za 14 časova na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru.

– Želim da protest bude miran, apolitičan, bez stranačkih obeležja, a za afirmaciju temeljnih ljudskih prava – poručio je Penava na konferenciji za novinare.

On je na konferenciji pokazao i fotografiju iz Trpinje na kojoj su ispisani graftiti „Jna“, Ju“ i crvena petokraka i upitao se je li to kažnjivo te ponovio da građani Hrvatske od nadležnih institucija i hrvatskog društva očekuju rezultate.

SDSS: „Probleme rešavaju institucije, ne ulica“

Penavin istup, odnosno njegov napad na institucije vlade na čijem je čelu stranka kojoj i sam pripada, preneli su brojni mediji u regionu, a zajedničkim saopštenjem su reagovali i gradska i županijska organizacija Samostalne demokratske srpske stranke. SDSS se pita koliko ulica može može kvalitetno doprineti rasvetljavanju sudbina, te smatraju kako takva pitanja treba prepustiti nadležnim institucijama, ministartstvu, DORH-u i sudovima.

Od nesretnih ratnih dešavanja prošlo je više od 27 godina i vraćanje na ratnu retoriku dodatno će unazaditi međunacionalne odnose. Želimo verovati da je gradonačelnik mislio na sve žrtve koje su stradale u Vukovaru, da je mislio kako se sudbina svake žrtve treba rasvetliti bez obzira na nacionalnost, a počinioci, bez obzira kojem narodu pripadaju, budu adekvatno sankcionisani – navedeno je iz SDSS-a koji su još jednom podsetili da i brojni zločini nad Srbima nisu rasvetljeni.

– Uz uvažavanje svake ljudske tragedije i odavanja ljudskog pijeteta svakoj žrtvi, podsećamo na stradanje jedne kategorije građana predratnog Vukovara o kojima se veoma malo govori čak i na lokalnom nivou, a kamoli na nivou države. Ukazujemo na tragične nestanke 50-tak vukovarskih Srba koji su ubijeni ili na drugi način skončali leta 1991. Godine. Dakle, pre zvaničnog početka bilo kakvih ratnih operacija u našem gradu. Želimo da verujemo da je naš gradonačelnik mislio i na ove ljude i bol njihovih porodica – kažu u ovoj stranci te navode da izrečene poruke gradonačelnika ne doprinose napretku i razvoju grada i njegovih stanovnika.

Milaković: „I Srbi u Vukovaru žele funkcionisanje pravne države“

Javnosti se saopštenjem obratio i zamenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske zajednice Srđan Milaković. On je izjavio da je u ovoj godini Vukovar u „bildanju“ nacionalne svesti ostao po strani jer su za to postojali drugi povodi poput uspeha fudbalske reprezentacije Hrvatske, obeležavanja „oluje“, zabrana Bajage i nastupi Tompsona, a da se gradonačelnik pobrinuo da ovakvo stanje ne ostane dugo.

– Gradonačelnik je optužio državne institucije za nedovršeni posao kažnjavanja Srba te najavio protest kako bi se na njih izvršio pritisak da po kratkom postupku obave ovaj posao. Inače, ne piše im se dobro – stoji u saopštenju.

Milaković piše kako su te državne institucije koje Penava proziva očišćene od Srba jer u Opštinskom i Županijskom sudu radi samo po jedan sudija srpske nacionalnosti. Isto tako, navodi i da je u poslednjih godinu dana nekoliko Srba pozivani na brojne informativne razgovore u policiju. Takođe, napominje i da gradonačelnik nije spomenuo i likvidacije više destina srpskih civila od pripadnika hrvatskih snaga pre početka ozbiljnih ratnih dešavanja u Vukovaru.

– I Srbi u Vukovaru i celoj Hrvatskoj žele funkcionisanje pravne države. U tom slučaju počeo bi da se provodi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina pa bismo ostvarili pravo na zapošljavanje u državnim i javnim službama i u gradskoj upravi, bio bi sankcionisan govor mržnje izrečen u javnosti, svi bi mogli da slobodno upotrebljavaju svoj jezik i pismo, studenti bi imali pravo na stipendije i kad studiraju u matičnoj državi, bili bismo ravnopravni građani – zaključuje Milaković u saopštenju za javnost.